28 Ιαν 2014

Άγνωστη Ελλάδα : Ψέριμος ή Κάπαρη, όπως τη λένε οι ψαράδες !

Η Ψέριμος, λεγόμενη και Κάπαρη, ένα νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, που βρίσκεται στα δωδεκάνησα, δίπλα στη Κω. Έχει γύρω στους 150 μόνιμους κατοίκους, περίπου 30 οικογένειες. Ανήκει στο δήμο Καλύμνου.



Το βόρειο άκρο της νήσου ονομάζεται "Άκρα Βασιλική", ενώ το νοτιότερο άκρο "Άκρα Ρούσσα". ανάμεσα τους βρίσκεται ο όρμος Ψερίμου στο κέντρο του οποίου υφίσταται το ομώνυμο χωριό. Υπάρχει ακόμα το "άκρο Σφυρί" και το "άκρο Κοράκι". Όπως φαίνεται άκρο = ακρωτήρι !

Η κύρια ασχολία των κατοίκων η κτηνοτροφία και όχι το ψάρεμα όπως θα περίμενε κανεις.

Ο δίαυλος ανάμεσα Κω και Ψερίμου, είναι επικίνδυνος, πολλά πλοία έχουν βυθιστεί στις Ερυνίες (τους σκοπέλους) που βρίσκονται στο δίαυλο Κάπαρι, όπως τον αναφέρουν οι χάρτες.



Ιστορικά αναφέρεται απ τον Όμηρο σαν μια απ τις "νήσους τε Καλύδνας". Ο ιστορικός Πλίνιος την ονομάζει Pserema και την κατατάσσει ανάμεσα στα νησιά του Κεραμεικού κόλπου.


Διαμονή.
Το νησί διαθέτει 30 ενοικιαζόμενα studios (5 μικρές επιχειρήσεις) όσες και οι οικογένειες που ζουν σε αυτό !

Δεν έφταναν όλα τα προβλήματα του ακριτικού αυτού νησιού ήρθε και μια φυσική καταστροφή στα τέλη του Νοέμβρη του 1013. Οι 30 οικογένειες που διαμένουν στην Ψέριμο έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τους πλημμύρισε σπίτια και δρόμους, προκάλεσε ζημιές, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν από τα ορμητικά νερά δεκάδες μηχανάκια και τρία αυτοκίνητα. Δείτε φώτο !




Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Follow my blog with Bloglovin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου