18 Απρ 2016

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Αγγελική

Οι Killing The Fly (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) έστησαν μια παράσταση για τη προσφυγιά στο Θέατρο Νέου Κόσμου.  Μετά την επιτυχία τους στο Λονδίνο.
 




Αγγελική 

Θέατρο του Νέου Κόσμου

  • Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου
  • Διασκευή κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου
  • Σκηνοθεσία-Δημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert
  • Σκηνικά /Κοστούμια /Σχεδιασμός Ήχου & Φώτων: Killing Τhe Fly

Ερμηνεία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης

Παραστάσεις: Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 έως Κυριακή, 29 Μαΐου 2016




Η “Αγγελική” είναι ένα μονόλογος για τρεις ηθοποιούς (illustrated monologue) που επιχειρούν με απλά μέσα - την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους - να μεταφέρουν επί σκηνής το ταξίδι της ζωής της Αγγελικής Ματθαίου, ξεκινώντας από το σώμα και με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και το χώρο.



Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ηρωίδας, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες.

Το έργο είχε μεγάλη επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη.

Η Κατερίνα Δαμβόγλου μίλησε για την Αγγελική στο site TheToc

Η οικογένειά μου τη γνώριζε προσωπικά.  Είναι ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή άλλαξε από γεγονότα απάνθρωπα. Ήθελε όμως να ζήσει. Ιστορίες σαν της Αγγελικής απλά αλλάζουν γεωγραφικά. Τελευταία, τις ξαναζούμε μπροστά στην πόρτα μας.  Εμείς, με την ιστορία της, αισθανθήκαμε ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Το πένθος. Θεωρώ πως σα λαός πενθούμε. Μένουμε αδρανείς. Μέσα από τα λόγια της όμως είδαμε λύση προς αυτό το πένθος, αλλά και την επικαιρότητα.

Η Αγγελική, προσφυγοπούλα από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, αιχμαλωτίζεται το 1922, με την οικογένειά της. Είναι έξι ετών. Μέσα από παιδικές της μνήμες περιγράφει πείνα, κακοποίηση, βιασμούς. Έπειτα από χρόνια πεζοπορίας, έχοντας χάσει όλη της την οικογένεια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.

H Αγγελική μας έμαθε πως μπορείς να πας μπροστά κρατώντας τις μνήμες του παρελθόντος. Εμείς πώς πενθούμε όταν βλέπουμε Αγγελικές να μπορούν να μη πενθούν?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου