23 Φεβ 2012

Πενταόροφο ξενοδοχείο η αιτία για καταστροφή σε Βυζαντινά Τείχη στην Πόλη

Επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της Βυζαντινής ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, και της αρχαιολογίας στην Τουρκία ένωσαν τη φωνή τους για να διαμαρτυρηθούν ηχηρά για την καταστροφή μέρους των νεοαποκαλυφθέντων ιστορικών Βυζαντινών τειχών της Κωνσταντινούπολης, ως αποτέλεσμα της κατασκευής ξενοδοχείου, και εξέδωσαν ανακοίνωση.

"Ως ειδικοί Βυζαντινολόγοι επιστήμονες της Τουρκίας καλούμε τους αξιωματούχους και το λαό να αναλάβουν τις ευθύνες και να αγκαλιάσουν την ιστορική χερσόνησο' της Πόλης". "Νοιώθουμε βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις σχετικά με την εν λόγω νεοανεγερθείσα οικοδομή στην περιοχή Sultanahmet. Όχι μόνο γκρεμίστηκαν σωρεία κτιρίων στην περιοχή, αλλά κατεστράφησαν ολοσχερώς τα ιστορικά Βυζαντινά και προ βυζαντινά τείχη που αποκαλύφτηκαν".

Και συνεχίζουν: "παρά την έκθεση του Αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης στις 16 Δεκεμβρίου 2011, η οποία και μεταβιβάστηκε στους κρατικούς αξιωματούχους, από αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κτίσμα 5 ορόφων στο εν λόγω οικόπεδο".

"παρά το ότι, αρκετά αργά, σχεδόν ένα μήνα μετά την έκθεση, η 4η επιτροπή προστασίας αρχαιοτήτων πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη το θέμα, και, παρά το ότι, όπως υποστηρίζουν, οι υπεύθυνοι του δήμου Fatih 2 φορές σφράγισαν το μέρος, το ότι έχουν κατασκευαστεί και οι 5 όροφοι χρήζει επίσημης εξήγησης".

Αναφέρουν ότι η νεώτερη απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού και του Δήμου Fatih στις 8 Φεβρουαρίου για την κατεδάφιση της οικοδομής, να μεν είναι σωστή δε θα φέρει όμως πίσω τα κατεστραμμένα τείχη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου