19 Ιουν 2013

Τζαμί "πάλι" η εκκλησία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

Σε μια καθαρή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, ανοίγει σε προσκύνημα ως τζαμί ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Ο ναός από το 1964 μετατράπηκε σε μουσείο από τζαμί. Μάλιστα αν επισκεφτεί κανείς το site του μέχρι τώρα μουσείου στο http://www.muze.gov.tr/trabzonhagiasophia θα δει ότι η σελίδα πλέον δεν υπάρχει και δείχνουν(mirror) την αρχική σελίδα μουσείων Τουρκίας muze.gov.tr...

Hagia Sophia Church, Trabzon, Turkey
Αγία σοφία Τραπεζούντας, Τουρκία.




Φυσικά πρέπει να έχει ταυτόχρονα στο νου κανείς την πρόσφατη απόφαση της Γείτονος για λειτουργία κάθε 15 Αυγούστου της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, και τις θετικές αλλά κυρίως τις αρνητικές αντιδράσεις στην Τουρκία(και τις είδαμε στο ίντερνετ εν αφθονία) που προκάλεσε σε ορισμένους κύκλους.



Ένα πρόβλημα προκύπτει, ειδικά σε περιόδους έντονης αστάθειας στη χώρα αυτή, από δηλώσεις αξιωματούχων τύπου Adnan Ertem(των βακουφίων) που έλεγε το Φεβρουάριο του 2013 και μεταφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουρριέτ, το ότι, κατά τη γνώμη του, «Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας Τζαμί στην Istanbul είναι ένα τζαμί, και θα παραμείνει για πάντα ένα". Στο άρθρο αυτό ουσιαστικά γινόταν ανακοίνωση της διάθεσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμάνους ως χώρο προσευχής. Τα περί Κωνσταντινούπολης λέχθηκαν, όταν αυτός ερωτήθηκε "αν το ίδιο θα ισχύσει και για την Αγία Σοφία Κων/πόλεως". Η εφημερίδα λέει χαρακτηριστικά ότι "απέφυγε να απαντήσει".

Τρεις πολίτες λοιπόν στο Κοτζάελι πήγαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή και ξεκίνησαν την υπόθεση έχοντας μαζί και υπογραφές 400 ατόμων.

Ο μουφτής στο μεταξύ της περιοχής λέει επί λέξει "τα έργα για το άνοιγμα του τζαμιού την Αγία Σοφίας στην πόλη για να ασκήσουν προσευχές και πάλι είναι σε εξέλιξη", και,  "κατά τη διάρκεια της προσευχής οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες".

Ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες και στον εξειδικευμένο τύπο όπως την theartnewspaper : Mosque conversion raises alarm. Christian art in Byzantine church-turned-museum is at risk after controversial court ruling. Many in Turkey believe that the Church of Hagia Sophia is a stalking horse for the possible re-conversion of its more famous namesake in Istanbul...

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας



Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, Μαύρη Θάλασσα.
Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, Μαύρη Θάλασσα.


Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 1238-1263 στην περίοδο του Μανουήλ Α΄ Μέγα Κομνηνού. Όταν ο Mehmed II πήρε την Τραπεζούντα το 1461 μετέτρεψε τον χριστιανικό ναό σε τζαμί και κάλυψε με ασβέστη τις τοιχογραφίες.

Κατά τη διάρκεια σύντομης κατοχής των Ρώσων, χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό νοσοκομείο και αποθήκη. Μεταξύ 1958-64 αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες.

Μετατρέπεται σε τζαμί ο ναός της Αγίας Σοφίας, ηλικίας 800 ετών, γράφει σήμερα η Απογευματινή Κωνσταντινούπολης.

Στο ναό αυτό, ο οποίος είναι ένα από τα τουριστικά κέντρα της Τραπεζούντας, άρχισε δωρεάν είσοδος από τις 3 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου