14 Φεβ 2013

Σπήλαιο Παιανίας

Όσο παράξενο και αν φαίνεται στους Αθηναίους υπάρχουν 60 σπήλαια  στο νομό Αττικής, το μεγαλύτερο και ομορφότερο από αυτά είναι το σπήλαιο της Παιανίας, γνωστό και σαν σπήλαιο Κουτούκι.

Ο πύργος της πίζας



Όταν το είχα επισκεφτεί σε μια σχολική εκδρομή μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι σταλαγμίτες που έμοιαζαν με γλυπτά, το άγαλμα της ελευθερίας, το ελεφαντάκι, το αλογάκι, το αρμόνιο, ο βωμός, τα κοράλλια και ο κόκκινος σταλαχτίτης  που από τα οξείδια του σιδήρου  μοιάζει με καταρράχτης, νομίζεις πως έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο και όμως η φύση σαν μεγάλη καλλιτέχνιδα που είναι  έχει καταφέρει από μόνη της να φτιάξει αυτά τα αριστουργήματα.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1926, σχετικά πρόσφατα αν σκεφθεί κανείς την ηλικία του, από ένα κατσίκι που έπεσε σε μια τρύπα στη πλαγιά του Υμηττού. Ο δημοσιογράφος Δ Χατζόπουλος με τη βοήθεια κάποιων κατοίκων της περιοχής κατέβηκε από τη τρύπα και έμεινε άναυδος από το θέαμα. Όμως την πιο σημαντική εξερεύνηση και τη χαρτογράφηση του σπηλαίου την έκανε το 1954 το ζεύγος Άννας και Γιάννη Πετρόχειλου για λογαριασμό της Ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρίας.

Άγαλμα της ελευθερίας



Για να γίνει το σπήλαιο της Παιανίας επισκέψιμο το 1967 ο ΕΟΤ άνοιξε τεχνητή είσοδο κατα τη διάρκεια εργασιών για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου. Όταν πρόσφατα το σπήλαιο Κουτούκι πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου πολιτισμού οι σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν ένα παράξενο πράσινο φύκι το οποίο κατάστρεφε τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του σπηλαίου, αποδείχθηκε πως ήταν αποτέλεσμα του ακατάλληλου φωτισμού που είχε εγκαταστήσει ο ΕΟΤ, είναι πλέον γνωστό σε όλους πως στη χώρα μας για να κάνεις μια δουλειά του κράτους δεν πρέπει να είσαι ειδικός αλλά απλώς εσύ ή κάποιος  συγγενής σου να είναι πελάτης κάποιου πολιτικού.

Τώρα ελπίζουμε να βρεθούν τα χρήματα για την αλλαγή του φωτισμού καθώς και για τη δημιουργία μιας αίθουσας προβολών, όπως σχεδιάζουν οι, ελπίζω αρμόδιοι

Το εισιτήριο  κοστίζει 5 ευρώ το απλό, για πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών 3 ευρώ και για σχολεία 2 ευρώ.

Το σπήλαιο λειτουργεί :
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:50
Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 15:50
Αργίες 09:00 – 15:50


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου