11 Φεβ 2011

Τα σπάνια θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών

Στις Ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών, τα περισσότερα από αυτά είναι είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγο της ρύπανσης και της έλλειψης ενημέρωσης των ψαράδων .

Οι Φάλαινες φυσητήρες, Φώκαινες, Πτεροφάλαινες, δελφίνια κοινά, ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, Μεσογειακές Φώκιες, και ο ζιφιός για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα ξεκινώντας το ταξίδι μας στη θαλάσσια πανίδα της Ελλάδας.


Ο Ζιφιός


zifios
Είναι "μια φάλαινα με μορφή δελφινιού ή ένα δελφίνι σε μέγεθος φάλαινας". Έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το ζιφιό. Μερικοί τον αποκαλούν και φάλαινα με ράμφος.

Ο Ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris) είναι ένα μεγάλο κήτος, που το συναντάμε στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου. Έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές ζιφιοί στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη. Το μήκος του φτάνει στα 4 ως 7 μέτρα και ζυγίζει 2 έως 4 τόνους. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 40 χρόνια.


Τρέφεται κυρίως με μεγάλα καλαμάρια και ζει σε θάλασσες με μεγάλα βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 1000 μέτρα . Ο ζιφιός αποφεύγει τον άνθρωπο και τα πλοία, είναι γενικά ντροπαλό ζώο. Τους ζιφιούς τους συναντάμε σε ολιγομελείς ομάδες και τους βλέπουμε κυρίως σε περιοχές που έχουν βαθιά θαλάσσια φαράγγια, όπως στό Νότιο Ιόνιο το Κρητικό πέλαγος και το Λιβυκό.

Τα περισσότερα στοιχεία για τον ζιφιό προέρχονται από εκβρασμούς πτωμάτων. Μπορεί να καταδυθεί για 30 μέχρι 60 λεπτά της ώρας με μια ανάσα. Μεγαλύτερη απειλή για τον ζιφιό φαίνεται πως αποτελεί η υποθαλάσσια ηχορύπανση από τη χρήση ορισμένων τύπων σόναρ γιατί όπως και άλλες φάλαινες έχει εξελιγμένο εγκέφαλο και σύνθετη ικανότητα επικοινωνίας. Οι πιο πολλοί θάνατοι ζιφιών σε ελληνικές θάλασσες, και γενικότερα, συμπίπτουν με περιόδους που γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση σόναρ.


Να σημειωθεί ότι ο ζιφιός δε μεταναστεύει όπως τα άλλα κητοειδή, αλλά είναι μόνιμος κάτοικος των θαλασσών μας. Σε διεθνές επίπεδο, ο ζιφιός προστατεύεται βάσει διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της οποιασδήποτε εκ προθέσεως παρενόχληση τους.

[wikipedia]
[image]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου