31 Αυγ 2011

Αγιος Γεώργιος. Ένα μυστηριώδες νησί του Σαρωνικού

Το νησί Αγ. Γεώργιος – Βελβίνα  βρίσκεται καταμεσίς του Σαρωνικού, απέναντι από την Ανάβυσσο, γνωστό ως Σαν Τζόρτζη. Το νησί περιέργως υπάγεται στο δήμο Ύδρας


Το νησί 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατείχαν πάντοτε οι Υδραίοι - τελευταίος ιδιοκτήτης από την οικογένεια Κοτρώνη - είναι καταγραμμένο στο Υποθηκοφυλάκειο Υδρας. Απέχει 12 μίλια από το Σούνιο

Από τον Στράβωνα αναφέρεται ως αττική νήσος που παρήγαγε κριθάρι, από δε το Σκύλακα ότι είχε πόλη και έκοπτε δικά της νομίσματα.

Από τους Λατίνους Γεωγράφους ονομαζόταν "Καπέλο ντι Καρντινάλε" εξ αιτίας του μοναδικού δένδρου που είχε στην κορυφογραμμή του, και υπήρξε τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων από τους Ρωμαίους.

Σε όλους σχεδόν τους παλιούς χάρτες αναφέρετε ο Αγ Γεώργιος σαν οικισμός.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το νησί χρησιμοποιούσαν ως βάση οι Γερμανοί, ενώ σε μικρή απόσταση είχε βυθιστεί και ένα πλοίο γεμάτο με Ιταλούς αιχμαλώτους.

Γιατί άραγε υπάρχουν τοσο λίγες πληροφορίες για το νησί; Πως το απέκτησαν οι υδραίικες οικογένειες, μήπως με τουρκικά φιρμάνια; Μήπως ήταν "δώρο" απο την επαναστατική κυβέρνηση για να συναινέσουν στις διώξεις του Κολοκοτρώνη και των λοιπών ηρώων;

Ένα νησί 9 τετραγ. χιλιόμετρα που απέχει ελάχιστα απο τον Πειραιά. Αντί για τουριστικός παράδεισος νοικιάστηκε για την κατασκευή λίγων κιλών φέτα. Δε ξέρω τι να σκεφτώ, μου θυμήζει λίγο από βατοπαίδι.....


Είναι ορεινό και άνυδρο. Εκεί Υδραίοι τσοπάνηδες έβοσκαν τα πρόβατά τους,- τελευταίος ενοικιαστής για βοσκή προβάτων ο Λουκάς Κόκκος- και παρασκεύαζαν τυρί επί τόπου, αλλά σε μικρή ποσότητα - υπάρχουν σήμερα χαλάσματα οικημάτων. Παρά τον ορεινό του χαρακτήρα το νησί έχει θαυμάσιες παραλίες.


Στη ΒΑ πλευρά της νησίδας προς το Σούνιο, λίγα μέτρα πιο πάνω από τη θάλασσα υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε από έναν ασκητή-μοναχό, που έζησε πάνω σ αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ο ασκητής αυτός, μετέφερε και αποθήκευσε τρόφιμα και νερό για να τα προσφέρει σε τυχόν ναυαγούς ή άλλους επισκέπτες.


Στο νησί εδώ και χρόνια προσπαθούν να φτιάξουν αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 69 MW, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα της βραχονησίδας του Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά την έκδοση των τελικών αδειών.

UPDATE 18-8-2015

Οι εργασίες για το Αιολικό πάρκο έχουν ξεκινήσει και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, μια επένδυση για την οποία τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό !





Άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου

Πηγή Ύδρα πολιτεία

Αεροφωτογραφίες του νησιού

1 σχόλιο:

  1. Άνυδρο, άδενδρο, με πολύ απότομες ακτές...
    Για τουριστική εκμετάλλευση μάλλον ακατάλληλο.
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή