5 Μαρ 2012

Αρχαίο Επιτάλιο, πλημμυρισμένο έχει αφεθεί στη τύχη του

Αρχές του 1967 και η κατασκευή του αρδευτικού έργου της Επιταλιώτικης πεδιάδας κοντά στην εθνική οδό Πύργου Κυπαρισσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα σκαπτικά μηχανήματα σκοντάφτουν σε κάποιες λίθινες κατασκευές.

Η Ζ΄Εφορεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη επικεφαλή βγάζουν το συμπέρασμα πως είναι το αρχαίο Επιτάλιο, που ο Αλφειός με τις προσχώσεις του είχε καλύψει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ανασκαφές που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και τελείωσαν την 30η Νοεμβρίου του 1967, βγάζουν στο φως 24 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου και χιλιάδες κινητά ευρήματα. Είναι φανερό για όποιον γνωρίζει έστω και το ελάχιστο την αρχαιολογία πως έγινε επιεικώς προχειρότατη δουλειά.

eptalio

45 χρόνια μετά ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Επiταλίου βρίσκεται στη κατάσταση που τον άφησε ο κύριος Θέμελης και είναι αφημένος στην τύχη του, μάλιστα τον τελευταίο καιρό είναι και πλημμυρισμένος.

Χωρίς χώρο στάθμευσης, εύκολη προσπέλαση, ανάδειξη και επισήμανση των αρχαιοτήτων, φύλαξη. Μόνο αυτή η μικρή ταμπελίτσα και η (ο θεός να την κάνει) είσοδος και περίφραξη, που βλέπετε στη φώτο.

Σύλλογος Επιταλιωτών Αθήνας "ο Αλφειός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου