20 Μαΐ 2015

Κύθνος ή αλλιώς Θερμιά με τα θερμά λουτρά της

Ένα από τα πιο κοντινά Κυκλαδονήσια κατάλληλο για απόδραση του  Σαββατοκύριακου.

Παλιά η Κύθνος ήταν γνωστή από το 12ο αιώνα και με το όνομα Θερμιά,  εξαιτίας των διάσημων θερμών πηγών της,  που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, η πηγή των Αγίων Αναργύρων με υδροθεραπευτήριο στο οποίο πήγαιναν για λουτρά και ο Βασιλιάς Όθωνας με την Αμαλία. Στον όρμο των Λουτρών υπάρχει η δεύτερη θερμή πηγή της Κύθνου ρέει ελεύθερα προς την θάλασσα και μπορεί να την απολαύσει ο επισκέπτης εντελώς δωρεάν για όσο θέλει μπροστά στην παραλία των Λουτρών.

Αργότερα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν "Χαμάμ αντασί" (=νήσος Λουτρά). Και τέλος οι Ιταλοί την αποκαλούσαν "Φέρμινα". Στη περιοχή Μαρουλάς, στη βορειοανατολική ακτή του νησιού , κοντά στα Λουτρά, οι ανασκαφές έδειξαν ανθρώπινη παρουσία απ το 9.000 πχ.

Κάποτε η Μπύρα Φιξ αγόραζε το περισσότερο κριθάρι για τη παρασκευή μπύρας απο τη Κύθνο, υπήρχε και παραγωγή  μελιού τα σύκων, κρασιού και αμυγδάλων.

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων βρίσκεται ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο, και απέχει 56 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου.





Έχει έκταση 99,432 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα. Διαθέτει 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσιτές οδικά. Τα βουνά της νήσου δεν είναι μεγάλα, η υψηλότερη κορυφή είναι ο "Προφήτης Ηλίας" στο όρος Πέτρα με υψόμετρο 336μ.

Μαζί με την Τζιά είναι τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα, πράγμα που την κάνει ιδανική για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Το λιμάνι του Μέριχα


Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού, με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους. . Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι Μέριχας με 250 κατοίκους περίπου, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η περιοχή αυτή της Κανάλας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού γιατί είναι και το πιο πράσινο σημείο του νησιού.

 Η Κύθνος διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, ενώ υπάρχει μια μικρή δυσκολία πρόσβασης σε ορισμένα μέρη καθώς το οδικό δίκτυο δεν είναι πλήρως οργανωμένο και ασφαλτοστρωμένο.

Λίγο έξω από την Δρυοπίδα σε ένα λόφο βρίσκονται μερικοί ερειπωμένοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Κύθνου. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης τους.

Το νησί είναι γνωστό και για το θρησκευτικό τουρισμό η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Κανάλα είναι ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Κάθε 15αύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι στην Κύθνο με την συμμετοχή και του πολεμικού ναυτικού, με την περιφορά αλλά και αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας.

Στην Κύθνο υπάρχουν έντονα τα σημάδια της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου που διήρκεσε στο νησί περίπου έναν για 70 χρόνια.  Ανάμεσα στους αποθηκευτικούς χώρους, τα παλιά σπίτια των μεταλλευτών εργατών, τα σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία, τις εξέδρες φόρτωσης του μεταλλεύματος στα πλοία, που θα βρείτε στην Κύθνο, υπάρχουν στην περιοχή Λεύκες το κτίριο-διοικητήριο της εταιρείας του Σερπιέρη που είχε την εκμετάλλευση του νησιού, οι λεγόμενες Σπιτάρες.  Σήμερα έχουν αφεθεί να καταρρέουν, αντί να έχουν γίνει μουσείο. Πάντως ακόμη και έτσι παραμένουν εντυπωσιακά στο γυμνό τοπίο της Κύθνου. Παρόλο που υποτίθεται ότι οι Σπιτάρες είναι επισκέψιμες μέσω του δικτύου μονοπατιών της Κύθνου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Στην άκρη του παραδοσιακού χωριού Δρυοπίδα της Κύθνου, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας. Το Σπήλαιο Καταφύκι. Γίνονται εδώ και χρόνια προσπάθειες για την τουριστική του εκμετάλλευση.

Πηγές wikipedia,
Δημήτρης Ασιθιανάκης, ο οποίος έχει κάνει εκπληκτική δουλειά σχετικά με τη προώθηση και καταγραφή στα αξιοθέατα και όχι μόνο του νησιού.

Διαμονή - καταλύματα σε προσιτές τιμές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου