23 Μαΐ 2011

Το Τσιτσέκ Πασαζί(Çiçek Pasajı) στην Πόλη

Το Τσιτσέκ Πασαζί(Çiçek Pasajı, Στοά Λουλουδιών) στην Κωνσταντινούπολη, στην οδό Ιστικλάλ(Grand Rue de Pera) στο Πέρα είναι ένα ιστορικό κτίριο γεμάτο μικρά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ. Σπάνια επισκέπτης στην Πόλη δεν θα πάει σε αυτό. Θα πούμε λίγο για την ιστορία του.

Τσιτσέκ Πασαζί



 Πριν να ανεγερθεί κτίριο που σήμερα λέμε Τσιτσέκ Πασαζί, προ 1876, υπήρχε στη θέση του το θέατρο Ναούμ. Αυτό λοιπόν κάηκε, και το οικόπεδο αγόρασε ο πάμπλουτος τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος. Και προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Κλεάνθη Ζάννο με σκοπό τη δημιουργία ενός κτιρίου με 24 μαγαζιά στο ισόγειο(στοά) και 18 λουξ διαμερίσματα στους ορόφους(όπως ήταν η μόδα στο Παρίσι τότε). Ονομάστηκε Cité de Péra ή και Στοά Χρηστάκη. Το Καπηλειό του Γιώργου ήταν η πρώτη ταβέρνα που άνοιξε εκεί.

Αργότερα κάποιος βεζίρης αγόρασε το κτίριο.

Cicek Pasaji


Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, πολλές Ρωσίδες μεταξύ αυτών και μια Βαρόνη πουλούσαν λουλούδια στο Τσιτσέκ Πασαζί. Μέχρι το 1940 η πλειοψηφία των μαγαζιών ήταν λουλουδάδικα, εξ ου και το όνομα που έμεινε στις μέρες μας: Στοά Λουλουδιών!

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, το 1998 και τελευταία το 2005 το Τσιτσέκ Πασαζί είναι όπως είπαμε γεμάτο μικρά μπαρ, εστιατόρια στη σειρά. Πλανόδιοι μουσικοί τριγυρίζουν. Υπάρχει live μουσική. Το κτίριο, η οροφή κλπ υπέροχη. Και το κλίμα. Πολύς κόσμος, ωραίοι μεζέδες!

Cicek Pasaji, Στοά Λουλουδιών

Η πεζοδρομημένη Ιστικλάλ, όπου βρίσκουμε το Τσιτσέκ Πασαζί,  είναι γεμάτη κόσμο. Την επισκέπτονται εκατομμύρια άτομα ιδίως Σαββατοκύριακα. Γεμάτη μαγαζιά, και ταβέρνες και στα παρασόκακα.

Δείτε και ένα βίντεο του Τσιτσέκ Πασαζί(Çiçek Pasajı) στην Κωνσταντινούπολη. Καλή όρεξη.




photos


Διαβάστε και για




licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου