26 Ιαν 2014

Πως φτιάχνω καλό τσάι "ντεμλίδικο" και μυρωδάτο

Στην Αθήνα, χωρίς να γενικεύουμε, αν πεις σε κάποια πάμε να πιούμε τσάι. εννοώντας το ζεστό μαύρο τσάι, πολύ πιθανό να σε ρωτήσει "γιατί άρρωστος είσαι;". Σεβαστή μερίδα επίσης αντιλαμβάνεται τη λέξη τσάι ως "τσάι του βουνού".

Αν και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μαγαζιά που πουλάνε αποκλειστικά τσάι διαφόρων ειδών από όλα τα μέρη του κόσμου, αυτό δεν αποτελεί γενικό φαινόμενο. Ο Έλληνας ή θα πιει ελληνικό καφέ ή θα είναι "φραπεδόβιος" ή έστω "φρεντο-εσπρεσσόβιος".

Υποπτεύομαι ότι οι μερίδες του πληθυσμού, τουλάχιστον στην Αθήνα που πίνουν μαύρο τσάι ζεστό είναι οι Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, όσοι φοιτητές από τους χιλιάδες που σπούδασαν στο Λονδίνο και συνήθισαν το τσάι και, το θέμα μας, όσοι από τα "εκατομμύρια" Ελληνες που επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη και ήπιαν μοναδικό μυρωδάτο ντεμλίδικο ζεστό μαύρο τσάι σε μικρά ποτηράκια τσαϊού με λεπτή μέση και "κοφτή ζάχαρη"(δηλαδή κύβοι).




Μια που φτιάχνεται με κάκιστο τρόπο και βιαστικά το τσάι σε καφετέριες και σπίτια εδώ, δεν είναι καθόλου απορίας άξιο να θεωρείται ένα φάρμακο για το κρυολόγημα ή για γέρους ανθρώπους.

Πως φτιάχνω καλό ντεμλίδικο τσάι


Τσαγιέρες για ντεμλίδικο τσάι Πολίτικο.
Τσαγιέρες για ντεμλίδικο τσάι Πολίτικο και ειδικά ποτήρια





Καταρχήν χρειάζεστε ένα σετ 2 τσαγιερών. 1 μεγάλο που θα το γεμίσετε σκέτο νερό, θα βγάλετε το καπάκι και θα καθίσετε πάνω τη μικρή τσαγιέρα-με χύμα μαύρο τσάι(σπαστό κανονικά(όχι φύλλα ολόκληρα όπως κάτι κινέζικα)) χωρίς νερό αρχικά-και το καπάκι κλειστό.

Για τη μικρή τσαγιέρα, πολλοί λένε να είναι πορσελάνινη, ενώ άλλους κι εμένα δεν με απασχολεί τόση λεπτομέρεια.

Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι αν το νερό της βρύσης μυρίζει, πχ χλώριο, τότε θα γίνει χάλια το τσάι.

Δοσολογία

Στην Τουρκία, εκτός από το κουτάλι σούπας και του γλυκού υπάρχει και κουτάλι τσαγιού. Είναι το μισό μέγεθος ας πούμε από ότι το κουτάλι του γλυκού.

Αρα εάν έχετε αυτά τα ποτήρια τσαγιού που ανέφερα και το κουτάλι το μικρό, η δόση είναι 1κουτάλι τσαγιού μαύρο τσάι για κάθε μικρό ποτήρι τσάι που θα κεράσετε στους φίλους σας.

Αν το ελληνοποιήσουμε, ίσως ένα 1,5 κουτάλι του γλυκού τσάι για κάθε κούπα τελικού ροφήματος που θα πάρουμε.

Τοποθετούμε τη μεγάλη τσαγιέρα γεμάτη με νερό στη φωτιά ή στη κουζίνα και από πάνω στην αρχή άδειο και κλειστό με καπάκι τη μικρή τσαγιέρα. Όταν ζεσταθεί λίγο η μικρή από τους ατμούς, ανοίγω το καπάκι και ρίχνω στην κενή τσαγιέρα ξυρό μαύρο τσάι για όσα άτομα ή ποτήρια θέλω να φτιάξω.
τσάι.



Το αφήνουμε στην φωτιά το ζευγάρι μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερο στην κάτω τσαγιέρα. Οπότε σηκώνουμε τη μικρή, ανοίγουμε καπάκι και το γεμίζουμε με νερό ζεστό, αφού ίσως περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του βραστού νερού.

Καλό είναι, να κλεισουμε αμέσως το καπάκι της μικρής τσαγιέρας και αφού το τοποθετήσουμε πάνω στη μεγάλη πάλι να σκεπάσουμε τι μικρή με καθαρό πανί, για να μη φύγουν αρωματικές ουσίες και ζέστη.

Αφού το βάζουμε για λίγο το ζευγάρι στη φωτιά χαμηλονοντας αρκετά την ένταση, ίσως αναπληρώνοντας το και με κρύο νερό, προσέχουμε να μην βράσει το νερό και τσάι στην πάνω τσαγιέρα, για 10-15 λεπτά.

Οπότε, ρίχνουμε ανάλογο πόσο δυνατό τσάι θέλει ο καθένας πχ 1/4 του ποτηριού τσάι από τη μικρή και καθαρό μη σκληρό ζεστό νερό από τη μεγάλη.

Μην ξεχνάμε ότι το μαύρο τσάι μεταξύ άλλων έχει αρκετή καφεΐνη, κάλιο, φώσφορο, οξειδωμένες πολυφαινόλες, σίδηρο, Μαγγάνιο, μαγνήσιο κλπ. Εντάξει το σίδηρο με τη μεγαλύτερη διάρκεια διαδικασίας ντεμιού δεν περνά αλλά αυξάνεται το ποσοστό της καφεΐνης, και άλλον ουσιών που το κάνουν όλο και να πικρίζει περνάνε όμως θαυμάσια αρώματα μέσα.

Και το χρώμα που στην Τουρκία το λένε tavsan kani τσάι, και το άρωμα και η γεύση αξίζει στο ντεμλί τσάι.

Το τσάι στη Τουρκία παράγετε στον Πόντο και Μαύρη Θάλασσα.

 Αρπα-κόλα "ντεμλί" τσαι στα γρήγορα

1 τσαγιέρα ή χειρότερα ένα μεγάλο μπρίκι. Ρίξε πολύ τσάι και βάλε νερό και βράσε μέχρι να φουσκώσει. Κλείσε το μπρίκι με κάτι για 5 λεπτά εκτός φωτιάς και ρίξε κι ένα πανί.

Αντίστοιχα στη μονή τσγιέρα βούλωμα με χαρτοπετσέτα και από πάνω πανί αφού βγει από τη φωτιά.

Το θέμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι να κατακάτσει το τσάι(τα "φύλλα".

Αν το ξέρετε να το φτιάχνεται αλλιώς περιμένουμε σχόλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου