10 Ιουλ 2014

Voyager1: ταξίδι στο άπειρο !

 update  10-7-2014

Πριν από 1,5 χρόνο στη  NASA   έκαναν πάρτυ για το ότι το Βόγιατζερ ( Voyager1) βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος. και συνέχιζε το ατελείωτο ταξίδι του στο αχανές διάστημα.  Με τα νέα στοιχεία που έστειλε επιβεβαίωσε πως  ταξιδεύει πλέον στον διαστρικό χώρο, έχοντας αφήσει πίσω του τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, το χώρο δηλαδή που φτάνουν τα φορτισμένα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία που περιβάλλουν τον Ήλιο.

Αν υπολογίσει κανείς πως οι πληροφορίες αυτές κάνουν ένα περίπου χρόνο για να πάνε από το  Voyager1 στη Γη, όλα αυτά που συζητάμε έγιναν πριν από ένα χρόνο !

Στην ουσία όμως  δεν ταξιδεύει και εντελώς στο άδειο αχανές διάστημα, τώρα το Voyager 1 πρέπει να   διασχίσει το Νέφος του Όορτ, την αχανή περιοχή γύρω από το ηλιακό μας σύστημα.  Η  αχανή  αυτή περιοχή γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, που φιλοξενεί εκατομμύρια κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα. Παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς από τη Γη απέχει το Νέφος του Όορτ, οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι το σκάφος θα χρειαστεί 14.000 έως 28.000 χρόνια για να το διασχίσει.

 Το  Voyager 1 εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977,  με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων από το 'δίδυμό' του σκάφος Voyager 2, το οποίο ακολούθησε άλλη πορεία και αναμένεται να βγει και αυτό εκτός του ηλιακού μας συστήματος σε λίγα χρόνια. Τα δυο αυτά πρωτόγονα για τα σημερινά δεδομένα διαστημόπλοια  ελέγχονται από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).




Έχετε δει μια ταινία του Star Trek, που μια γιγάντια ζωντανή κατασκευή από φως και μέταλλο πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα. Κάθε σκάφος που το πλησιάζει ακούει ένα μήνυμα "Βίτζερ αναζητά το δημιουργό", εξαφανίζει τους ανθρώπους, τους οποίους αποκαλεί μονάδες άνθρακα που παρασιτούν στα σκάφη και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις μηχανές.

Τελικά ανακαλύπτουν πως πρόκειται για το Voyager ο οποίος με την πάροδο 2.5 χιλιετηρίδων  έφτασε σε έναν κόσμο μηχανών που είδαν πως ο ταλαίπωρος πρόγονος τους όπως θεώρησαν το voyager, που κάποια γράμματα του ονόματος είχαν σβηστεί, είχε σταλεί να συγκεντρώσει όσες πληροφορίες μπορεί και να τις στείλει στο δημιουργό του. Του φόρτωσαν όλες τις πληροφορίες του σύμπαντος και το έστειλαν πίσω, μόνο που δε μπορούσαν να φανταστούν πως ο δημιουργός ήταν ένα θηλαστικό και όχι μια μηχανή.....

Το Voyager1


Το Voyager 1 λοιπόν  36 χρόνια από την εκτόξευση του, όπως λέει και η Daily Mail,  βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα και συνεχίζει το ατελείωτο ταξίδι του στο σύμπαν προσπαθώντας να συλλέξει γνώσεις μα και να δώσει πληροφορίες για την ανθρωπότητα αν συναντήσει νοήμονα όντα.

Μέχρι και πάρτυ έκαναν στη NASA όταν το Voyager1 βγήκε από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

To Voyager1 είναι το πρώτο μα όχι και το μοναδικό σκάφος που έχει στείλει η ανθρωπότητα με αυτή την αποστολή. Το μακρύ αυτό ταξίδι κάνουν και το Voyager2, το Pioneer 10 και το Pioneer 11 όπως βλέπετε και στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου