31 Μαΐ 2012

Το επιβλητικό μοναστήρι Αλαχάν και η επίσκεψη του Πατριάρχη

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αλαχάν, ιδρυμένο από τον Τάραση τον πρεσβύτερο τον 5ο αιώνα, βρίσκεται στα βουνά του Ταύρου Ισαυρίας, στη νότια Μικρά Ασία κοντά στο Mut Μερσίνης μεταξύ Karaman και Σελεύκειας σε υψόμετρο 1250 μ. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι σχεδόν πάντα ανοιχτός και η διαδρομή 10 λεπτά περίπου αν και ανηφορική.





Το αρχικό μοναστήρι συμπεραίνεται ότι κτίστηκε στην εποχή του Αγίου Παύλου κατά τη διάδοση του Χριστιανισμού το 41 ΜΧ. Αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού κτίστηκε το μοναστηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει την Ανατολική Εκκλησία(καλοδιατηρημένη σχετικά), την Δυτική Εκκλησία, το βαπτιστήριο, διάδρομο με κολώνες που διασχίζει το συγκρότημα, τα «απαντητήρια»(μάλλον ξενώνας, που προοριζόταν αποκλειστικά για τους επισκέπτες της μονής), τα κελιά των μοναχών, σπηλιές, μνήματα κλπ.

Από τις 12 επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών μεταξύ των ετών 1955-1972 παίρνουμε τις ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το μοναστήρι και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτό.





Το συγκρότημα μπορεί να χρηματοδοτηθηκε από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474-491), ο οποίος ήταν από την περιοχή. Τα κτίρια που εκτείνεται κατά μήκος της πλευράς του βουνού και καλύπτει μια έκταση 30x200 μέτρα.

Την εποχή που πιθανότατα ιδρύθηκε το μοναστήρι, ζούσαν στην Καππαδοκία οι πατέρες της εκκλησίας, Μέγας Βασιλείος και Γρηγορίος ο Ναζιανζηνός (Θεολόγος), δεν αποκλείεται μάλιστα να συνέβαλαν στη δημιουργία του.





Βίντεο μοναστηριού Alahan,καλό, αν και με εντελώς ακατάλληλη μουσική :) :





Από τις 25/02/2000 το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας έχει καταθέσει αίτημα για συμπερίληψη του μοναστηριού Αλάχαν ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην UNESCO.

Την εποχή της εξάπλωσης των Αράβων, τον 7ο αιώνα, πιστεύεται ότι "έχασε την παλιά αίγλη" του αν και λειτουργούσε το 17ο αιώνα.

Χάρτης περιοχής:



View Larger Map


Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μοναστήρι Αλάχαν στις 28/5/2012


Ο κ. Βαρθολομαίος, προσευχήθηκε στην Μονή Αλάχαν όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού της Μουτ όπου και ενημερώθηκε από τη υπεύθυνο της εταιρίας που ανέλαβε το έργο.

Στο Μουτ έφθασε από το Καραμάν μετά το ταξείδι στην Καππαδοκία.

"Είναι Ικανοποιητικό γεγονός η διατήρηση αυτού του τόπου. Εδώ βρίσκουμε τις ρίζες μας. Αν το μέρος προβληθεί θα μπει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς" δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.




30 Μαΐ 2012

Ποσειδώνια 2012

Χιλιάδες επισκέπτες από 80 χώρες ήρθαν για τα Ποσειδώνια 2012.

Τα φετινά Ποσειδώνια αναμένεται να τονώσουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παρουσιάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες και αναπτυξιακές δυνατότητες και κυρίως στο τομέα της ναυτιλίας που πάντα βγάζει ασπροπρόσωπη τη χώρα μας.

Η δύναμη των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι πέρυσι επένδυσαν συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ναυπηγήσεις είναι ο λόγος που η Κίνα αύξησε τη παρουσία της για να προβάλλει τη ναυπηγική βιομηχανία της σε μια προσπάθεια να προσελκύσει Έλληνες πλοιοκτήτες στα ναυπηγεία της. Η Νορβηγία η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Ολλανδία έχουν μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση.

Μια τονωτική ένεση για την οικονομία είναι οι 17.000 οικονομικά εύρωστοι επισκέπτες που αναμένεται να ξοδέψουν στη χώρα μας 2.000 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.

"Σήμερα, η κρουαζιέρα δημιουργεί μόνο στο λιμάνι του Πειραιά έσοδα που υπερβαίνουν τις 360 εκατομμυρίων ευρώ. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να πολλαπλασιάσουμε τις ωφέλειες από αυτή τη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε φόρουμ για την κρουαζιέρα Cruise Update at Posidonia 2012.

Η εβδομάδα των Ποσειδωνίων 2012 θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Ιουνίου με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Posidonia Cup, με χορηγό το Lloyd’s Register.

Το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων της έκθεσης Ποσειδώνια 2012 περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις εξής επιβεβαιωμένες εκδηλώσεις:

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012
- Tradewinds Shipowners Forum
- Σεμινάριο Αμερικανικής Πρεσβείας: Λύσεις και τεχνολογία κατά της θαλάσσιας πειρατείας

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012
HELMEPA, επέτειος 30 χρόνων από την ίδρυση της: Διάσκεψη για την εξέλιξη της τεχνολογίας στον
περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη λειτουργία των πλοίων

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012
- Newsfront/Ναυτιλιακή & MARTECMA: Shipbuilding conference 2012: Building for the Future
- Σεμινάριο NAMEPA: περιβαλλοντικά θέματα και συμμόρφωση στις Ηνωμένες Πολιτείες
Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012
Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών & Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτιλίας και Μεταφορών: Εφαρμογή «αιρετικών» μεθόδων στη ναυτιλιακή διοίκηση

Πηγή Travelling news


UPDATE 3/6/2012

Το 5o Posidonia Cup έγινε την Παρασκευή 1/6/2012 υπό άριστες καιρικές συνθήκες. 52 σκάφη ανοικτής θαλάσσης, μεταξύ των οποίων και 7 υπέροχα παραδοσιακά κάτω από τον γαλανό αττικό ουρανό έκαναν έναν αγώνα απόστασης 15 ναυτικών μιλίων.

Τα 500 και πλέον άτομα, που μετείχαν ως πληρώματα, απόλαυσαν κάτω από τις ιδανικές αυτές συνθήκες μία θαυμάσια ιστιοδρομία.

Νικητές:
  • PERFORMANCE DIVISION: 1η θέση το σκάφος SKULD
  • IRC DIVISION: 1η θέση GEORGE MOUNDREAS & CO S.A.
  • STANDARD DIVISION: 1η θέση INMARSAT / OTESAT MARITEL
  • CLASSIC YACHTS DIVISION: 1η θέση ANTONIS NIKOLARAS - FLAMINGO.

Πηγή Plefsi Magazine

Σήμερα 3/6/2012 διεξάγεται στη Γλυφάδα το Posidonia Golf Tournament.

26 Μαΐ 2012

Άγνωστη Ελλάδα: Φούρνοι Κορσεών (Ικαρίας)


Οι Φούρνοι είναι μια συστάδα 20 μικρών νησιών που βρίσκονται Νοτιοανατολικά της Ικαρίας, έχουν 1469 μόνιμους κατοίκους που ζουν όλοι στο κεντρικό και μεγαλύτερο νησί τους Φούρνους, τα άλλα δυο μεγαλύτερα νησιά είναι η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς.

Είναι γνωστό πως την αρχαιότητα οι Φούρνοι ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι και προμήθευαν την αρχαία Μίλητο με Μάρμαρο. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες, οι "Κορασιαί" ή Κορσοί όπως τους έλεγαν γι αυτό και το όνομα Φούρνοι Κορσεών. Οι Ενετοί ονόμαζαν τα νησιά Fourneli. Σε παλιούς χάρτες τους συναντάμε με τα ονόματα Μελάνθη, Φορτιόλε και Κουρσοί.

Κατά την Τουρκοκρατία οι Φούρνοι ελέγχονταν από την Ηγεμονία της Σάμου.

Στη θέση Καμάρι. Υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού καθώς και ερείπια από διάφορα κτίσματα, στο βυθό της θάλασσας, λίγα μέτρα από την ακτή. Στο λόφο Αγιος Γεώργιος βόρια του χωριού Φούρνοι. Σώζεται τεράστιο κυκλώπειο τείχος, με πελεκημένες πέτρες, ενώ στην κορυφή του λόφου υπήρξε ακρόπολη και ιερό.

Στην πλατεία του χωριού Φούρνοι υπάρχει τοποθετημένη μαρμάρινη γλυπτή λάρνακα, που βρέθηκε σε παρακείμενο οικόπεδο με την επιγραφή: “ΕΠΑΜΕΙΝΩΝ ΤΗΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΗΣ ΗΡΩΣ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ. ΕΤΩΝ ΚΕ.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι ακτές των νησιών μοιάζουν με φιόρδ, είναι απόκρημνες και αποτελούνται από δεκάδες μικρούς κόλπους και όρμους. Πολλοί από τους κόλπους αυτούς κλείνονται από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια.

Στους Φούρνους υπάρχουν τρία χωριά. Οι Φούρνοι που είναι έδρα του Δήμου και όλων των Αρχών, η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα.

Το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού είναι ναυτικοί, αλλά σαν σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες η αλιεία. Ένας σύγχρονος στόλος από αλιευτικά σκάφη έχουν αναδείξει τους Φούρνους σαν ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της πατρίδας μας.

Οι Φούρνοι στερούνται τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.


Δήμος Φούρνων Κορσεών.

25 Μαΐ 2012

«Μολύνοντας τον Παράδεισο» στο Τσάμπουρνού

Η γκλαμουριά του φετινού φεστιβάλ στις Κάννες "λερώθηκε" για 98 λεπτά, κατά τη διάρκεια δηλαδή της προβολής του ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» του Fatih Akin. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του γνωστού σκηνοθέτη, να προβάλλει δηλαδή στα αστραφτερά σαλόνια της Ευρώπης, ως αντίθεση, το δράμα των κατοίκων του παραδεισένιου Τσάμπουρνου κοντά στην Τραπεζούντα.


Τσάμπουρνου: Ο τόπος του εγκλήματος στο ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο»  του Φατίχ Ακίν
Τσάμπουρνου: Ο τόπος του εγκλήματος στο ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» 


Ο Fatih Akin

Το «Μολύνοντας τον Παράδεισο» ξεκίνησε να γυρίζεται πριν 5 χρόνια, όταν ο Φατίχ Ακίν βρισκόταν στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας του «Η άκρη του παραδείσου» και σκόπευε να γυρίσει εκεί την τελευταία σκηνή της. Η ταινία αυτή πήρε το 2007 το βραβείο σεναρίου στις Κάννες.

Η οικογένεια του κατάγεται από το Τσάμπουρνου της Τουρκίας ενώ ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1973.

Η Τουρκία, άρχισε να τον απασχολεί όταν τελείωσε το σχολείο. "Εκεί αποφάσισα να σκηνοθετήσω την πρώτη μου ταινία [η μικρού μήκους «Σπόρος»]. Είδα ένα διαφορετικό πρόσωπο της Τουρκίας και με γοήτευσε. Από τότε δεν έχω σταματήσει την προσπάθεια κατανόησης αυτής της χώρας. Μόνον που όσο πιο πολύ την καταλαβαίνω τόσο πιο πολύ με πικραίνει".

Το ντοκιμαντερ «Μολυνοντας τον Παραδεισο»

Το «Μολύνοντας τον Παράδεισο» μας δείχνει τον αγώνα των κατοίκων ενός καταπράσινου χωριού δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα να παλεύουν χωρίς ακόμη επιτυχία πρώτα για την αποτροπή δημιουργίας και μετά για την απομάκρυνση ενός ανοιχτού σκουπιδότοπου-χωματερής που όπως φαίνεται δεν τηρεί καμία από τις σύγχρονες προδιαγραφές, μολύνει έδαφος και υπέδαφος, αναδύει έντονη μυρωδιά και καταστρέφει την σοδειά των παραγωγών του γνωστού τσαϊού της περιοχής που καλλιεργούν στο Τσαμπουρνού. Το ψάρεμα είναι η δεύτερη τους πηγή εσόδων.

Τόνοι και τόνοι σκουπιδιών, σύριγγες, τα σφάγια των ζώων, μια αηδιαστική δυσωδία, με τα αδέσποτα ζώα και χιλιάδες πουλιά να καταβροχθίζουν τα απόβλητα. Αυτή είναι η κατάσταση άλλης μιας σύγχρονης τραγωδίας για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Λέγεται ότι θα φύγει σε μερικά χρόνια η χωματερή μα κανείς από τους κατοίκους δε φαίνεται να πιστεύει πολιτικούς και γραφειοκράτες. Ένας άνθρωπος, τουλάχιστον, που παλεύει μαζί με τους κατοίκους είναι και ο Δήμαρχος του Camburnu.

Η πρώτη επίσκεψη του Fatih Akin στο çamburnu ήταν το 2005 οπότε και έμαθε για τα πλάνα του κράτους για κατασκευή ανοιχτής χωματερής πιο πάνω από το ορεινό αυτό χωριό. Η σκέψη που έκανε ήταν ότι ξεκινώντας τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ θα απέτρεπε εν τη γεννέσει τους την πραγμάτωση των σχεδίων αυτών με το φόβο της παγκόσμιας προβολής της υπόθεσης. Γελάστηκε, αλλά δεν τα παράτησε!

Αφού τον εκπαίδευσε, συνεργάστηκε με τον τοπικό φωτογράφο Bünyamin Seyrekbasan, και επί 5 χρόνια, βήμα-βήμα, σκηνή-προς σκηνή κατέγραψε την κατασκευή και λειτουργία της χωματερής και τον άκαρπο αγώνα κατοίκων και Δημάρχου.

Στην επίσημη σελίδα αυτή του Φεστιβάλ Καννών θα μπορέσετε, όσους ενδιαφέρει, να κατεβάσετε σε pdf Το press kit της ταινίας με πολλές πληροφορίες και μερικές φωτογραφίες.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μολύνοντας τον Παράδεισο» στις Κάννες ήταν στις 18 Μαΐου(special screening - εκτός συναγωνισμού). Εισέπραξε τα χειροκροτήματα των θεατών. Στην ομιλία του πριν από την προβολή ο Φατίχ Ακίν τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ αυτό έχει μεταφέρει περισσότερα προσωπικά στοιχεία και αφιέρωσε το έργο στον πατέρα του που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Στο μεταξύ, στις 21/5 κατέρρευσε η οροφή, ημέρα επίσης Special screenings, λόγω βροχής και αναβλήθηκε η προβολή 2 ταινιών.

Βίντεο με συνέντευξη του Φατίχ Ακίν στο Hollywood reporter. Μετά το τέλος του βίντεο θα παρατηρήσετε το παράξενο και ασυνήθιστο φαινόμενο σε 8 δευτερόλεπτα να μεταφέρεστε στο site που ανέφερα από όπου και πήρα το embed code για να το προσθέσω στο Blog:







20 Μαΐ 2012

Τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου

Μεστα
Μεστά
Τον 13ο αιώνα, μετά την 4η Σταυροφορία, πρώτα οι Βενετοί και στη συνέχεια οι Γενουάτες εγκαταστάθηκαν στη Χίο. Η Χίος άνθισε την εποχή αυτή και πολλές καστροπολιτείες κτίστικαν για να προστατεύουν τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών.

Πυργί:
Το χωριό είναι κτισμένο σαν κάστρο, με στενούς δρόμους, σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και στο μέσον του οικισμού υπάρχει ένας μεγάλος ερειπωμένος πύργος. Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα λεγόμενα "ξυστά" μια διακόσμηση με γεωμετρικά σχήματα κάθε είδους που είναι ξυμένα πάνω σε λευκό φόντο σε όλα τα σπίτια και τις εκκλησίες στο Πυργί.

Αναβατος
Αναβατός

Αναβατός:
Στη δυτική πλευρά της Χίου, κτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές μέσα σε ένα τραχύ και άγριο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το καστροχώρι του Αναβατού. Μόνο από ένα σημείο είναι προσβάσιμος ο Αναβατός, ένα φυσικό φρούριο που προστάτευε την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών για πολλούς αιώνες. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί αλλά είναι αρκετά καλοδιατηρημένο και δίνει μια μοναδική εικόνα μιας πόλης-φάντασμα.


αυγωνυμα
Αυγώνυμα

Αυγώνυμα:
Ένα ιδιαίτερο χωριό, με μεγάλα πετρόκτιστα σπίτια τα οποία έχουν μικρά παράθυρα σε απρόσιτο ύψος ώστε να μπορούν να προστατεύουν οι αμυνόμενοι κάτοικοι τον οικισμό από τις επιδρομές των πειρατών. Κτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο που έχει θέα προς τα Ψαρά. . Τα πρώτα κτίσματα του χρονολογούνται από τον 11 αιώνα. Γύρω από τα Αυγώνυμα υπάρχει πευκοδάσος και ελαιώνες και η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία. Να μη χάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο κόλπο της Ελίντας.
Διαμονή στα Αυγώνυμα.

Μεστά:
Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου. Είναι όμως και το πιο απομακρυσμένο και το πιο απροσπέλαστο από τις επιδρομές των πειρατών. Η αρχιτεκτονική του είναι μοναδική στην Ελλάδα. Όλο το χωριό σχηματίζει ένα λαβύρινθο που στο κέντρο του βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια, Τα σπίτια είναι κτισμένα δίπλα δίπλα χωρίς κενά, αφήνοντας μόνο δύο πύλες-εισόδους στο εσωτερικό του χωριού. Τα δρομάκια του χωριού είναι στην ουσία ένα σύνολο από στοές με καμάρες πάνω στις οποίες βρίσκονται οι κατοικίες. Το παλαιότερο κτίσμα είναι η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη. Είναι μια μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη κατά τη Βυζαντινή περίοδο ή οποία το 1794 επεκτάθηκε και έγινε δίκλιτη. Για διαμονή στα Μεστά.
Yπάρχουν και άλλα παρόμοια χωριά όπως οι Ολύμποι τα Αρμόλια η Καλαμωτή, τα Νένητα,η Καλλιμασιά και άλλα μικρότερα.

Λίστα καταλυμάτων για όλη τη Χίο.

17 Μαΐ 2012

Συζήτηση: Η "αντίληψη" των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία από τα ΜΜΕ

Συζήτηση με θέμα την "αντίληψη" των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία από τα εκεί ΜΜΕ διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 12-13/5 το «Ίδρυμα δημοσιογράφων και συγγραφέων» της Τουρκίας στο ξενοδοχείο Χάλκη Παλάς της Χάλκης.




Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα(ανακοίνωση) των εργασιών του διημέρου όπως επίσης και μια συνέντευξη που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα ο εκδότης της Απογευματινής της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος παραβρέθηκε κι αυτός στις εργασίες του διημέρου, σχετικά με το μέλλον του Ορφανοτροφείου.

Να αναφερθεί ότι την πρώτη μέρα των εργασιών, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μάλιστα έφαγαν εκεί.

Το διήμερο


Την πρώτη μέρα, ο δημοσιογράφος Αλπέρ Γκιορμούς υποστήριξε ότι "τα Media στην Τουρκία γεννήθηκαν ως τέκνο του Κράτους και αντί να μεταφέρουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας από κάτω προς τα πάνω λειτούργησαν αντίθετα".

Όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της πλατφόρμας ζήτησης  «Η αρνητική συμπεριφορά κατά των μη μουσουλμάνων μεταφέρεται, μέσω των ΜΜΕ από γενεά σε γενεά».

Αναφορά έγινε επίσης σε "αντίστοιχα φαινόμενα" που παρατηρούνται σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνέντευξη Μιχάλη Βασιλειάδη για Ορφανοτροφείο


Ο εκδότης της Απογευματινής της Πόλης αναφέρθηκε στη συνέντευξη του στην επείγουσα ανάγκη συντήρησης του κτιρίου του Ορφανοτροφείου που επιστράφηκε στο Πατριαρχείο.


"Για να μπορέσετε σήμερα να μπείτε σε αυτό χρειάζεται να ξοδέψετε 50 εκ δολάρια περίπου. Είναι φυσικά φθηνότερο να κατεδαφιστεί τελείως και να κατασκευάσετε ένα κτήριο με 5-10 εκ δολ το οποίο μάλιστα θα είναι προσοδοφόρο. Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε έγκλημα" τόνισε ο κύριος Μιχάλης Βασιλειάδης.

"Η μοναδική διέξοδος είναι να βοηθήσει η κυβέρνηση(της Τουρκίας)" κατέληξε.


15 Μαΐ 2012

Τα μυστικά των Νάσκα (The secrets of Nazca), 1ο βραβείο αρχαιολογικής ταινίας


Το βραβείο του διαδικτυακού περιοδικού Aρχαιολογία & Tέχνες, απονεμήθηκε στον "Πρώτο υπολογιστή του κόσμου", που αφορά τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Μυθικά πλάσματα, ζώα και γεωμετρικά σχήματα που χαράχτηκαν στο έδαφος του Νότιου Περού για να εξευμενιστούν οι θεοί και να στείλουν βροχή ήταν το θέμα του Γερμανικού ντοκιμαντέρ "Τα μυστικά των Νάσκα" σε σκηνοθεσία Michael Kaschner, παραγωγής ZDF, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Διεθνής Συνάντηση Aρχαιολογικής Tαινίας του Mεσογειακού Xώρου AΓΩN.

Το Bραβείο του Iταλικού Mορφωτικού Iνστιτούτου Αθηνών πήρε η ταινία "Οι τυμβωρύχοι των θεών" σε σκηνοθεσία Adolfo Conti, με θέμα την αρχαιοκαπηλία.

Για το πρωτότυπο του σενάριο βραβεύτηκε το Αυστραλιανό φιλμ "12 κανό", σε σκηνοθεσία Molly Reynolds.

Όλα τα βραβεία.


Ένα ντοκυμαντέρ για το Machu Picchu και τα σχέδια των Nazca στο Περού.

13 Μαΐ 2012

Νέα γέφυρα Κήπων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Η Μελέτη και κατασκευή νέας γέφυρας στους Κήπους του Έβρου δρομολογήθηκε με την συνάντηση της Ελληνοτουρκικής Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου στις 2/4/2012 στην Αλεξανδρούπολη.

Τα στάδια μελέτης και κατασκευής που πρέπει να συναποφασισθούν είναι:




  1. Τοπογραφική Αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης.
  2. Μελέτη Οδοποιίας, ήτοι χάραξη της νέας διαδρομής και καθορισμός θέσης της νέας γέφυρας.
  3. Επιλογή τύπου γέφυρας και τρόπου κατασκευής.
  4. Κατασκευή της γέφυρας.
  5. Κατεδάφιση ή διατήρηση της υφιστάμενης γέφυρας. 
Φυσικά, κανείς τώρα πρέπει να λάβει υπόψη και την υπάρχουσα πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα για τυχόν κονδύλια,  το μέλλον του έργου και πότε θα ολοκληρωθεί.

Η κατασκευή της νέας γέφυρας Κήπων/Ipsala θα γίνει από την κάθε χώρα, στα πλαίσια της επικράτειας της. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι αρμόδια για τις μελέτες κόστους €14 εκατομμυρίων.

Η Ελληνοτουρκική συμφωνία υπογράφηκε  στις 10 Ιουνίου 2006 και επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2007. Κυρώθηκε στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πρόσφατα το 2012.

Η υπάρχουσα γέφυρα Κήπων, 42 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, "έχει μήκος 800 μέτρων εκ των οποίων τα 357 μέτρα ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Κατασκευάστηκε το 1958 και έχει πλάτος 7,5 μέτρων. Πρόκειται για ανεπαρκή γέφυρα, αφού δημιουργούνται μεγάλες ουρές από τις νταλίκες".

Τα πράγματα στο τελωνείο Κήπων έχουν γίνει δυσκολότερα διότι «Στο Τελωνείο Κήπων στον Εβρο έχουν µείνει 20 άτοµα για να ελέγχουν 250 φορτηγά που περνούν µαζί µε χιλιάδες επιβατικά αυτοκίνητα κάθε 24ωρο. Τη νύχτα µένουν δύο ή τρεις. Απέναντι στην Τουρκία, στο ίδιο σηµείο, υπηρετούν 104 τελωνειακοί. Έχουν µηχάνηµα στο οποίο µπαίνουν τα φορτηγά, τα σκανάρουν µε ακτίνες...".


10 Μαΐ 2012

Γλυκό του κουταλιού


Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και την ανεργία να μαστίζουν τη χώρα, πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης εισοδημάτων.

Οι δυσκολίες έκαναν τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς γιατί όπως έλεγαν παλιά, " Η οκνηρία βαίνει τόσο αργά, ώστε η φτώχεια αμέσως την φθάνει" και από τη νωθρότητα που είχε καταβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες τους Έλληνες που είχαν βολευτεί, ξύπνησε η εφευρετικότητα και η ενεργητικότητα για να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Όπως έλεγε και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ " Είναι σκληρό το να αποτύχεις, αλλά είναι ακόμα χειρότερο το να μην έχεις δοκιμάσει να επιτύχεις".

Άλλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να καλλιεργήσουν γή που μέχρι τώρα έμενε ανεκμετάλλευτη. Να μη ξεχνάμε πως τις τελευταίες δεκαετίες η Ελληνική ύπαιθρος άδειαζε και μόνο στα πολύ εύφορα και πεδινά μέρη καλλιεργούσαν τη γη. Νέα προϊόντα όπως το ιπποφαές, η τρούφα, η ροδιά, η σπιρουλίνα η αλόη και άλλα.

Κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν εκτροφή σαλιγκαριών, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα είδη εδώδιμων σαλιγκαριών υπάρχουν.

Άλλοι σε μικρά σπιτικά εργαστήρια προσπαθούν να παρασκευάσουν χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού και άλλα.

Γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα του κήπου της αποφάσισε να φτιάξει και η φίλη μου η Ράνια που ζει στην Ηλεία, έφτιαξε μάλιστα και σελίδα στο facebook.

Ζήτησα από τη Ράνια να μου πει πως πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τη παρασκευή γλυκών του κουταλιού.



γλυκα της Ράνιας

Στα 37 μου χρόνια μένω χωρίς δουλειά, χάνω τη δουλειά μου, , τις ελπίδες μου τα όνειρα μου….. τέλος καλοκαιριού 2010 …..ουρλιάζω από τον πόνο σωματικό και ψυχικό….παραιτούμαι για μεγάλο διάστημα , θυμώνω, οργίζομαι και μετά κατηγορώ τον εαυτό μου…. Πολλές απώλειες συναισθηματικές, υλικές …. Όμως δίπλα μου συνεχώς άνθρωποι αγαπημένοι πάντα εκεί… χωρίς να ρωτούν , χωρίς να πιέζουν μόνο εκεί δίπλα….με μια αγκαλιά με ένα χάδι με ένα τηλέφωνο με μια ματιά.


Έρχεται η «άνοιξη» σιγά σιγά και αρχίζω να «περιπατάω» κυριολεκτικά και μεταφορικά, μικρές εξορμήσεις , στην αρχή 100 μέτρα μετά λίγο παραπάνω…. Και έτσι σιγά σιγά τα βήματα μου με έφεραν στον τόπο που πέρασα τα χρόνια μου τα παιδικά , στο περιβόλι της οικογένειας μας, είναι σαν να γεννιέμαι εκείνη τη στιγμή… ένα μωρό που μόλις άνοιξε τα μάτια του, τα αυτιά του ,τις αισθήσεις του όλες….και είδα και μύρισα και άκουσα...και θυμήθηκα!!!!!! Επιτέλους θυμήθηκα!!!!!


Γύρισα στις ρίζες μου, στο περιβόλι των παιδικών μου χρόνων, στις μυρωδιές του, στην απλότητα τα του, στο μεγαλείο του, στην ουσία του.


Και ξέρετε η ουσία κρύβεται μέσα στα απλά…

Κάπως έτσι είναι η ιστορία μου ….ώσπου έρχονται δυο νέα μέλη στην οικογένεια μας , δυο κοριτσάκια πανέμορφα, μια ξανθούλα και μια μελαχρινούλα ανιψιά και σκαφτόμαστε με τις αδελφές μου τι να κάνουμε για τις βαφτίσεις τους… τι καλύτερο από τα φρούτα μας σε γλυκό? Γλυκές μπουμπουνιεριτσες -βαζάκια με γλυκό από το περιβόλι του παππού!!!! Και έτσι το ένα έφερε το άλλο και τελικά έφερε το “Γλυκό…γλυκάκι by Rania” , στην αρχή δοκιμαστές ήταν η οικογένεια και οι φίλοι. Και σιγά σιγά το γεύονται οι διαδικτυακοί φίλοι μου!!!!!



Τώρα πια ξέρω …. Η «κρίση» -οικονομική, ηθική, συναισθηματική- δεν ήταν ποτέ κάτι απαραίτητα κακό, μπορεί να σε διαλύσουν μπορεί όμως και να σε δυναμώσουν αν εσύ το θέλεις πραγματικά και αρκεί να θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε.....

Ας ψάξουμε βαθιά μέσα μας για τα πράγματα που θα μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους!!!

Ράνια







Μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα πως τα γλυκά της Ράνιας είναι πεντανόστιμα, τα βαζάκια στις φωτογραφίες καταναλώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.



8 Μαΐ 2012

Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Το μεγάλο φετινό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία "Άδικος Κόσμος" των παραγωγών Αλεξάνδρας Μπουσίου και Φίλιππου Τσίτου.

Η ταινία "Άδικος Κόσμος", εκτός από τα τέσσερα βραβεία που απέσπασε, κέρδισε και την συμμετοχή της στα επόμενα Όσκαρ.

Η εκδήλωση έγινε στο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Την βραδιά της απονομής των 3ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου παρουσίασαν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Φαίξη Ξυλά.

Το φετινό τιμητικό βραβείο δόθηκε στον κινηματογράφο Αττικόν. Και όχι μόνο για την παλαιότητα του κτιρίου που στεγάζεται, ούτε επειδή ήταν ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος στην Ελλάδα, μα κυρίως επειδή, μέχρι τα επεισόδια του Φεβρουαρίου που κάηκε προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση, ήταν ένα ολοζώντανο σινεμά. Το βραβείο παρέλαβε η Λίλα Τσακαλάκη, η οποία συγκινημένη είπε ότι "η τέχνη δεν σβήνει, όπως ο Πολιτισμός δεν καίγεται".

Η Σμαράγδα Καρύδη απένειμε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη Καφετζόπουλο, Το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Κίκα Γεωργίου, για την ταινία Η Πόλη των Παιδιών.


Ελληνική ακαδημία κινηματογράφου, υποψηφιότητες

Βραβεία 2012:

Καλύτερη Ταινία
Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου

Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος, Άδικος Κόσμος

Σενάριο
Γιώργος Γκικαπέππας, Η Πόλη των Παιδιών

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Αντώνης Καφετζόπουλος, Άδικος Κόσμος

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Κίκα Γεωργίου, Η Πόλη των Παιδιών

Ντοκιμαντέρ
Πρώτη Ύλη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη

Ειδικό τιμητικό βραβείο
Κινηματογράφος Αττικόν

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Ηλίας Δημητρίου, Fish n’ Chips

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Χρήστος Στέργιογλου, Άδικος Κόσμος

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Όλια Λαζαρίδου, Παράδεισος

Ταινία μικρού μήκους
Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντι σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Δραγασάκη

Μουσική
Γιάννος Αιόλου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Φωτογραφία
Αγγελος Βισκαδουράκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, Man At Sea

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης, Wasted Youth

Σκηνογραφία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ενδυματολογία
Γιώργος Γεωργίου, Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ήχος
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Πάνος Βουτσαράς, Παράδεισος

Μακιγιάζ
Κατερίνα Βαρθαλίτου, Το Γάλα

Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφική Καινοτομία
Γιώργος και Αργύρης Αλαχούζος, Η Πόλη των Παιδιών






5 Μαΐ 2012

Η πιο γρήγορη σύνδεση στον Κόσμο(state of the internet)

Η έκθεση της AKAMAI για την Κατάσταση του Internet στον Κόσμο αποκαλύπτει τις χώρες με το γρηγορότερο Ίντερνετ, πόσο διαδεδομένες είναι οι συνδέσεις broadband, οι ταχύτητες ανα χώρα και πόσα IP αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Η έκθεση αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Η ΜΕΣΗ ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα φέρεται ότι είναι 3797 kbps(ή 3,8 Mbps) και στην Τουρκία 2725 kbps. Η Ολλανδία με 8219 kbps και η Ελβετία  με 7286kbps είναι πολύ πιο μπροστά στη μέση ταχύτητα σύνδεσης από τις άλλες Ευρωπαϊκές. Οι Ανατολικοευρωπαϊκές έχουν καλή ταχύτητα.
 
Όσον αφορά τη μέση ανώτατη ταχύτητα η Ελλάδα έχει 19132 kbps και η Τουρκία 16202. Τα ΗΑΕ έχουν...108850 kbps μέση ανώτατη ταχύτητα αλλά μέση ταχύτητα σύνδεσης μόνο 5676 kbps! Στην Ευρώπη η Ρουμανία είναι πρωταθλήτρια με 35186!

Peak Connection speed του ίντερνετ σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΑΕ
Peak Connection speed του ίντερνετ σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΑΕ


Bandwith conversion calculator

Τον Οκτώβριο του 2010 η Google παρείχε 1 Gbps δοκιμαστικά στο Stanford σε υπέρ-υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικό δίκτυο με στόχο να γίνει παροχέας αργότερα σε 500000 πολίτες.


Η Ελλάδα έχει 2660279 unique IP ενώ η Τουρκία γύρω στα 6,5 εκατ. Η Βόρεια Κορέα έχει 66 IP!

Στην χώρα μας 86% έχει πάνω από 2 Mbps και 12% πάνω από 5 Mbps.

Τα στοιχεία τα πήρα από το χάρτη της AKAMAI για την κατάσταση του internet.


4 Μαΐ 2012

Το Κανάλι Ιστάνμπουλ σε 6 χρόνια μετατρέπει την Πόλη σε νησί.

Το λεγόμενο "Τρελό Πρότζεκτ", δηλαδή η δημιουργία ενός "δεύτερου Βοσπόρου" τεχνητά, με την ονομασία Κανάλι Ιστανμπουλ, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια σύμφωνα με δημοσίευμα από την Απογευματινή της Πόλης. Έτσι θα έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά μια Πόλη-νησί μεταξύ των δυο ηπείρων με σύνορα τη Μαύρη θάλασσα, το Βόσπορο, την θάλασσα Μαρμαρά και το κανάλι.


Project Κανάλι Ιστανμπουλ(source)


Σκοπός του έργου φέρεται ότι είναι η προστασία του Βοσπόρου. Πράγματι υπάρχει θέμα εκεί με την τρομερή κίνηση ιδιαίτερα πετρελαιοφόρων τάνκερ. 1 στα 5 πλοία που περνάν τα στενά μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά και μια καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θυμάμαι προσωπικά το τάνκερ που καιγόταν για μέρες(ή ήταν μήνες;).

Εκτός του ότι κάθε τάνκερ χάνει λεφτά με τη μεγάλη αναμονή, παρουσιάζονται και καθημερινά βλάβες σε αυτά.

Πάντως ένα θέμα που συζητιέται στη γείτονα, κι όχι μόνο, είναι η Συνθήκη Montreux για τα Στενά.

Η Σύμβαση του Μοντρέ Αναφορικά με το καθεστώς των Στενών ήταν μια συμφωνία του 1936 που δίνει τον έλεγχο στην Τουρκία των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.

Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των μη στρατιωτικών πλοίων σε καιρό ειρήνης. Περιορίζει όμως τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες του Ευξείνου Πόντου.

Η συζήτηση ορισμένων κύκλων στην Τουρκία ήταν αν το νέο κανάλι θα ενταχθεί ή όχι στη συνθήκη Montreux.

Επίσης είναι φανερό, αν αναλογιστεί κανείς και τις αντιδράσεις που προκαλεί το άλλο πρότζεκτ, η κατασκευή 3ης γέφυρας στο Βόσπορο, για τις οποίες γράψαμε, ότι τέτοιου μεγέθους έργο κοντά στο Τέρκος  θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Βίντεο του καναλιού:






3 Μαΐ 2012

Οδηγός Προσαρμογής στην Κωνσταντινούπολη 2013-2014(pdf guide)

Οδηγός Προσαρμογής για τους νεοαφιχθέντες στην Κωνσταντινούπολη
Κυκλοφορεί ένας Οδηγός Προσαρμογής για τους νεοαφιχθέντες στην Κωνσταντινούπολη στα Ελληνικά! Κυρίως απευθύνεται σε άτομα που πάνε στην Πόλη για εργασία, σπουδές ή απλή κατοίκιση. Αυτό δε σημαίνει ότι και περιστασιακοί Έλληνες τουρίστες δε θα βρουν σκόρπια κάποιες πρακτικές πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη όπως τιμές, ωράρια, μετακίνηση κλπ.

Ο ηλεκτρονικός αυτός Οδηγός Κωνσταντινούπολης(ΝΕΟ ενημερωμένο Link 2013-2014) στις πρώτες σελίδες του αναφέρει το σκοπό έκδοσης του:

"Στον παρών οδηγό θα βρείτε πληροφορίες και δεδομένα ειδικά για Ελληνόφωνους επισκέπτες και μετοίκους
προσαρμοσμένα σε απορίες που πολλές φορές κακώς μεν ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε χωρίς όμως εν τέλει να
έχουμε πλήρη γνώση των πραγμάτων που στο τέλος μόνοι μας θα αντιμετωπίσουμε!"


Η μετάφραση, αν πρόκειται για μετάφραση, μερικές φορές δεν είναι καλή αλλά γενικότερα είναι χρήσιμος οδηγός με πληροφορίες για Κωνσταντινούπολη. Όπως λέει, είναι οδηγός που μόλις ενημερώθηκε για την περίοδο 2011-2012, και φυσικά η ακρίβεια των πληροφοριών δεσμεύει αυτούς που το δημοσίευσαν κι όχι εμάς που μεταφέρουμε τη είδηση.

Ο Οδηγός προσαρμογής στην Πόλη


Περιεχόμενα

  • Όταν φτάνεις (brief και γενικά στοιχεία) 
  • Που είμαι (περιοχές κλπ) 
  • Εκπαίδευση
  • Εργασία (συμβάσεις, ασφάλιση και παραλειπόμενα) 
  • Σπίτι (περιοχές, νομικά, τι ισχύει) 
  • Νομικά (παντός είδους) 
  • Πληροφορίες: (υπηρεσίες + παροχές) 
  • Κόστος (γενικά κόστη)

 Ο οδηγός ξεκινάει με γενικά στοιχεία για την Κωνσταντινούπολη, τις περιοχές της-όπως είναι τα Πριγκιπόννησα- και προχωρά σε θέματα εισαγωγής σε πανεπιστήμια(δίνει και τους συνδέσμους πανεπιστημίων στο internet) ή ελληνικά σχολεία

Αναφέρει στοιχεία για την άδεια παραμονής στην Κωνσταντινούπολη, , τα δικαιολογητικά.τις συμβάσεις εργασίας, τα ωράρια, πως βρίσκω σπίτι, τις καλές περιοχές και άλλες πολλές πληροφορίες για την Πόλη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συγκριτικός πίνακας τιμών ορισμένων αγαθών, ενοικίων, ταξί κλπ κλπ