1 Ιουν 2011

Ο Θόλος του ΙΜΕ

Ο Θόλος βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Είναι ένα ημισφαιρικό κτίριο, ένα Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας που ανήκει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού(ΙΜΕ). Προβάλλονται εκεί ψηφιακές παραγωγές του ιδρύματος.

Ο Θόλος, χωράει 132 άτομα και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 2002.

Παρά το ότι μοιάζει με πλανητάριο το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το σχήμα της επιφάνειας προβολής που είναι ένα ημισφαίριο. Οι προβολές είναι διαδραστικές. Ο θεατής διαθέτει χειριστήριο στο κάθισμα του και μπορεί και ελέγχει την προβολή.

Ο Θόλος σχεδιάστηκε ως ένα μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας στο οποίο οπτικοποιούνται οι ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες που συγκεντρώνει το ΙΜΕ.

Το περιεχόμενο που προβάλλεται στο Θόλο, έχει ευελιξία και ζωντάνια μέσο των ισχυρών υπολογιστών υπάρχει η δυνατότητα ρεαλιστικής αναπαραγωγής τόπων, κτηρίων, μνημείων, ακόμα και ανθρώπων, που δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία των δημιουργών τους. Ερευνητές αρχιτέκτονες, ιστορικοί και αρχαιολόγοι, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να τα περιγράψουν και να τα αναπαραστήσουν με σκίτσα στις δύο διαστάσεις, στηριζόμενοι στα ερείπιά τους και στις πηγές που διασώζονται.

Το πιο ωραίο είναι το ότι δημιουργούνται άπειρα εναλλακτικά σενάρια περιηγήσεων στο ίδιο εικονικό μοντέλο, τα οποία εξελίσσονται τη στιγμή της περιήγησης και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε πραγματικό χρόνο και να κάνει τη δική του σκηνογραφία.

Το ΙΜΕ διαθέτει και δύο μικρότερα συστήματα Εικονικής πραγματικότητας, την Κιβωτό και τη Μαγική Οθόνη.

Το συγκρότημα Ελληνικός κόσμος μέσα στο οποίο βρίσκεται ο Θόλος είναι στην οδό Πειραιώς 254 δίπλα από τη σχολή καλών τεχνών στο ύψος του Ταύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου