10 Αυγ 2012

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος βρίσκεται στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες, παλιά την λέγανε και Πολύκανδρο. Τό όνομα της το έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της που ήταν Κρήτες, από το γιο του Μίνωα το Φολέγανδρο.

Η Φολέγανδρος είναι ένα αυθεντικό Κυκλαδίτικο νησί που δεν έχει διαβρωθεί από άναρχη τουριστική ανάπτυξη.

χωρα

Είναι ένα μακρόστενο νησί 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέσον περίπου δύο αντίθετοι κόλποι το Βαθύ και η Πλάκα σχηματίζουν ένα στενό σημείο με πλάτος 1 χιλιόμετρο που μοιάζει με ισθμό την αποκαλούμενη Πόρτα.

Οι δυό μεγαλύτεροι οικισμοί είναι η Χώρα της Φολεγάνδρου, που είναι και πρωτεύουσα και η Άνω Μεριά, Το λιμάνι ονομάζεται Καραβοστάσης.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί σαν τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Την κατέκτησε ο ιδρυτής του Δουκάτου ο Μάρκος Σανούδος το 1212, που έκτισε και το μεγάλο κάστρο στη Χώρα.

Σε επιγραφή που βρέθηκε στην Ακρόπολη στην Αθήνα αναφέρεται πως η Φολέγανδρίτες πλήρωναν 2.000 δραχμές σαν φόρο υποτέλειας κάθε χρόνο. Σε άλλη επιγραφή που βρέθηκε στους Δελφούς αναγράφεται πως η Φολέγανδρος να συνέβαλλε οικονομικά στην επισκευή του ναού του Απόλλωνα, ίσως και να αποτελούσε αποικία που ιδρύθηκε κατ΄ εντολή του Μαντείου.

Ανεμόμυλοι

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, 30 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, υπάρχει ένα μοναδικό σπήλαιο η Χρυσοσπηλιά, μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γεμάτο με αρχαία ονόματα που καλύπτουν τα τοιχώματα και την οροφή της. Τα ονόματα χρονολογούνται κυρίως στον 4ο π.Χ. αιώνα και ανήκουν σε εφήβους που έφταναν έως εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας και κατάφερναν να σκαρφαλώσουν μέχρι εκεί, κάτι σαν τελετή ενηλικίωσης.

Το νησί είναι γνωστό και για τις παραλίες γυμνιστών !

Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία, τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θεμωνιές (αγροικίες στην τοπική διάλεκτο), ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.

Οι πιο αξιόλογες παραλίες είναι το Κάτεργο, το Λιβάδι, το Αυλάκι, η Αγκάλη, Ο Αγ. Νικόλαος και το Αμπέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες και διαμονή.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Photo ανεμόμυλοι.

Photo Χώρα,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου