5 Μαρ 2014

Ύδρα, το κοσμοπολίτικο κέντρο πολιτισμού.

Η Ύδρα είναι ένα εξαιρετικό γραφικό και κοσμοπολίτικο νησί. Έχει 2719 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την Αλιεία και το τουρισμό.

Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα.

Ο ομώνυμος οικισμός που είναι πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι γεμάτος αναπαλαιωμένα αρχοντικά και μουσεία,  το λιμάνι με τα κανόνια και τις πολεμίστρες είναι πανέμορφο και γραφικό. Η ναυτική σχολή και τα μοναστήρια συμπληρώνουν την εικόνα του νησιού.

Στο νησί υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, το Μανδράκι, η σπηλιά, το Μεγάλο και το Μοκρό  Καμίνι, το Αυλάκι, η Υδρονέτα, ο Βλύχος, ο Παλαμιδάς, ο Μώλος, το Μπίστη, ο Αγ. Νικόλαος και άλλες 17 στο σύνολο.



Πολλοί πλοιοκτήτες και πολιτικοί που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση γεννήθηκαν και έζησαν στην Ύδρα όπως ο Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Τσαμαδός, ο Σαχίνης, ο Κριεζής και ο Τομπάζης, ο Βούλγαρης. Η σχολή εμποροπλοιάρχων που είναι απο τις παλιότερες της Μεσογείου  στεγάζετε στο αρχοντικό του Λάζαρου Τσαμαδού και της Μαρίας Σαχίνη.

Η Ύδρα είναι ένα κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης (κυρίως μεταξύ 1950-70), φιλοξένησε αλλά και ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που άφησαν εποχή. Υδραίοι ήταν ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας.

Η Ύδρα έχει εμπνεύσει  πάρα πολλές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, κάποιοι από τους οποίους είναι οι : Σεφέρης, Πικιώνης, Ελύτης, Πετσάλης, Εγγονόπουλος, Χένρυ Μίλλερ, ο συνθέτης και συγγραφέας, Λέοναρντ Κόεν, ο ζωγράφος Brice Marden, οι οποίοι έχουν περάσει αρκετό χρόνο στο νησί.


Το παιδί και το δελφίνι αφιερωμένο στην ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε στο νησί.

Για 17 χρόνια η κινηματογραφική λέσχη του νησιού  συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με προβολές ταινιών εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου και την ίδρυση ομάδας κλασσικού μπαλέτου για παιδιά.

Στην ύδρα λειτουργεί εκκλησιαστικό βυζαντινό μουσείο, ιστορικό αρχείο μουσείο Ύδρας. Σαν μουσεία λειτουργούν και τα αρχοντικά των Παύλου και Λάζαρου Κουντουριώτη.


Που θα μείνετε στην Ύδρα, όλα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες με χάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου