21 Φεβ 2013

Ο Τουτανχαμόν επισκέπτεται τον "πύργο του Νταουντον"

Ιδιοκτήτης του κάστρου Highclere στο Hampshire, του κτιρίου που γυρίζεται η γνωστή σειρά του BBC,  Downton Abbey (Πύργος του Ντάουντον) ήταν κάποτε ο κόμης του Κάρναβον Τζόρτζ Χέρμπερντ, ο χρηματοδότης του Χάουαρντ Κάρτερ του αρχαιολόγου που ανακάλυψε τον τάφο του Τουτανχαμόν.

George Edward Stanhope Molyneox Herbert 5th Earl of Carnarvon







Είναι γνωστή σχεδόν σε όλο το κόσμο η ιστορία της ανακάλυψης του τάφου του Τουτανχαμόν  (γνωστού και ως KV62) και η υποτιθέμενη κατάρα που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο και των δύο κύριων συντελεστών μα και αρκετών βοηθών, τις μεγάλης ανακάλυψης, του μοναδικού ασύλητου τάφου Αιγύπτιου Φαραώ.

Πάντως οι κατάρες που έγραφαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ιερείς στους τάφους τω Φαραώ ή άλλων ευγενών της εποχής δεν εμπόδισαν τους τυμβωρύχους να λεηλατήσουν τους θησαυρούς που έθαβαν μαζί με τους νεκρούς ώστε σύμφωνα με τη θρησκεία τους ήταν αναγκαία για μια άνετη μεταθανάτιο ζωή. Οι περισσότερες τυμβωρυχίες έγιναν από 1000-3000 χρόνια πριν μα και το 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου πολλοί αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αιγύπτου και όχι μόνο.

Η σαρκοφάγος και η μούμια του Φαραώ



Η σημερινή κόμισσα του Κάρναβον αποφάσισε να φτιάξει ένα αντίγραφο του τάφου του Φαραώ στα υπόγεια του Πύργου. Μια μόνιμη έκθεση από ότι φαίνεται, με ακριβή αντίγραφα όλων των ευρημάτων όπως τη θαυμάσια σαρκοφάγο του φαραώ και τη χρυσή ταφική μάσκα και όλων των αντικειμένων που συνόδευαν το Τουτανχαμόν στο τάφο του.  Μα θα υπάρχουν και αυθεντικοί Αιγυπτιακοί θησαυροί που συγκέντρωσε ο Κόμης του Κάρναβον, από το 1898 - 1906 που είχε άδεια από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει ανασκαφές στη κοιλάδα των βασιλέων και το δέλτα του Νείλου.

Να σημειωθεί πως κλείνουν 90 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου (1922), ο Κάρναβον πέθανε ένα χρόνο μετά και η γυναίκα του πούλησε ένα μεγάλο τμήμα της συλλογής του στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η κατάρα του τάφου του βασιλιά Τουτανχαμόν είναι η πιο διάσημη κατάρα της ιστορίας, χιλιάδες μύθοι έχουν δημιουργηθεί πάνω σε αυτή, γιατί τουλάχιστον 20 άνθρωποι από αυτούς που μπήκαν στο τάφο πέθαναν από ασυνήθιστα αίτια. Έχουν γραφτεί πολλά γι αυτό το θέμα, η Daily mail υποστηρίζει πως 6 από τους 20 δολοφονήθηκαν από κάποιο σατανιστή της εποχής. . Βιβλία ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν κάνει το θέμα ιδιαίτερα δημοφιλή.


Η έκθεση με τα ευρήματα του τάφου του Τουτανχαμόν θα αρχίσει να λειτουργεί το Πάσχα.


Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την κατάρα του βασιλιά Τουτανχαμόν.

18 Φεβ 2013

"Ίμβρος Τένεδος της μνήμης και της λήθης" στο θέατρο του κολλεγίου.

Με αφορμή την επαναλειτουργία ύστερα από 48 χρόνια, Ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, το ίδρυμα ιστορικών μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) παρουσιάζει στο θέατρο κολλεγίου Αθηνών - Ψυχικού που βρίσκεται στην οδό Στέφανου Δέλτα 15 α' είσοδος Φιλοθέης το  ντοκιμαντέρ που υλοποιήθηκε με συμπαραγωγή της ΕΡΤ. "Ίμβρος Τένεδος: της μνήμης και της λήθης"

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 ώρα 19.30

 Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη
κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει ζωντανά τη μουσική των ντοκιμαντέρ.
 


Η εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη -με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου- θα παρουσιαστεί στην Γκαλερί του Θεάτρου.
 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου & Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας - Zülfü Livaneli
Ποίηση: Δημήτρης Κ. Παπακωνσταντίνου (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Μαρία Ναυπλιώτου – Στέλιος Μάινας
Ηθοποιός: Μιχάλης Γιαννάτος

Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
 Μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης και επιστροφή με πούλμαν του ΙΔΙΣΜΕ
από το ΜΕΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - Ώρα Αναχώρησης 18:30.



14 Φεβ 2013

Σπήλαιο Παιανίας

Όσο παράξενο και αν φαίνεται στους Αθηναίους υπάρχουν 60 σπήλαια  στο νομό Αττικής, το μεγαλύτερο και ομορφότερο από αυτά είναι το σπήλαιο της Παιανίας, γνωστό και σαν σπήλαιο Κουτούκι.

Ο πύργος της πίζας



Όταν το είχα επισκεφτεί σε μια σχολική εκδρομή μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι σταλαγμίτες που έμοιαζαν με γλυπτά, το άγαλμα της ελευθερίας, το ελεφαντάκι, το αλογάκι, το αρμόνιο, ο βωμός, τα κοράλλια και ο κόκκινος σταλαχτίτης  που από τα οξείδια του σιδήρου  μοιάζει με καταρράχτης, νομίζεις πως έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο και όμως η φύση σαν μεγάλη καλλιτέχνιδα που είναι  έχει καταφέρει από μόνη της να φτιάξει αυτά τα αριστουργήματα.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1926, σχετικά πρόσφατα αν σκεφθεί κανείς την ηλικία του, από ένα κατσίκι που έπεσε σε μια τρύπα στη πλαγιά του Υμηττού. Ο δημοσιογράφος Δ Χατζόπουλος με τη βοήθεια κάποιων κατοίκων της περιοχής κατέβηκε από τη τρύπα και έμεινε άναυδος από το θέαμα. Όμως την πιο σημαντική εξερεύνηση και τη χαρτογράφηση του σπηλαίου την έκανε το 1954 το ζεύγος Άννας και Γιάννη Πετρόχειλου για λογαριασμό της Ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρίας.

Άγαλμα της ελευθερίας



Για να γίνει το σπήλαιο της Παιανίας επισκέψιμο το 1967 ο ΕΟΤ άνοιξε τεχνητή είσοδο κατα τη διάρκεια εργασιών για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου. Όταν πρόσφατα το σπήλαιο Κουτούκι πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου πολιτισμού οι σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν ένα παράξενο πράσινο φύκι το οποίο κατάστρεφε τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του σπηλαίου, αποδείχθηκε πως ήταν αποτέλεσμα του ακατάλληλου φωτισμού που είχε εγκαταστήσει ο ΕΟΤ, είναι πλέον γνωστό σε όλους πως στη χώρα μας για να κάνεις μια δουλειά του κράτους δεν πρέπει να είσαι ειδικός αλλά απλώς εσύ ή κάποιος  συγγενής σου να είναι πελάτης κάποιου πολιτικού.

Τώρα ελπίζουμε να βρεθούν τα χρήματα για την αλλαγή του φωτισμού καθώς και για τη δημιουργία μιας αίθουσας προβολών, όπως σχεδιάζουν οι, ελπίζω αρμόδιοι

Το εισιτήριο  κοστίζει 5 ευρώ το απλό, για πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών 3 ευρώ και για σχολεία 2 ευρώ.

Το σπήλαιο λειτουργεί :
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:50
Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 15:50
Αργίες 09:00 – 15:50