10 Δεκ 2012

Ικόνιο (Konya)

Σύμφωνα με το μύθο το Ικόνιο ή Δανάεια όπως ήταν το όνομα της πόλης στην αρχαιότητα ιδρύθηκε από τη θεά Αθηνά και το Προμηθέα.

Μάλιστα σε αυτή την περιοχή λέγανε πως ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα που μετέτρεπε σε πέτρα όποιον την έβλεπε ο Περσέας όμως χρησιμοποιώντας την ασπίδα του σαν καθρέφτη είδε την εικόνα (εξού και εικόνιο- ικόνιο) της  και την αποκεφάλισε.




Εκεί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Τζελαλεντίν Ρουμί, μυστικιστικός ποιητής και φιλόσοφος, ιδρυτής του  σουφικού τάγματος των Μαλεβί Ντερβίς, των γνωστών Δερβίσιδων.


Ο τάφος του Νασρεντίν Χότζα
Ο τάφος του Νασρεντίν Χότζα(Nasrettin Hoca)
Tους Βυζαντινούς χρόνους το Ικόνιο ήταν μητρόπολη της επαρχίας Λυκαονίας.
Ο πλήρης τίτλος του μητροπολίτη Ικονίου ήταν «Ικονίου και Τυάνων, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Λυκαονίας και Δευτέρας Καππαδοκίας»
Από το 1097 ως το 1243 ήταν πρωτεύουσα του σουλτανάτου των Σελτζούκων γνωστό και σαν κράτος του Ρουμ.



Τον 8ο πχ αιώνα ο Ξενοφώντας περιγράφει το Ικόνιο σαν τη τελευταία πόλη της Φρυγίας. Το 1134 οι Σελτζούκοι και συγκεκριμένα ο Σουλτάνος Μασούτ άλλαξε το όνομα σε Konya.



 Η ταπητουργία άνθισε στη περιοχή, χειροποίητα χαλιά από το Ικόνιο, του 16ου αιώνα στολίζουν μουσεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τον 13ο αιώνα στο Ικόνιο πέθανε ο Ναστραντίν Χότζας, γνωστός παραμυθάς (ο Αίσωπος της Τουρκίας). Ο τάφος (φωτο) του βρίσκεται στο προάστιο Ακσεχιρ.




Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη προσωπική μου συλλογή.

Χάρτης του Ικονίου, μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία κτλ.


Από το αρχείο της ΕΡΤ ο ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης αφηγείται την ιστορία της πόλης του Ικονίου σε ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου