21 Φεβ 2013

Ο Τουτανχαμόν επισκέπτεται τον "πύργο του Νταουντον"

Ιδιοκτήτης του κάστρου Highclere στο Hampshire, του κτιρίου που γυρίζεται η γνωστή σειρά του BBC,  Downton Abbey (Πύργος του Ντάουντον) ήταν κάποτε ο κόμης του Κάρναβον Τζόρτζ Χέρμπερντ, ο χρηματοδότης του Χάουαρντ Κάρτερ του αρχαιολόγου που ανακάλυψε τον τάφο του Τουτανχαμόν.

George Edward Stanhope Molyneox Herbert 5th Earl of Carnarvon







Είναι γνωστή σχεδόν σε όλο το κόσμο η ιστορία της ανακάλυψης του τάφου του Τουτανχαμόν  (γνωστού και ως KV62) και η υποτιθέμενη κατάρα που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο και των δύο κύριων συντελεστών μα και αρκετών βοηθών, τις μεγάλης ανακάλυψης, του μοναδικού ασύλητου τάφου Αιγύπτιου Φαραώ.

Πάντως οι κατάρες που έγραφαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ιερείς στους τάφους τω Φαραώ ή άλλων ευγενών της εποχής δεν εμπόδισαν τους τυμβωρύχους να λεηλατήσουν τους θησαυρούς που έθαβαν μαζί με τους νεκρούς ώστε σύμφωνα με τη θρησκεία τους ήταν αναγκαία για μια άνετη μεταθανάτιο ζωή. Οι περισσότερες τυμβωρυχίες έγιναν από 1000-3000 χρόνια πριν μα και το 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου πολλοί αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αιγύπτου και όχι μόνο.

Η σαρκοφάγος και η μούμια του Φαραώ



Η σημερινή κόμισσα του Κάρναβον αποφάσισε να φτιάξει ένα αντίγραφο του τάφου του Φαραώ στα υπόγεια του Πύργου. Μια μόνιμη έκθεση από ότι φαίνεται, με ακριβή αντίγραφα όλων των ευρημάτων όπως τη θαυμάσια σαρκοφάγο του φαραώ και τη χρυσή ταφική μάσκα και όλων των αντικειμένων που συνόδευαν το Τουτανχαμόν στο τάφο του.  Μα θα υπάρχουν και αυθεντικοί Αιγυπτιακοί θησαυροί που συγκέντρωσε ο Κόμης του Κάρναβον, από το 1898 - 1906 που είχε άδεια από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει ανασκαφές στη κοιλάδα των βασιλέων και το δέλτα του Νείλου.

Να σημειωθεί πως κλείνουν 90 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου (1922), ο Κάρναβον πέθανε ένα χρόνο μετά και η γυναίκα του πούλησε ένα μεγάλο τμήμα της συλλογής του στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η κατάρα του τάφου του βασιλιά Τουτανχαμόν είναι η πιο διάσημη κατάρα της ιστορίας, χιλιάδες μύθοι έχουν δημιουργηθεί πάνω σε αυτή, γιατί τουλάχιστον 20 άνθρωποι από αυτούς που μπήκαν στο τάφο πέθαναν από ασυνήθιστα αίτια. Έχουν γραφτεί πολλά γι αυτό το θέμα, η Daily mail υποστηρίζει πως 6 από τους 20 δολοφονήθηκαν από κάποιο σατανιστή της εποχής. . Βιβλία ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν κάνει το θέμα ιδιαίτερα δημοφιλή.


Η έκθεση με τα ευρήματα του τάφου του Τουτανχαμόν θα αρχίσει να λειτουργεί το Πάσχα.


Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την κατάρα του βασιλιά Τουτανχαμόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου