19 Φεβ 2011

Λίμνη Οζερό

Η λίμνη Οζερός (ή Γαλίτσα) βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, δυτικά του ποταμού Αχελώου,έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος 8-12 μέτρων, η στάθμη της όμως μεταβάλετε ανάλογα με τις υπερχειλίσεις του Αχελώου.

Το όνομα της λίμνης βγαίνει από τα σλάβικα, Οζέρο σημαίνει λίμνη. Είναι τεκτονικής προέλευσης και την γένεσή της, την οφείλει στην ύπαρξη της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης από τον Αμβρακικό ως το Μεσολόγγι.

Η Γαλίτσα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί τόπο ψαρέματος για πολλούς ψαράδες της περιοχής και κάθε χρόνο ο Δήμος Φυτειών σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό Φυτειών εμπλουτίζει τη λίμνη με γόνο ψαριών. Μάλιστα υπάρχουν δύο είδη σπάνιων ενδημικών ψαριών, Τριχωνοβελονίτσα (Cobitis trichonica) και Γλανίδι (Silurus aristotelis).

Στον Οζερό που θεωρείται σημαντικός υγροβιότοπος και αποτελεί σημαντικό πέρασμα για διάφορα αποδημητικά πουλιά, υπάρχει μια αποικία αργυροπελεκάνων που ζουν όλο το χρόνο εκεί, καθώς και κορμοράνοι, αγριόπαπιες κ.α. Είναι ιδανικός τόπος για παρατήρηση πουλιών. Στην ανατολική πλευρά της λίμνης υπάρχουν καλαμιώνες και έλη, τα οποία είναι κατάλληλα για να φτιάξουν φωλιές πολλά είδη πτηνών.

Μονοπάτια γύρω από τη λίμνη του Οζερού τα οποία περνάνε μέσα από δάση βελανιδιάς που φιλοξενούν αρκετά αρπακτικά καθώς και τέσσερα είδη δρυοκολαπτών, είναι ιδανικά για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού (mountain bike).

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Αγράμπελο, Γουριώτισσα, Πρόδρομος, Σκουρτού, Ρίγανη, Χρυσοβίτσα, Στρογγυλοβούνι.

Σε ένα ύψωμα που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη, ανατολικά του λόφου που σώζονται τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου των Δηριέων και σε μικρή απόσταση απ' τις Φυτείες, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Λιγοβιτσίου. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μορφή του μοναστηριού θυμίζει φρούριο.

Φιλότης, βάση δεδομένων για την Ελληνική φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου