3 Ιουλ 2011

Άγνωστη Ελλάδα. Αρκοί ή το νησί των Αρκίων

Οι Αρκοί είναι το μεγαλύτερο από μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά των Δωδεκανήσων. Η επιφάνεια του νησιού είναι 6,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα με έχει μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Πάτμου.

Στο μοναδικό οικισμό του νησιού που είναι κτισμένος κατά μήκος του λιμανιού, ζουν 100 περίπου μόνιμοι κάτοικοι.

Αρκίοι

Οι Αρκοί ή Αρκίοι είναι ένα απομονωμένο και ερημικό νησί που προσφέρεται για όσους επιθυμούν ηρεμία και αποτοξίνωση από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Περισσότερο από τα 3/4 του νησιού είναι ακατοίκητο και είναι απαλλαγμένο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μαράθι



Υπέροχες παραλίες υπάρχουν στο μικρό αυτό νησί και αν πάρετε το καΐκι θα γνωρίσετε κάνοντας το γύρω του νησιού και αγκυροβολώντας στα ερημικά νησάκια απίστευτες ομορφιές. Όπως τη νησίδα Μαραθονήσι με την όμορφη αμμουδιά και το εκπληκτικό φυσικό τοπίο. Η καλύτερη παραλία του νησιού ονομάζεται Τηγανάκια, είναι ξακουστή για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της. Τα βράχια την προφυλάσσουν από το δυνατό αέρα και γι αυτό είναι τέλεια για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Μαράθι 2


Στις 23 του Αυγούστου γίνεται πανηγύρι στους Αρκίους .Εκείνη τη μέρα όλες οι ταβέρνες βγάζουν στην πλατεία τα τραπέζια τους και γιορτάζουν όλοι μαζί ,με τοπικό φαγητό,ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς μέχρι το πρωί.

Μαράθι

Το Μαράθι αν και μικρό νησί, το τρίτο σε μέγεθος απ το σύμπλεγμα,  με έκταση μόλις 355 στρέμματα και με συνολική ακτογραμμή περίπου 4 χιλιόμετρα, είναι κατοικημένο και διαθέτει έναν μικρό οικισμό. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούν στο Μαράθι, δύο ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο

Οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Μαράθι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και με ημερήσιες εκδρομές που ξεκινούν με καραβάκια από το λιμάνι της Πάτμου, Σκάλα, κάθε πρωί. Έχει πανέμορφη παραλία και πολύ καλό φαγητό.


Το σύμπλεγμα 

Με το όνομα Αρκοί πολύ συχνά ονομάζουν όλο το σύμπλεγμα των μικρών νησιών, συμπεριλαμβάνονται τα νησιά: Αργελούσσα, Μαράθι (ή Μαραθονήσι), Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι.


Διαμονή στο Μαράθι ένα απ τα ομορφότερα νησάκια

Διαμονή στους Αρκούς

Wikipedia

Photo by AchilleasK in Panoramio

Το νησί των Αρκίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου