4 Οκτ 2011

Φυσητήρας - Θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών

fysitirasΟ Φυσητήρας είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό τη οικογένειας των φυσητηρίδων, σε αυτή ανήκουν οι φάλαινες που δεν έχουν μπαλένες αλλά δόντια. Ζουν σε αγέλες.

Ο φυσητήρας (Physeter catodon), του οποίου το μήκος φτάνει τα 20 μέτρα και ζει 70 περίπου χρόνια, έχει κυλινδρικό ρύγχος, τεράστιο κεφάλι και είναι γρήγορος κολυμβητής. Όταν αναδύεται στην επιφάνεια φυσά με μεγάλη δύναμη τον αέρα και τους υδρατμούς από το μοναδικό ρουθούνι του, που είναι επάνω στο ρύγχος του, σχηματίζοντας πίδακα.

Τρέφετε κυρίως με καλαμάρια και ψάρια. Το κυνηγούσαν κυρίως για το λίπος του, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως φωτιστικό μέσο.

Στο Αιγαίο ζουν αρκετοί φυσητήρες. Το ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" κάνει έρευνες στις Ελληνικές θάλασσες. Η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου λέει για τους φυσητήρες που είναι ένα είδος που μεταναστεύει συνεχώς. "Προτιμούν τις περιοχές που έχουν μεγάλα θαλάσσια ρήγματα. Τους συναντάμε σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, όπως στη θάλασσα νότια της Ρόδου, στο ανατολικό Αιγαίο, στο τρίγωνο ανάμεσα σε Ικαρία, Σάμο, Χίο και Τουρκία, στο βόρειο Αιγαίο, όπως επίσης και στην Πύλο"

Οι ερευνητές έχουν σχηματίσει μια σχεδόν πλήρη εικόνα για τους πληθυσμούς και τις συνήθειες των φυσητήρων που ζουν στο Αιγαίο. Ο μεσογειακός πληθυσμός των φυσητήρων διαρκώς συρρικνώνεται- σήμερα στα νερά της Μεσογείου ζουν περί τις 2.500 ενήλικες φάλαινες φυσητήρες.

"Αρχιπέλαγος" Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας.

Τα σπάνια θηλαστικά των Θαλασσών μας, (Ζιφιός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου