10 Σεπ 2011

Προϊστορικά παχύδερμα στη Μεγαλόπολη

Δύο χαυλιόδοντες, μεγέθους περίπου δυόμισι μέτρων, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Όπως φαίνεται, ο ελληνικός χώρος φιλοξενούσε κάποτε μεγάλους πληθυσμούς παχύδερμων πολλών ειδών. Από ελέφαντες ή μαμούθ κατά άλλους, νάνους στα Δωδεκάνησα, μέχρι ρινόκερους και τα τεράστια μαστόδοντα που οι χαυλιόδοντες τους που είχαν βρεθεί στα Γρεβενά(φωτο), είχαν μπει στο βιβλίο Γκίνες για το τεράστιο (5 μέτρα) μέγεθος τους.

Τα ευρήματα τα μετάφεραν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μεγαλόπολης κι μερικά από αυτά στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, όπου οι έρευνες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ηλικία τους και το είδος στο οποίο ανήκουν.

Τα μαστόδοντα, τριχωτά όπως τα μαμούθ, ήταν λίγο μικρότερα σε μέγεθος από τους ελέφαντες και έφεραν χαυλιόδοντες όχι μόνο στην πάνω σιαγόνα, αλλά και στην κάτω. Οι τεράστιοι χαυλιόδοντές τους ήταν επίσης ίσιοι, και όχι κυρτοί.

Στη λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρχε μια ρηχή λίμνη με πλούσια βλάστηση όπου έβρισκαν καταφύγιο δύο ειδών ζώα, θερμών κλιμάτων όπως ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι του δάσους, μεγάλα ελάφια και άγρια άλογα, μα εκείνα που ζουν σε ψυχρά κλίματα, σε παγωμένες εκτάσεις με βλάστηση στέπας και τούνδρας, όπως μαμούθ, βίσονες, και τριχωτοί ρινόκεροι.

ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αιώνα, όταν πέρασε από τη Μεγαλόπολη έγραψε ότι υπάρχει ένα ιερό του Ασκληπιού με κόκαλα που ξεπερνούν σε μέγεθος τα κοινά κόκαλα ανθρώπων ή ζώων. Συμπληρώνει μάλιστα ότι γι' αυτά υπήρχε η παράδοση πως ανήκαν σε έναν από τους γίγαντες που τους έφερε ως συμμάχους της Ρέας ο Οπλάδαμος.



πηγή

1 σχόλιο: