24 Νοε 2011

Δωρεάν και open source Προγράμματα

Σήμερα παρουσιάζω μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα(open source) προγράμματα που έχω δοκιμάσει και δίνω επίσης συνδέσμους για πιο ολοκληρωμένες λίστες.

Email Προγράμματα




Το Mozilla Thunderbird για Windows και Linux. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα email, εύκολο στην εκμάθηση της χρήσης του. Θυμίζει Outlook. Μπορεί να ρυθμιστεί, ακολουθόντας τις οδηγίες Google, να δέχεται και να στέλνει email από το λογαριασμό σας GMail.

Το Thunderbird δέχεται πρόσθετα(επεκτάσεις). Μπορείτε να ανοίξετε πολλά εμαιλ σε καρτέλες(tabs). Εδώ τα χαρακτηριστικά του Mozilla Thunderbird Στα Ελληνικά.

Το Lightning είναι πρόσθετο ημερολόγιο για Thunderbird (βλ. Sunbird)

Το Sunbird Της Mozilla ειναι ημερολόγιο(calendar) ολοκληρωμένο.

Το Evolution το χρησιμοποιώ όταν είμαι στον υπολογιστή με linux. Μαθαίνω ότι μπορεί πειραματικά να εγκατασταθεί σε Windows αλλά θέλει διαδικασία που δεν δοκίμασα.

Το Evolution παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα Email,  βιβλίο διευθύνσεων και ημερολόγιο.

Μία  λίστα με δωρεάν email προγράμματα εδώ.

Instant Messaging Προγράμματα(τσατ)


Για χρόνια χρησιμοποιώ το Pidgin για Windows και Linux. Μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με τους λογαριασμούς σας σε msn, facebook, gmail, yahoo κλπ, επιτρέποντας σας να κάνετε chat και ειδοποιόντας σας για το chat ή για ή για νέα email. Έγραψα για τις ρυθμίσεις του Pidgin.



Έχω δοκιμάσει το aMSN, ένα εναλλακτικύ του msn πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα. Επιτρέπει γραπτό Chat και web cam, στο Voice chat όταν το δοκίμαζα μπορούσα να στείλω και να δεχτώ voice clips. Δεν ξέρω τώρα αν το προχωρήσανε σε live. Πάντως δέχεται plugins, skins.

Μια λίστα με δωρεάν προγράμματα για chat(instant messaging) εδώ

Media Players / Media Centers / Podcast Catchers



Εδώ έχουμε μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα προγράμματα, Media Players / Media Centers / Podcast Catchers/ Internet television
/ Ραδιο το ένα καλύτερο από το άλλο. Έχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά μάλλον καλό είναι να τα έχει όλα κάποιος.

VLC, SMPlayer και MPC είναι players "παντοπαίχτες".  Περιέχουν τα ίδια τα απαραίτητα codec. Ο πρώτος και ο δεύτερος υπάρχουν και σε Windows και σε linux. Ο MPC περιέχεται επίσης και στο πακέτο codec CCCP. Ο SMPlayer μπορεί να κατεβάσει και υπότιτλους Έχω γράψει για τους 4 καλύτερους δωρεάν media players εδώ.

vlc


Ο XBMC είναι ας πούμε η ανοιχτού κώδικα μάνα του Boxee Media Center Program. Όταν τα ξεκινάτε αυτά, βρίσκεστε σε άλλο περιβάλλον. Καταλαμβάνουν όλη την οθόνη. Μπορούν να συνδεθούν και με την τηλεόραση. Υπάρχουν διάφορα κανάλια, podcasts, Youtube κλπ για να δείτε.

Μια σύγκριση των player που κυκλοφορούν, ασχέτως αν είναι Free, Open Source κλπ εδώ.

RSS Readers


Για το τι είναι RSS feeds γράψαμε εδώ.

Προτιμώ το πρόγραμμα RSSOwl παρά το Google Reader, έχω χρησιμοποιήσει και Lifearea. Το RSSOwl θέλει java και δουλεύει και σε Windows και σε linux. Μπορεί να συγχρονιστεί με το online Google Reader για όσους τους ενδιαφέρει. Για να δείτε ένα άρθρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Browser αυτού ή τον δικό σας(ρυθμίσεις).

Το Lifearea είναι για linux.

OFFICE


Open Office "αντίστοιχο του MS Office"
Abiword "σαν  το MS Word"



Περιηγητές


Μερικοί νομίζουν ότι ίντερνετ σημαίνει μόνο Internet Explorer. Για δείτε έτσι για λίγο πόσοι browsers υπάρχουν; Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι πρώτον πρέπει να έχουμε την τελευταία έκδοση πάντα στον Browser που χρησιμοποιούμε και να μην έχουμε μόνο ένα περιηγητή. Εγώ για παράδειγμα λεχω IE8, Firefox 8(free και open source), Chrome 16, OPera 11+, Chromium, Canary κλπ

2 παραδείγματα open source browsers(τον Firefox Τον ξέρουμε)

Ο Chromium είναι σαν τον Chrome χωρίς τη Google και 100% ανοιχτού κώδικα. Κάνει τα ίδια πράγματα, σχεδόν, είναι συμβατός αν κάνετε συγχρονισμό με google chrome, παίρνει τα ίδια πρόσθετα. Δεν έχει ενσωματωμένο flash player, google updater, tracker etc



Για τον K-Meleon Browser τον ελαφρύ, είχα γράψει.

Άλλα προγράμματα Open Source


GIMP δωρεάν πασίγνωστο πρόγραμμα "αντίστοιχο με photoshop"
Παιδικό πρόγραμμα ζωγραφικής Tuxpaint
Tux Typing για εκμάθηση πληκτρολόγησης

Παιχνίδια




Για τα εκπληκτικά






Λίστα ανοιχτού κώδικα δωρεάν παιχνιδιών σύμφωνα με τη Wikipedia

Free Wiki Software

μεγάλη λίστα free_and_open_source_software κατά wikipedia
και τέλος 3 ακόμη open source λίστες






licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου