29 Δεκ 2014

Χειμερινές διακοπές στο Πήλιο

Ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για Χειμερινές διακοπές είναι το Πήλιο, η πατρίδα των κενταύρων σύμφωνα με τη μυθολογία. 24 χωριά έχει το Πήλιο, εμείς θα μιλήσουμε για δυο από αυτά τη Τσαγκαράδα και τη Ζαγορά.

Το πιο γνωστό χωριό του Πηλίου είναι η Τσαγκαράδα, το σμαράγδι του βουνού, το καταπράσινο αυτό χωριό με τον τεράστιο πλάτανο που βρίσκεται εκεί για 1200 περίπου χρόνια. Τα χρώματα, οι αποχρώσεις του πράσινου στο δάσος και τα έντονα χρώματα των λουλουδιών στις αυλές του οικισμού, μαζί με τον ήχο των τρεχούμενων νερών που ακούγεται συνεχώς και οι συναυλίες των αηδονιών και των υπολοίπων πουλιών σε κάνουν να ξεχάσεις τη καταθλιπτική μεγαλούπολη μέσα σε λίγα λεπτά.

Το γεφύρι της Τσαγκαράδας



Πανέμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν σε παλιές βρύσες, σε ένα μονότοξο γεφύρι, στις σπηλιές των κενταύρων, σε σπουδαία παλιά αρχοντικά και φυσικά στη θάλασσα, σε υπέροχες παραλίες και σε έναν μικρό ορμίσκο που το καλντερίμι οδηγεί σε μια φοβερή σπηλιά που όπως λένε στέγαζε το κρυφό σχολειό κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Εκπληκτικές φωτογραφίες από τη Τσαγκαράδα.

Στην ίσια πλευρά του βουνού την Ανατολική που κοιτά στο Αιγαίο βρίσκεται και το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό χωριό του Πηλίου, η Ζαγορά. Το όνομα της βγαίνει από τα Σλάβικα ζα - γορά που σημαίνει πίσω απο το βουνό.

Η Ζαγορά χωρίζεται σε 4 συνοικίες την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη  Σωτήρα. Η Ζαγορά ήταν κάποτε μεγάλο εμπορικό κέντρο, τα Ζαγοριανά ιστιοφόρα μετέφεραν εμπορεύματα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα είναι γνωστή για τα περίφημα μήλα της.

Όπως και όλα τα χωριά του Πηλίου, η Ζαγορά είναι γεμάτη αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, καλντερίμια, διόροφα αρχοντικά τα οποία ανακαινισμένα λειτουργούν ώς ξενώνες, πέτρινα γεφύρια και πολλά γραφικά εκκλησάκια.

Επίνειο της Ζαγοράς είναι το λιμάνι της το Χορευτό το οποίο διαθέτει μια υπέροχη παραλία 2,5 χιλιομέτρων. Στο Χορευτό λειτουργεί και δημοτικό κάμπιγκ.

Και στα δυο χωριά όπως και στο υπόλοιπο Πήλιο μπορεί να κάνει ο επισκέπτης βόλτα με άλογα, ποδηλασία βουνού, καγιάκ και φυσικά πεζοπορία στα υπέροχα καλντερίμια και μονοπάτια που υπάρχουν παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου