24 Οκτ 2014

Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου 23-29/10/2014 στην Αθήνα

Στο Grand Café στο Παρίσι στις 28 Δεκεμβρίου 1895 έγινε η πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή στον κόσμο που παρουσίασαν εικονολήπτες της Lumière όπου πρόβαλλαν εικόνες τραβηγμένες από τη θάλασσα του Κεράτιου Κόλπου και της Γέφυρας του Γαλατά. Όμως η αυτή που θεωρείται ως η "πρώτη" Τουρκική ταινία ήταν το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η Κατεδάφιση του Ρωσικού Μνημείου Στον Άγιο Στέφανο" του Fuat Uzkınay το 1914. Το μνημείο ήταν από την εποχή που οι Ρώσοι έφτασαν μέχρι τον Άγιο Στέφανο (Yesilkoy) στο ρωσο-τουρκικό πόλεμο.


Logo 100 χρόνων του Τούρκικου κινηματογράφου



19 Οκτ 2014

Τελετή θεμελίωσης και αγιασμός Αγ. Νικολάου στη N.Y.(video)

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη ο αγιασμός και η θεμελίωση του ναού Άγιος Νικόλαος που είχε καταστραφεί ως μια από τις συνέπειες τις τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο ιστορικός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου (λειτουργίες από το 1922) βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις  όταν ο τελευταίος κατέρρευσε.

Περίπου 3000 αθώοι άνθρωποι πέθαναν στις 11η Σεπτεμβρίου (9/11 όπως το λένε), μεταξύ αυτών και 38 Ελληνοαμερικανοί νεκροί


Η "μακέτα" του St. Nicholas National Shrine
Η "μακέτα" του St. Nicholas National Shrine


 Το παλιό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center) ήταν ένα σύμπλεγμα οχτώ κτιρίων και δύο από τα επτά κτίρια, που ήταν γνωστά και ως "Δίδυμοι Πύργοι", κατέρρευσαν όταν 2 πολιτικά αεροπλάνα που είχαν καταλάβει ισλαμιστές τρομοκράτες έπεσαν πάνω τους.


1 World Trade Center
1 World Trade Center, το ψηλότερο κτίριο στην Αμερική



Τον νέο ναό τον σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Καλατράβα, κι όπως είπε στην τελετή και βλέπουμε και στην αρχή του βίντεο με την εικονική περιήγηση του, το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Σαφέστατα ποιο όμορφο από το πρώτο κτίριο που όταν κτίστηκε το το 1832 μάλλον δεν πρέπει να ήταν καν εκκλησία.

 Η κατάσταση σήμερα και τα πλάνα για το νέο World Trade Center

Video τελετής θεμελίωσης Αγ. Νικολάου στη N.Y. (St. Nicholas National Shrine)