23 Ιουλ 2013

Η πανέμορφη Χάλκη των Δωδεκανήσων

Στο Βορειοανατολικό Καρπάθιο πέλαγος 5 μίλια από τη Ρόδο βρίσκεται η Χάλκη, ένα νησί με έκταση 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το λιμάνι του Νημποριού,  χτισμένο στους πρόποδες του βουνού είναι σήμερα η μόνη κατοικημένη περιοχή της Χάλκης. Εκεί ζουν οι 313 μόνιμοι κάτοικοι. Τα σπίτια "ιταλικού" αρχιτεκτονικού ρυθμού αλλά και νεοκλασικά, δίπατα και κεραμοσκεπή, με 5 παράθυρα, μεγάλη θύρα ανά όροφο και αέτωμα με οφθαλμό. Τα σπίτια αυτά φανερώνουν μεγαλείο αλλοτινών καιρών.


Διαβάστε για τη Χάλκη των Πριγκιπονήσων "Αναμνήσεις: η Χάλκη των παιδικών μου χρόνων" του Σωτήρη Πρίφτη.


Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως πήρε την ονομασία του,  είτε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη "κάρκι" ή "κάλχι" που σημαίνει "πορφύρα" το πολύτιμο όστρακο με το οποίο φτιάχνετε η βαφή για τα άμφια των αρχιερέων.

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Τιτάνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά χτίσματα. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες,οι Δωριείς και αργότερα οι Φοίνικες.


Το κάστρο των Ιπποτών.

Στους ιστορικούς χρόνους η Χάλκη φέρεται κατά καιρούς ως υποτελής της Καμείρου, ενώ αναφέρεται ως σύμμαχος των Αθηναίων στους ετήσιους φορολογικούς καταλόγους της συμμαχίας της Δήλου όπως και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.  Οι Ιππότες τη Ρόδου το 14ο αιώνα παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti, η οποία αναστήλωσε το αρχαίο φρούριο.  Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson 1476-1530, στο κάστρο μαζευόντουσαν όλοι οι κάτοικοι όταν από τα παρατηρητήρια έβλεπαν εχθρικά πλοία.

Σε όλο το νησί συναντούμε τις λεγόμενες Κήφες. Παλιά μαντριά, φτιαγμένα από μεγάλες πέτρες με δεύτερο στρώμα εξωτερικού τοίχου.

Οι πέντε παραλίες που μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια είναι ο Πόνταμος (η μόνη με αμμουδιά), τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και η Αρέτα. Υπάρχουν και άλλες που για να πάτε παίρνετε καϊκάκια. 



Δρομολόγια πλοίων:

Από τον Πειραιά έχει καράβι δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Τετάρτη.
Από τη πόλη της Ρόδου, Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.
Και από Κάμειρο,  Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Το πόρταλ του Δήμου στο οποίο θα βρείτε πληροφορίες διαμονής, εστίασης και πολλές φωτογραφίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου