17 Φεβ 2015

Η μεγαλύτερη ληστεία μέσω Internet όλων των εποχών

Σύμφωνα με αναφορά της Kaspersky Lab, πολυεθνική συμμορία κυβερνοεγκληματιών έκλεψε γύρω στο  ένα δισεκατομμύριο δολάρια από περίπου 100 χρηματοοικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Η εταιρεία kaspersky συνεργάζεται με την Interpol, τη Europol και αρχές από διάφορες χώρες με σκοπό την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τη τεράστια αυτή μηχανή (η kaspersky την έχει ονομάσει "Carbanak") που έστησαν άγνωστοι εις βάρος εταιρειών και ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ουκρανία, Γερμανία και Καναδά.

χάρτης στόχων
Χάρτης με τους στόχους των ληστών


Η Carbanak χρησιμοποιούσε προσεκτικά στημένα emails για να ξεγελά προεπιλεγμένους εργαζομένους έτσι ώστε να ανοίγουν αρχεία με κακόβουλο λογισμικό- τεχνική η οποία είναι γνωστή ως spear phishing. Σύμφωνα με το Reuters, η συμμορία που αποτελείται από κυβερνοεγκληματίες πολλών χωρών, χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη μέθοδο: την κλοπή απευθείας από τράπεζες, αντί να υποκρίνεται τους πελάτες για να τραβήξει χρήματα από τους πραγματικούς λογαριασμούς των κατόχων τους.

Σύμφωνα με την Kaspersky, η Carbanak επίσης κατάφερνε να θέτει υπό τον έλεγχό της ΑΤΜ και να τους δίνει εντολή να βγάλουν ρευστό σε συγκεκριμένη στιγμή- όταν μέλος της συμμορίας περίμενε κοντά.

To Interpol Digital Crime Center έχει βγάλει ανακοίνωση για τη δράση της διεθνούς διαδικτυακής σπείρας.

Άρθρο του Mike Lennon στο security week.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου