9 Φεβ 2011

Οι πειρατές του 21ου αιώνα σε δράση

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους οι πειρατές του 21ου αιώνα.

Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ "Ειρήνη" 200 μίλια από τις ακτές του Ομάν, νωρίς σήμερα το πρωί της τετάρτης 9/2/2011. Σύμφωνα με το Reuters, το σούπερ τάνκερ είχε αποπλεύσει από λιμάνι του Κουβέιτ φορτωμένο με 266 χιλ.τόνους αργού πετρελαίου και προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού.

Επικοινωνία με το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 7 Ελλήνες και 17 Φιλιππινέζοι και Γεωργιανοί ναυτικοί, δεν υπάρχει σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σήμερα στην ίδια περιοχή το Ιταλικό δεξαμενόπλοιο "Savina Caylun" φαίνεται ότι δέχθηκε επίθεση κατά τις 04.30 από πέντε πειρατές που επέβαιναν σε μικρό σκάφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πειρατές έβαλαν με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον του πλοίου, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το πλοίο μεταφέρει αργό πετρέλαιο και προορισμός του ήταν το λιμάνι Πασίρ Γκουντάνγκ στη Μαλαισία.

Πάνω από 30 πλοία και 700 ναυτικοί κρατούνται όμηροι από Σομαλούς πειρατές, προς καταβολή λύτρων, τα εμπορικά πλοία δέχονται επιθέσεις επί καθημερινής βάσης στον Ινδικό Ωκεανό και ειδικά στον κόλπο του Αντεν, κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας.

Σε επιστολή, την οποία γνωστοποίησε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, επισημαίνεται ότι "τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πληροφορηθήκαμε ότι ο βασανισμός ναυτικών που έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές έχει γίνει συνήθης πρακτική. Βασανισμοί και εκτελέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση του πλοίου "Beluga Nomination", είναι σαφώς ανεπίτρεπτα εγκλήματα. Θεωρούμε ότι απαιτείται μια νέα και δραστικότερη αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος".

Update 13/2
Στις βορειοανατολικές ακτές της Σομαλίας, και συγκεκριμένα στο χωριό Γκαράαντ, 750 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μογκαντίσου, στα σύνορα της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης περιοχής του Πούντλαντ, που είναι κρησφύγετο των πειρατών, οδηγείται το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ "Ειρήνη" (Irene SL), σύμφωνα με δηλώσεις επικεφαλής των πειρατών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Απελευθερώθηκε ο Έλληνας α' μηχανικός του φορτηγού πλοίου «Περσέας», με σημαία Αγίου Βικεντίου, που μαζί με τον Ουκρανό καπετάνιο είχαν απαχθεί απο ενόπλους στο αγκυροβόλιο 'Οννε της Νιγηρίας. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Trinto Shipping Μaritime, και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους. Κάτα πάσα πιθανότητα την Κυριακή θα επιστρέψει στην Ελλάδα.





πηγη 1 enet.gr

πηγη 2 κατάληψη Ελληνικού τάνκερ tanea.gr

πηγη 3 επίθεση σε Ιταλικό τάγκερ naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου