23 Μαρ 2015

Τζιά (Κέα) ένα μοναδικό Κυκλαδονήσι

Η Τζιά είναι το Δυτικότερο κατοικημένο  νησί των κυκλάδων, έχει έκταση 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 88 χιλιομέτρων. Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί ονομάστηκε Τζιά. Το όνομα Κέα προέρχεται από τον  ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί.

Κατά την αρχαιότητα στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός, υπάρχουν και σήμερα τμήματα από τα τείχη των 4 πόλεων καθώς και αρκετά ερείπια.   Στην Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών.

Στη Κέα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο κόλπος του Αγίου Νικολάου. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα.

Η Τζιά είναι ιδανική για εκδρομή του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους. Η  Κορησσία (Λιβάδι),  αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που δένει το καράβι που ξεκινά από το Λαύριο.  Το Βουρκάρι με την διάσημη μαρίνα για ιστιοπλοϊκά και όχι μόνο σκάφη είναι η ακριβότερη και πιο κοσμοπολίτικη περιοχή του νησιού.





Αν πάτε για Σαββατοκύριακο σας προτείνω όταν φτάσετε στις 9.30 το πρωί (8,30 ξεκινά το πλοίο απ το Λαύριο) να ξεκινήσετε με μπάνιο στο Γιαλισκάρι, μετά βόλτα στο Βουρκάρι και φαγητό, από κει λεωφορείο για τη Χώρα και περίπατος σε κάποιο μονοπάτι. Τη Κυριακή το πρωί γαλακτομπούρεκα στη Κορησσιά (εμείς 4άτομα φάγαμε ολόκληρο ταψί) μετά διαλέγετε μιά από τις υπέροχες παραλίες και στις 16,45 να είστε στο λιμάνι για επιστροφή.
Πρωτεύουσα είναι όπως και στα περισσότερα Κυκλαδονήσια η Χώρα (Ιουλίδα).  Οι πιο γνωστές παραλίες της Κέας είναι το Σπαθί, ο Οτζιάς , το Γιαλισκάρι ,οι Ποίσσες, τα Ξύλα, καθώς και ο Κούνδουρος που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Το καλοκαίρι σε όλο το νησί πραγματοποιείται η γιορτή των Παραμυθιών από το 2003. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Ακολουθήστε  διάσημους αφηγητές στις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού. Σε αρχαία μονοπάτια, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, προαύλια  εκκλησιών, γραφικά σοκάκια, πλατείες.



Τον Αύγουστο προς τιμή του αρχαίου Τζιώτη ποιητή Σιμωνίδη γίνονται τα Σιμωνίδια,  θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και εκθέσεις ζωγραφικής για παιδιά και μεγάλους.

 Το νησί είναι γνωστό και για τα μοναδικά μονοπάτια του χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί.

 Επιπλέον το νησί έχει πολλά καταφύγια θηραμάτων κυρίως για αποδημητικά πουλιά αλλά και για κάποια αρπαρκτικά. Εντυπωσιακή είναι και η χλωρίδα της Κέας που καταγράφει 3000 είδη φυτών (σταμναγκάθι, δρυς, ασφόδελοι και σφένδαμοι κυρίως αλλά και σπανιότερα είδη ορχιδέας).  Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο.

Η θάλασσα και ο βυθός της είναι ιδανικά για καταδύσεις.

Στη Τζιά φτιάχνουν και παίζουν καταπληκτική παραδοσιακή μουσική με τις τσαμπούνες, ένα είδος ασκαυλού που μοιάζει με τις γκαϊντες της Μακεδονίας.


Δρομολόγια πλοίων Λαύριο - Κέα
Τα εισιτήρια κοστίζουν από 10 (πέμπτη)-11,5 (Παρασκευή-Δευτέρα) ευρώ και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα.


Διαμονή - κρατήσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου