Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγνωστη Ελλάδα, το Αγαθονήσι

Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. Απέχει 36 ναυτικά μίλια από την Πάτμο και μόλις 8 από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Παρά το ότι η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. έχει ακτογραμμή 32 χλμ. Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που φυτρώνει σε αφθονία στο νησί.

Στους ιστορικούς χρόνους το Αγαθονήσι αναφέρεται ως Ψετούσσα, ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία. Κατά τη βυζαντινή περίοδο πιθανότατα εποικίστηκε από βυζαντινούς εξόριστους στους οποίους, λέγεται, οφείλεται και το σημερινό γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, μια ιδιαίτερα καθαρή ελληνική διάλεκτος. Για πολλούς αιώνες το νησί ήταν ορμητήριο πειρατών.

Το Αγαθονήσι είναι ένα νησί με παρθένα φύση, ένας μικρός ανέγγιχτος παράδεισος με τρεις μικρούς γραφικούς οικισμούς. Τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό.

Τα σπίτια που είναι όλα στο ίδιο παραδοσιακό νησιώτικο στυλ, έχουν όμορφους κήπους γεμάτους λουλούδια που γεμίζουν τις αισθήσεις του επισκέπτη με χρώματα και αρώματα.

Tο σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο στο Αγαθονήσι το οποίο κατοικείται από την αρχαιότητα, είναι οι Θόλοι, οι οποίοι είναι βυζαντινά κτίσματα που χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων.

Στο Αγαθονήσι υπάγονται και οι μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα.

Για όποιον θέλει να ταξιδέψει υπάρχει πλοίο τέσσερις φορές την εβδομάδα από την Κάλυμνο και το Πυθαγόρειο της Σάμου, δύο φορές ταχύπλοο από Κάλυμνο και μια φορά την εβδομάδα από τη Ρόδο. Το καλοκαίρι υπάρχουν και υδροπτέρυγα (flying dolphin).

To Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών

Λόγω της θέσης του το Αγαθονήσι είναι και πύλη των μεταναστών πρός την Ελλάδα. Μόλις το 1980 το νησί απέκτησε ηλεκτρισμό.

Πληροφορίες για διαμονή, το site του Δήμου Αγαθονησίου
Wikipedia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Η Βασιλόπιτα της γιαγιάς από τη Πόλη!

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email