26 Ιουν 2014

100 χρόνια Βυζαντινό μουσείο.

Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, είναι το πλήρες όνομα της γνωστής σε όλους μας Δούκισσας της Πλακεντίας, η οποία δώρισε εκτός άλλων τη χειμερινή της κατοικία, Β.Σοφίας 22, τη βίλλα των Ιλισίων, (δίπλα περνούσε ο ποταμός Ιλισσός) για τη δημιουργία του Βυζαντινού μουσείου.

Η δούκισσα ήταν Αμερικανίδα γεννημένη στη Φιλαδέλφια, θυγατέρα του Γάλλου διπλωμάτη  Φραγκίσκου Μπαρμπέ ντε Μαρμπουά και της Αμερικανίδας Ελίζαμπεθ Μουρ, κόρης του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια και σύζυγος του Σαρλ Λεμπρέν, Δούκα της Πιατσέντζα (Πλακεντία). Η δράση της εστιάστηκε στην ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα και η οικονομική και κοινωνική συνεισφορά κατά τα πρώτα χρόνια εδραίωσης του νεοελληνικού έθνους. Όσο ζούσε στο Παρίσι στο σπίτι της σύχναζαν οι Ντελαβίν,  Λαμαρτίνος και Βίκτωρας Ουγκώ.

Duchess of Plaisance
Duchess of Plaisance

22 Ιουν 2014

Ξυλόκαστρο, το παλιό στέκι των επωνύμων.

 Τώρα που τα γνωστά νησιά έχουν 100% πληρότητα και οι αετονύχηδες του τουρισμού γδέρνουν τους τουρίστες και σνομπάρουν τους Έλληνες που δεν είναι εύκολα θύματα, είναι καιρός να θυμηθούμε τους παλιούς καλούς προορισμούς. Ένας από τους πιο συνηθισμένους και αγαπητούς προορισμούς των Αθηναίων, για τριήμερο ή περισσότερο είναι το Ξυλόκαστρο !

λιμάνι
Λιμάνι


Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο στρατώνα κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ο στρατώνας βρισκόταν στη δυτική πλευρά του λόφου πάνω από τη σημερινή πόλη, κοντά στον ποταμό Σύθα. Από εκεί η φρουρά μπορούσε να ελέγχει την κίνηση στον Κορινθιακό κόλπο και εποπτεύει το λιμάνι. Κατά τον 18ο αιώνα το αποκαλούσαν Οξώκαμπος.



Τον 18ο αιώνα το Ξυλόκαστρο είχε λίγα σπίτια και μερικές αποθήκες. Ένα μεγάλο αρχαίο πευκοδάσος υπήρχε στη περιοχή το οποίο αποψιλώθηκε για να καλλιεργηθεί η γη και από το αρχικό δάσος έχει απομείνει μόνο ο Πευκιάς επειδή βρίσκεται σε αμμώδες έδαφος. Ο Πευκιάς εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου και έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος. Στο υφάλμυρο έδαφος έχουν αναπτυχθεί 83 είδη φυτών.

Στο Ξυλόκαστρο καλλιεργούσαν σταφίδα, την έστελναν στη Πάτρα από όπου  με πλοιάρια εξαγόταν κυρίως στην Αγγλία. 

Πευκιάς
Πευκιάς.


Ο πρώτος τουριστικός προορισμός ήταν το Ξυλόκαστρο, από όλη την Ευρώπη ερχόταν τουρίστες, οι οποίοι άρχισαν το επισκέπτονται τις αρχές του 20ού αιώνα και το αποκαλούσαν ανθούπολη λόγω των πολλών λουλουδιών του.   Στον Πευκιά λειτουργούσε κατασκήνωση των αδελφών Τυπάλδου. Στην κατασκήνωση παραθέριζαν κυρίως ξένοι. Ο τουρισμός οδήγησε το Ξυλόκαστρο σε οικονομική άνθιση.

Το 1906 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γυμνιστές. Το Ξυλόκαστρο κρίθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή των ξένων το 1919 και το επισκέπτονταν διάφοροι επώνυμοι  βασιλιάδες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί. 


Διαμονή στο Ξυλόκαστρο.

20 Ιουν 2014

Διακοπή Nova Επίγεια από της 11 Ιουλίου

Πήρα μόλις ένα SMS από τη NOVA το οποίο ακολούθησε και τηλεφώνημα σε μια ώρα, με τα οποία πληροφορούμαι ότι σταματούν οι επίγειες μεταδόσεις της ψηφιακής πλατφόρμας Nova από της 11 Ιουλίου 2014.


Nova επίγεια ψηφιακή τέλος από Ιούνιο 2014



Προς ενημέρωση των αναγνωστών: Την 1/8/2014 με 2ο switchoff σταματάνε όλες οι αναλογικές εκπομπές σε Αττική και μερικές άλλες περιοχές. Διαβάστε.


Η επίγεια Nova ως γνωστόν δε χρειαζόταν δορυφορική κεραία για να εκπέμψει τα 2 επίγεια ψηφιακά κανάλια Nova Cinema 1 Και NovaSports 1 και Disney XD. Αποκωδικοποιητής και κάρτα χρειαζόταν. Οι συνδρομητές Forthnet πλήρωναν πολύ λιγότερο. Πχ εγώ τον τελευταίο έτος είχα μόνο το Nova Cinema 1 επίγειο, το Nova sports1 κλειδωμένο ήταν(δεν το ήθελα, κόστιζε προφανώς κι αυτό).

Η λύση που προτείνουν είναι να σταλεί τεχνικός στο σπίτι με τον εξοπλισμό προφανώς δωρεάν(δεν ξέρω να δω το ΝΕΟ συμβόλαιο 1 έτους), που περιλαμβάνει δορυφορική κεραία. Αποκωδικοποιητή και satellite receiver είχαμε ήδη.

Με τη νέα υπηρεσία Nova 3Play έχετε 24ρι internet, τηλέφωνα σταθερά και κινητά όλα με αστική χρέωση και περισσότερα από 250 κανάλια με δωρεάν το πιάτο και τιμή 29.90 το μήνα για πάντα.

Υποτίθεται στην ΙΔΙΑ τιμή που πληρώνω για το ένα κανάλι επίγειο Nova. Θα δώσουν μάλλον το Nova start pack ή κουτσουρεμένο start pack όχι όμως στην τιμη που γράφει ο σύνδεσμος αλλά πολύ λιγότερα, όσα πλήρωνα. Ηταν ένα άρπα κόλλα πράμα με USB dongle επίγειο receiver χωρίς δυνατότητα να γράφεις εκπομπές, πράγμα αμφισβητούμενης νομιμότητας από εμένα. Να δούμε αν θα φέρουν ΝΕΟ μηχάνημα. Πάντως αυτοί τα κλειδώνουν "όλα".

Προφανώς θα μπορεί να βλέπει κανεις στην πλειοψηφία τους σκουπιδαριό 250 ξένων δορυφορικών καναλιών ελευθέρων(Hotbird? Αstra? δεν ασχολούμαι πια με αυτά πολύ) συν τα Ελληνικά.

Ο καιρός θα δείξει 

12 Ιουν 2014

Ταινία για το Νεκροταφείο Σισλί: "Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε"

Εκδήλωση με παρουσίαση της ταινίας "Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε" με θέμα το κοιμητήριο Σισλί της Κωνσταντινούπολης θα γίνει στις 17 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την εκδήλωση πραγματοποιείται από την Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Σταυροδρομίου υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



Η εκκλησία Μεταμόρφωσης στο Νεκροταφείο Σισλί.
Ναός Μεταμόρφωσης, Νεκροταφείο Σισλί. Κωνσταντινούπολη.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, Νεκροταφείο Σισλί. Κωνσταντινούπολη κτίστηκε, κατά την επιγραφή, το 1888 από τους γιους του Schilizzi Stephanovik. Το νεκροταφείο δημιουργήθηκε το 1859.


6 Ιουν 2014

Ένα "κτήνος" περνά από δίπλα μας. Ο αστεροειδής HQ124.

Το "κτήνος" (the beast) κατευθύνεται απειλητικά προς το πλανήτη μας. Ένα ουράνιο σώμα με το κωδικό όνομα HQ124 θα περάσει από τη Γη, σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλομέτρων, σχετικά πολύ κοντά.



Ένας αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 350 μέτρων, ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE. Ο τεράστιος αυτός βράχος που ταξιδεύει με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής 8/6/2014, θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τη Γη.

Ίσως θα πρέπει να μας ανησυχεί που ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα που αν πέσει στη γη θα κάνει πολλαπλάσια ζημιά από τις ατομικές βόμβες του 2ου παγκοσμίου πολέμου,  έγινε αντιληπτός μόλις δύο μήνες προτού περάσει σχετικά κοντά από τη Γη.



Υπολογίζεται ότι γύρω στους 15.000 αστεροειδείς διαμέτρου περίπου 140 μέτρων γυροφέρνουν τη Γη κατά καιρούς και από αυτούς μόνο το 30% έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι, όσο για μικρότερα ουράνια σώματα, όπως αυτό που έπεσε στο Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας μόλις το 1% μπορούν να ανιχνεύσουν, δηλαδή 10.000, από το 1 εκατομμύριο που υπάρχουν.


Πάντως από τα μεγάλα όπως αυτό που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους που ξεπερνούν το 1 χιλιόμετρο σε μήκος καταφέρνουν να δουν το 90% .

Βροχή μετεωριτών πριν το κτήνος, 5-6/6/2014.
Asteroid HQ124: Watch Huge Meteorite Fly by Earth Live Online [VIDEO]


1 Ιουν 2014

Πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Engaging Art, στο Costa Navarino

Για 2η συνεχή χρονιά παρουσιάζεται η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Engaging Art, στο Costa Navarino,  έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2014.


Το τουριστικό συγκρότημα του Costa Navarino περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort, Costa Navarino, δύο signatures γήπεδα γκολφ το The Dunes Course και το The Bay Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.



Κύριο χαρακτηριστικό  αυτής της καλλιτεχνικής "εμπειρίας" είναι ότι οι συμμετέχοντες in-residence καλλιτέχνες δημιουργούν το επόμενο έργο τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσία των επισκεπτών οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία του κάθε καλλιτέχνη .


Η πλατφόρμα «Costa Navarino: Engaging Art» φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μόνιμη σκηνή σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.Το project που ξεκίνησε πέρυσι, βραβεύθηκε στα Worldwide Hospitality Awards 2013.

Έργο της Μάρθας Δημητροπούλου


Στην έκθεση που ονομάζεται Mimicry, (η περσινή ονομαζόταν 60 Picks Per Minute) για την οποία λέει ο υπεύθυνος για την επιμέλεια και ένας από τους καλλιτέχνες που μετέχουν Δημήτρης Αντωνίτσης:  (Στην εξελικτική βιολογία ορίζεται ως μιμητισμός, το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι οργανισμοί, μοιάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους. Η μίμηση αυτή ενεργεί ως προστατευτικό καμουφλάρισμα, ενώ ο διεθνής όρος για το φαινόμενο αυτό είναι η λέξη mimicry και ισχύει από το 1637. Παράλληλα, στην Αρχαία Ελλάδα η μίμηση είναι η ιδέα που διέπει κάθε έργο τέχνης με την έννοια της προσέγγισης του αρχέτυπου ομορφιάς, αλήθειας και αρετής.) συμμετέχουν πέντε καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσιάζουν διαδοχικά τις ατομικές τους εκθέσεις

Costa Navarino
Costa Navarino

Γιάλοβα
Γιάλοβα


Δημήτρης Αντωνίτσης: Στην έκθεση Μimicry παρουσιάζει τρία έργα από τη σειρά Soul Substitutes και δημιουργεί ένα νέο κολάζ χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό διασημοτήτων από τη δεκαετία του ’60 και ασημί δέρμα.

 Ryusuke Kido: Στο Mimicry παρουσιάζει το Eternal Future και το Bubble. Ο Kido θα παρουσιαζει τη μέθοδο κατασκευής του έργου του Eternal Future και θα δημιουργεί ένα γλυπτό, σκαλίζοντας  έναν κορμό ελιάς 500 ετών.

Μάρθα Δημητροπούλου:  H καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει την εντυπωσιακή τεχνική με τις πευκοβελόνες για να δημιουργήσει ένα μοντέλο του απειλούμενου με εξαφάνιση Αφρικανικού Χαμαιλέοντα που συναντάται στην Ευρώπη, μόνο στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

 Εύα Μήταλα:
Στα έργα της έκθεσης, η καλλιτέχνης μεταφέρει σε έπιπλα εσωτερικών χώρων όψεις από κτίρια αναφορές στην αρχιτεκτονική του Βερολίνου. Η Μήταλα επιδεικνύει  την τεχνική μεταξοτυπίας και οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν τα δικά τους T - shirts για να διακοσμηθούν με μεταξοτυπίες σχεδιασμένες από την καλλιτέχνιδα.

Carsten Fock:  Στην έκθεση παρουσιάζει το έργο Neue Heimat. ένα χαλί κατασκευασμένο στο Νεπάλ. Ο Fock θα δημιουργεί σχέδια για ένα νέο χαλί και οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του νέου του έργου.