12 Ιουν 2011

Πτεροφάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό στην Ελλάδα

Είχαμε μιλήσει και σε παλιότερο άρθρο για τα μεγάλα θηλαστικά που ζουν στις Ελληνικές θάλασσες και μάλιστα είχαμε αναφερθεί και εκτενέστερα για ένα από αυτά το Ζιφιό.
Μάλιστα τελευταία καταγράφηκαν δύο ακόμα είδη στο Ιόνιο, ένα κοπάδι Όρκες (Orcinus orca) και δύο κατάμαυρες Ψευδόρκες (Pseudorca crassidens).

Ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που κυκλοφορούν στα πελάγη μας και το δεύτερο σε μέγεθος στο κόσμο, είναι η Πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus).


Ο Αριστοτέλης στο «Περί ζώων ιστορίας» περιγράφει πολύ καλά τη φάλαινα και τα άλλα κήτη. Μάλιστα 2.000 χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη, 4.000 χρόνια από σήμερα, οι κάτοικοι της Κρήτης είχαν συμπεριλάβει στο «ιερογλυφικό» σύστημα γραφής τους την εικόνα μιας φάλαινας, έχει τον αριθμό 120 στον κατάλογο της κρητικής ιερογλυφικής γραφής που δημιούργησε ο Έβανς.

Η πτεροφάλαινα έχει μήκος 18-24 μέτρων και βάρος μέχρι και 80 τόνους, είναι πιο σκουρόχρωμη από την γαλάζια φάλαινα, ενώ το κάτω μέρος της είναι λευκό. Έχει ένα πτερύγιο στη πλάτη μήκους 60 περίπου εκατοστών. Όταν ξεφυσάει σχηματίζει ένα κάθετο πίδακα 6 μέτρων.

Είναι το κήτος που κυνηγούν ακόμα και σήμερα σε μεγάλη κλίμακα, τα Ιαπωνικά κυρίως αλιευτικά τη βρίσκουν στο νότιο Ειρηνικό κοντά στην Ανταρκτική και σκοτώνουν κάθε χρόνο 25.000 πτεροφάλαινες. Στην Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στον Ατλαντικό και στην Μεσόγειο, αφού όπως είπαμε κυκλοφορεί συχνά στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λυβικό πέλαγος στη προσπάθεια της να βρει τροφή. Στη Μεσόγειο υπολογίζεται πως έχουν απομείνει 2.000 άτομα.

Πτεροφάλαινα έχει ξεβραστεί στο νησάκι Καστός δύο φορές τα τελευταία 100 χρόνια, μια φορά μέσα στο λιμάνι του Αργοστολίου την δεκαετία του ’50 και τον Μάιο του 2008 ένα νεαρό ζώο περίπου 15 μέτρων στην Σάμη Κεφαλληνίας που ζύγιζε 17 τόνους.


Πηγή : Archipelagos-greece

Πηγή 2 Cretan beaches


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου