21 Σεπ 2014

Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων μα και των αναρριχητών

Η Κάλυμνος είναι ένα από τα Δωδεκάνησα, έχει έκταση 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και 16.109 κατοίκους. Βρίσκεται νότια της Λέρου από την οποία τη χωρίζει ομώνυμος στενός πορθμός (Λέρου), ή διώρυγα Καλύμνου.

 Η Κάλυμνος περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων από τις οποίες σημαντικότερες είναι τα ακατοίκητα Γλαρονήσια, ο Καλαβρός, η Τέλενδος που είναι κατοικημένη, οι νησίδες Νερά, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Ανδρέας, η Πλάτη κατοικημένη και αυτή,τα Ιμια, η κατοικημένη επίσης Ψέριμος που είναι και η μεγαλύτερη, και τέλος ΒΑ. η Πίττα και η Καλόλιμνος.

σφουγγαρια στον ήλιο
Σφουγγάρια μπροστά απο το επαρχείο



Η Κάλυμνος είναι γνωστή σαν το νησί των σφουγγαράδων, μα ένα ακόμα όχι τόσο γνωστό χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά σπήλαια.

Τα σπήλαια της Καλύμνου:

  • Το σπήλαιο Κεφάλα 
  • Το σπήλαιο των Σκαλιών 
  • Το σπήλαιο των Επτά Παρθένων που ονομάζεται και σπήλαιο των Νυμφών ή του Φλασκά 
  • Το σπήλαιο Δασκαλειό

Στην Κάλυμνο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αεροδρόμιο, όπου καθημερινά υπάρχουν πτήσεις από και προς Αθήνα. Επίσης διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή της Πόθιας ή Καλύμνου όπου ζουν και οι 10 χιλιάδες από τους κατοίκους του νησιού.
Ποθιά λιμάνι
Λιμάνι

Τέσσερα μουσεία διαθέτει το νησί, το πιο σύγχρονο, το αρχαιολογικό που άνοιξε το 2009 έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πολλά χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, με την «Κυρά της Καλύμνου» να αποτελεί σημείο αναφοράς. Υπάρχουν και ευρήματα από τη Μινωική περίοδο- όπως ένας χάλκινος λατρευτής- και σε χωριστή προθήκη ένα μεγάλο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, προϊόν κατάσχεσης, με πιθανή προέλευση από την Αμοργό.

Τα υπόλοιπα μουσεία είναι το λαογραφικό 'η σπίτι της Καλύμνου, το ναυτικό και το μουσείο θαλασσίων ευρημάτων στο οποίο θα δείτε σκάφανδρα και άλλα σχετικά με την σπογγαλιεία μα και κομμάτια αεροπλάνων που έπεσαν στη θάλασσα στους 2 παγκόσμιους πολέμους..

Παγκοσμίου φήμης προορισμός για αναρριχητές.
 Τα πολλά απόκρημνα σπήλαια με τους τεράστιους σταλακτίτες καθώς και η  ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για όσους αναρριχητές έχουν ταξιδέψει, ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτον της Ταϊλανδης. Η Κάλυμνος όμως από τους περισσότερους αναρριχητές κρίνεται ως πληρέστερος προορισμός.

Φωτογραφίες (Μαρία Κοντοζαμάνη wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου