29 Ιουλ 2012

Κυπαρισσία, η πρωτεύουσα της Τριφυλίας

Η Κυπαρισσία είναι μια αμφιθεατρικά κτισμένη κωμόπολη που απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, γνωστό και με το όνομα "Ψυχρό", έως τα νερά του Ιονίου. Πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Έχει 7.500 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Ο Κυπαρίσσιος λογοτέχνης Δημήτρης Μαγριπλής μου είπε πως εκτός από την έμπνευση που σου δίνει το πανέμορφο τοπίο και το τέλειο κλίμα, είναι ο ιδανικός τόπος για να μεγαλώσεις παιδιά.

Από τη Φραγκοκρατία ως το τέλος της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Αρκαδιά, μα ο Όθωνας επανέφερε το παλιό της όνομα Κυπαρισσία.

Κάστρο

Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν "Κυπαρισσίεντας" και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Μάλιστα στον Τρωικό Πόλεμο ο Κυπαρισσίεντας απέστειλε 11 πλοία υπό τη διοίκηση του Νέστορα, σύμφωνα με τον Όμηρο. Μετά από πολλούς πολέμους μαζί με όλη τη Μεσσηνία κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες. Το 199 π.Χ ο Κυπαρισσίεντας, έκοψε δικό του νόμισμα.

Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης οι Βυζαντινοί έκτισαν τον λεγόμενο πύργο του Ιουστινιανού. Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το φρούριο κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες δίνοντας του τη σημερινή του μορφή. Τη φύλαξη του κάστρου είχε αναλάβει φρουρά 300 Αλγερινών.

Τώρα το κάστρο και η παλιά πόλη με το Τούρκικο μαχαλά (που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός), είναι τουριστική ατραξιόν γεμάτη ταβερνάκια που σερβίρουν εκτός των άλλων, τη διάσημη σπεσιαλιτέ της Μεσσηνίας τη γουρουνοπούλα.

Στις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βρίσκεται ο δεύτερος - μετά τη Ζάκυνθο - βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Η παραλία Άι-Λαγούδης στην Κυπαρισσία βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία, άλλες πανέμορφες παραλίες Σεργιάνι, Σανί, Καρτελάς, Τερψιθέα, Γιαννίτσαινα και από τη πλευρά των Φιλιατρών το Στόμιο.


Αξιοθέατα:


Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας και μόλις 3 χιλιομέτρων ΒΑ από τις Ράχες, βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς.

Στο πιο ψηλό σημείο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η Δεξαμενή, τροφοδοτεί με νερό μεγάλο μέρος της πόλεως. Αυτή η Δεξαμενή κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Εκεί μπορείτε να δείτε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα.



8 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Φαράγγι με τους σταλακτίτες. Περπατώντας σε ένα μονοπάτι με πυκνή βλάστηση (θάμνοι και πανύψηλα δένδρα) είναι σίγουρο ότι θα μαγευτείτε. Στο τέλος του μονοπατιού (μετά από 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας) βρίσκονται η πηγή με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό, γέρικα πλατάνια και το Φαράγγι με τους σταλακτίτες. Καλά θα είναι να φοράτε γαλότσες γιατί θα χρειαστεί 2-3 φορές να περάσετε μέσα από τον ποταμό της Αρκαδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου