27 Ιουν 2012

Η Γαύδος και η Γαυδοπούλα

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας μα και της Ευρώπης ταυτόχρονα.

Η Γαύδος (Κλαύδη) και το μικρότερο νησί η Γαυδοπούλα βρίσκονται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων, στο νομό Χανίων και η έκτασή του είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πληθυσμό 98 κατοίκους.

Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι υποτυπώδεις, παρόλα αυτά το καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές οι οποίοι απολαμβάνουν το θαυμάσιο φυσικό τοπίο με τα αρώματα του πεύκου και της ρίγανης και την υπέροχη θάλασσα.

Το λιμάνι της Γαύδου στο οποίο φτάνει το καραβάκι από την Χώρα Σφακίων και την Παλαιόχωρα, ονομάζετε Καραβές, ενώ υπάρχουν 5 συνολικά οικισμοί. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί με 24 κατοίκους. Το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με πληθυσμό 23 κατοίκων. Άλλα χωριά, Άμπελος, Φώκια.

Το νησάκι Γαυδοπούλα έχει 3 μόνο κατοίκους.

Αξιοσημείωτο για το πόσο μικρή είναι η κοινωνία της Γαύδου είναι το ότι ο Δήμαρχος του νησιού, εκτός από τα καθήκοντά του εκτελεί και χρέη οδηγού του μοναδικού λεωφορείου του Δήμου, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες μεταφέρει τους επισκέπτες από το λιμάνι.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού είναι ο παλιός φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1880, το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, οι λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά και ο περίφημος «θρόνος» στην Τρυπητή, 8 km ποδαρόδρομος, η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν.

Πολλοί πιστεύουν πως η Γαύδος είναι η Ομηρική Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο.

Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών μελών του Κομμουνιστικού κόμματος, όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης.



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου