26 Μαΐ 2012

Άγνωστη Ελλάδα: Φούρνοι Κορσεών (Ικαρίας)


Οι Φούρνοι είναι μια συστάδα 20 μικρών νησιών που βρίσκονται Νοτιοανατολικά της Ικαρίας, έχουν 1469 μόνιμους κατοίκους που ζουν όλοι στο κεντρικό και μεγαλύτερο νησί τους Φούρνους, τα άλλα δυο μεγαλύτερα νησιά είναι η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς.

Είναι γνωστό πως την αρχαιότητα οι Φούρνοι ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι και προμήθευαν την αρχαία Μίλητο με Μάρμαρο. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες, οι "Κορασιαί" ή Κορσοί όπως τους έλεγαν γι αυτό και το όνομα Φούρνοι Κορσεών. Οι Ενετοί ονόμαζαν τα νησιά Fourneli. Σε παλιούς χάρτες τους συναντάμε με τα ονόματα Μελάνθη, Φορτιόλε και Κουρσοί.

Κατά την Τουρκοκρατία οι Φούρνοι ελέγχονταν από την Ηγεμονία της Σάμου.

Στη θέση Καμάρι. Υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού καθώς και ερείπια από διάφορα κτίσματα, στο βυθό της θάλασσας, λίγα μέτρα από την ακτή. Στο λόφο Αγιος Γεώργιος βόρια του χωριού Φούρνοι. Σώζεται τεράστιο κυκλώπειο τείχος, με πελεκημένες πέτρες, ενώ στην κορυφή του λόφου υπήρξε ακρόπολη και ιερό.

Στην πλατεία του χωριού Φούρνοι υπάρχει τοποθετημένη μαρμάρινη γλυπτή λάρνακα, που βρέθηκε σε παρακείμενο οικόπεδο με την επιγραφή: “ΕΠΑΜΕΙΝΩΝ ΤΗΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΗΣ ΗΡΩΣ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ. ΕΤΩΝ ΚΕ.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Οι ακτές των νησιών μοιάζουν με φιόρδ, είναι απόκρημνες και αποτελούνται από δεκάδες μικρούς κόλπους και όρμους. Πολλοί από τους κόλπους αυτούς κλείνονται από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια.

Στους Φούρνους υπάρχουν τρία χωριά. Οι Φούρνοι που είναι έδρα του Δήμου και όλων των Αρχών, η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα.

Το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού είναι ναυτικοί, αλλά σαν σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες η αλιεία. Ένας σύγχρονος στόλος από αλιευτικά σκάφη έχουν αναδείξει τους Φούρνους σαν ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της πατρίδας μας.

Οι Φούρνοι στερούνται τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.


Δήμος Φούρνων Κορσεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου