5 Νοε 2015

Η Μάλη της Τριφυλίας κι ο Αετός

Μάλη


Πριν από λίγες μέρες γύρισα από τη Τριφυλία, από το παράθυρο του δωματίου μου ατένιζα τη Μάλη, ένα οροπέδιο που κάποτε έσφυζε από ζωή, όμως ξάφνου τα νερά στέρεψαν και σιγά σιγά οι κάτοικοι έφυγαν προς τη θάλασσα.  Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν ανακαινίσει τα παλιά λιθόκτιστα σπίτια τους είναι κτηνοτρόφοι.

Η Μάλη έχει υψόμετρο 956 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,1708218985 και γεωγραφικό μήκος 21,7135034967.

Το χωριό της Μάλης κατασκευάστηκε το 1893 από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Σωτήρη Σωτηρόπουλο, ένα μονοπάτι από λαξευμένους βράχους, πλάτους περίπου ενός μέτρου, που συνέδεε το χωριό με τα Φιλιατρά. Το μονοπάτι αυτό, αν και έχει καταστραφεί εν μέρει, παραμένει εκεί πανέμορφο και αρμονικά συνταιριασμένο με την αγριάδα του τοπίου, ότι πρέπει για πεζοπορία.





Στα βουνά της Μάλης βρίσκεται η τρούπα του Γιαννόπουλου μια ιστορική σπηλιά. Ο Γιάννος Γιαννόπουλος  ήταν ο πατέρας του ονομαστού σημαιοφόρου Ηλία Γιαννόπουλου  που υπερέτησε υπό τις διαταγές του καπετάνιου Αθανασίου Γρηγοριάδη μαζί με έναν Κατσικάρη από το χωριό Ψάρι της ορεινής Τριφυλίας. Ο Γιάννος άξιος και γενναίος  πολεμιστής είχε πολεμήσει υπέρ της λευτεριάς της πατρίδας μας κατά την επανάσταση του 1769 – 1770. (Ορλοφικά) Καταγόταν από το Κρυονέρι (Σαρακινάδα). Είχε μαλώσει με τον Τούρκο Αγά της περιοχής για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, Στον οποίο είχε στείλει ειδοποίηση ότι αν τύχει και συναντηθούν οι δρόμοι τους θα τον χαλάσει. Μετά από αυτό ο Αγάς τον είχε επικηρύξει με μεγάλο χρηματικό ποσό και τον καταδίωκε. Το λιμέρι του ήταν στην περίφημη σπηλιά.

Πλέον μόνο ηλικιωμένοι γνωρίζουν και ξέρουν την τοποθεσία. Όσοι την έχουν επισκεφτεί ακόμη και σήμερα μπορούν να δουν ίχνη φωτιάς και απομεινάρια από κόκκαλα τροφής.

Το 15αυγουστο γίνεται πανηγύρι στη Μάλη, κερνούν στο κόσμο Γίδα βραστή.

Ο Κυπαρίσσιος διηγηματογράφος Δημήτρης Μαγριπλής έχει γράψει ένα υπέροχο διήγημα με τίτλο "Βατόμουρα στη Μάλη".

Ο Αετός Τριφυλίας


 Βόρεια της Μάλης βρίσκεται το χωριό Αετός, ένας απο τους πιο βασανισμένους τόπους της χώρας. Το 1454 ένα χρόνο μετά την άλωση της Πόλης ο Μωάμεθ ο β' ο πορθητής ύστερα από τη νίκη του σε μάχη στη θέση Πλατανάκια, κατέστρεψε ολοσχερώς τον Αετό. Το χωριό  καταστράφηκε ξανά το 1647 όταν οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση ντόπιων πληθυσμών.  Το μελανότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας του Αετού γράφτηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 1943 όταν οι Γερμανοί, στις 7 το πρωί βομβάρδισαν το χωριό και ένα γερμανικό σύνταγμα το έκαψε και το λεηλάτησε, ως αντίποινα για το θάνατο 3 Γερμανών από τους αντάρτες.

Σήμερα ο Αετός είναι πανέμορφος και αξίζει να πάτε.τα σπίτια αναπαλαιώθηκαν,

Στο κέντρο του Αετού βρίσκονται τα καταστήματα και τα καφενεία, ενώ στο Κεφαλόβρυσο με τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά βρίσκονται οι ταβέρνες.  Εκει στέκει ακόμα ναΐσκος της Παναγίας που χτίστηκε περίπου τον 10ο αιώνα στα θεμέλια αρχαίου ναού  του 6ου π.Χ. αιώνα. Φιλοξενεί βυζαντινές αγιογραφίες.  24 χιλιόμετρα από τη Κυπαρισσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου