6 Ιουν 2011

Από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα

Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού-Καλαβρύτων κατασκευάστηκε πριν από 115 χρόνια. Το 1896 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του έργου που ξεκίνησε το 1889 επί Χαριλάου Τρικούπη. Το έργο ανατέθηκε στο Γάλο εργολάβο Ατόν με προϋπολογισμό 1 εκ δρχ ως τα Καλάβρυτα και 3.9 εκ δρχ από Καλάβρυτα μέχρι Τρίπολη.

Ο χρόνος κατασκευής του πρώτου τμήματος υπολογίστηκε στους 10 μήνες. Τελικά αφού άλλαξαν και μερικούς εργολάβους, το προβλεπόμενο δεκάμηνο γίνεται 5ετία, και το ένα εκατομμύριο δραχμές διογκώνεται σε 3.5 εκ. δραχμές. Αυτές οι υπερβάσεις θα γίνουν η αιτία για μην πραγματοποιηθεί ποτέ η συνέχεια της γραμμής μέχρι την Τρίπολη!



Το 2003 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης της γραμμής που κράτησαν 6 περίπου χρόνια δαπανήθηκαν υπερβολικά πολλά χρήματα και είχαμε και το κωμικό τα πρώτα Ελβετικά τρένα που αποκτήθηκαν να είναι πολύ φαρδύτερα από τις γραμμές και ψηλότερα από τα τούνελ οπότε και ήταν άχρηστα. Εκτός αυτού τα έργα έγιναν τόσο πρόχειρα που με μια νεροποντή η γραμμή έχει προβλήματα.


Ο Οδοντωτός ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά από απόσταση 22.350 μέτρων μέσα σε 60 λεπτά, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το τρενάκι με δυο μικρά βαγόνια και την ντηζελοηλεκτρική μονάδα στο κέντρο ξεκινά από το σταθμό του Διακοφτού προς τα Καλάβρυτα περνώντας στην αρχή από το ομαλό κομμάτι και συνεχίζει βγάζοντας τα δόντια του, μπαίνοντας στο πρώτο στένεμα της χαράδρας και την πρώτη στάση στον οικισμό Νιάματα. Επόμενη στάση η Τρικλιά και μετά η Κάτω Ζαχλωρού που κατεβαίνεις για να επισκεφθείς το Μέγα Σπήλαιο. Μετά από 18 χιλιόμετρα διαδρομής πραγματοποιεί στάση κάτω από το χωριό Κερπινή και τέλος καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους.





Πληροφορίες για τα Καλάβρυτα, διαμονή, αξιοθέατα, μέχρι και πρόγνωση για το καιρό της περιοχής.

Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου