20 Μαΐ 2012

Τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου

Μεστα
Μεστά
Τον 13ο αιώνα, μετά την 4η Σταυροφορία, πρώτα οι Βενετοί και στη συνέχεια οι Γενουάτες εγκαταστάθηκαν στη Χίο. Η Χίος άνθισε την εποχή αυτή και πολλές καστροπολιτείες κτίστικαν για να προστατεύουν τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών.

Πυργί:
Το χωριό είναι κτισμένο σαν κάστρο, με στενούς δρόμους, σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και στο μέσον του οικισμού υπάρχει ένας μεγάλος ερειπωμένος πύργος. Κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα λεγόμενα "ξυστά" μια διακόσμηση με γεωμετρικά σχήματα κάθε είδους που είναι ξυμένα πάνω σε λευκό φόντο σε όλα τα σπίτια και τις εκκλησίες στο Πυργί.

Αναβατος
Αναβατός

Αναβατός:
Στη δυτική πλευρά της Χίου, κτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές μέσα σε ένα τραχύ και άγριο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το καστροχώρι του Αναβατού. Μόνο από ένα σημείο είναι προσβάσιμος ο Αναβατός, ένα φυσικό φρούριο που προστάτευε την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών για πολλούς αιώνες. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί αλλά είναι αρκετά καλοδιατηρημένο και δίνει μια μοναδική εικόνα μιας πόλης-φάντασμα.


αυγωνυμα
Αυγώνυμα

Αυγώνυμα:
Ένα ιδιαίτερο χωριό, με μεγάλα πετρόκτιστα σπίτια τα οποία έχουν μικρά παράθυρα σε απρόσιτο ύψος ώστε να μπορούν να προστατεύουν οι αμυνόμενοι κάτοικοι τον οικισμό από τις επιδρομές των πειρατών. Κτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο που έχει θέα προς τα Ψαρά. . Τα πρώτα κτίσματα του χρονολογούνται από τον 11 αιώνα. Γύρω από τα Αυγώνυμα υπάρχει πευκοδάσος και ελαιώνες και η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία. Να μη χάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο κόλπο της Ελίντας.
Διαμονή στα Αυγώνυμα.

Μεστά:
Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου. Είναι όμως και το πιο απομακρυσμένο και το πιο απροσπέλαστο από τις επιδρομές των πειρατών. Η αρχιτεκτονική του είναι μοναδική στην Ελλάδα. Όλο το χωριό σχηματίζει ένα λαβύρινθο που στο κέντρο του βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια, Τα σπίτια είναι κτισμένα δίπλα δίπλα χωρίς κενά, αφήνοντας μόνο δύο πύλες-εισόδους στο εσωτερικό του χωριού. Τα δρομάκια του χωριού είναι στην ουσία ένα σύνολο από στοές με καμάρες πάνω στις οποίες βρίσκονται οι κατοικίες. Το παλαιότερο κτίσμα είναι η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη. Είναι μια μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη κατά τη Βυζαντινή περίοδο ή οποία το 1794 επεκτάθηκε και έγινε δίκλιτη. Για διαμονή στα Μεστά.
Yπάρχουν και άλλα παρόμοια χωριά όπως οι Ολύμποι τα Αρμόλια η Καλαμωτή, τα Νένητα,η Καλλιμασιά και άλλα μικρότερα.

Λίστα καταλυμάτων για όλη τη Χίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου