31 Ιουλ 2010

Το Δημοτικό Χάλκης "Κέντρο Ερευνών Ήχου"

Δημοτική Αστική Σχολή, Χάλκη.
Το κτίριο της Ελληνικής Δημοτικής Αστικής Σχολής στην Χάλκη Πριγκιποννήσων στην Κωνσταντινούπολη μεταμορφώνεται σε ερευνητικό κέντρο για τη μουσική και τον ήχο. Το Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης(Heybeliada International Sound Center) όπως θα ονομάζεται.

Το κτίριο που είναι ιδιοκτησία του Βακουφιού της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Χάλκης είναι χτισμένο στην άκρη του οικισμού στη βάση του λόφου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Είναι ένα μνημείο μεγάλης σημασίας στην ιστορία της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Το 1972 το μεικτό αυτό Δημοτικό σχολείο έκλεισε λόγω έλλειψης Ελλήνων μαθητών στη Χάλκη και παραμένει κλειστό μέχρι και σήμερα.

Το νέο «Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης» στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παραγωγής για τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 2007, η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία" είχε υποβάλει το πρόγραμμα(της ανακαίνισης της Δημοτικής Αστικής Σχολής Χάλκης και δημιουργίας του Κέντρου) για χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Για την υλοποίησή του η Ελληνική ΜΚΟ συνεργάζεται με την Τουρκική ΜΚΟ Heybeliada İlm-i Musiki Derneği (Εταιρία Χάλκης για την Επιστήμη της Μουσικής).

Όπως διαβάζουμε σήμερα(Turkish), τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης. Όταν τεθεί σε λειτουργία, το Κέντρο Ερευνών Ήχου Χάλκης αναμένεται να φιλοξενεί επίσης διάφορους καλλιτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο για έρευνα και συναυλίες.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ωραίο έντυπο στα Ελληνικά(pdf) Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης - Συνοπτική Έκθεση Έργου, Φεβρουάριος 2009

Διαβάστε επίσης: Χάλκη Πριγκιποννήσων

28 Ιουλ 2010

Βαρκελώνη 2010


Άρχισαν σήμερα οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου στη Βαρκελώνη. Ένα πανέμορφο πέτρινο στάδιο, στολίδι για την πρωτεύουσα της Καταλανίας, που θυμίζει άλλες εποχές φιλοξενεί τους αγώνες.

Η Ελλάδα έστειλε 30 αθλητές, 19 άνδρες και 11 γυναίκες

Άνδρες

200μ: Λυκούργος-Στέφανος Τσάκωνας (ΕΑ Ρεθυμνιακού)
400μ: Δημήτρης Γράβαλος (Πανελλήνιος ΓΣ), Πέτρος Κυριακίδης (ΟΣΦΠ)
400μ εμπόδια: Περικλής Ιακωβάκης (ΟΣΦΠ), Σωτήρης Ιακωβάκης (ΟΣΦΠ),
Σπύρος-Γιάννης Παπαδόπουλος (ΟΣΦΠ)
4χ400μ: Περικλής Ιακωβάκης, Παντελής Μελαχροινούδης (ΟΣΦΠ),
Γιώργος Οικονομίδης (Πανιώνιος ΓΣ), Δημήτρης
Γράβαλος, Πέτρος Κυριακίδης, Σωτήρης Ιακωβάκης
110μ εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΕΑ Ρεθυμνιακού)
Ύψος: Κώστας Μπανιώτης (ΠΜΣ Ολυμπιάδα Κομοτηνής)
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης (ΓΣ Βόλου)
Μήκος: Λούης Τσάτουμας (ΟΣΦΠ), Μιχάλης Μερτζανίδης-Δεσποτέρης
(ΕΑ Ρεθυμνιακού), Σάββας Διακονικόλας (ΓΑΣ Υγεία
Ρόδου), Γιώργος Τσάκωνας (ΟΣΦΠ))
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), Νίκος Φράγκος (ΠΑΟ)
Σφαιροβολία: Μιχάλης Σταματόγιαννης (ΠΓΣ)
Ακοντισμός: Γιάννης-Γιώργος Σμαλιός (ΓΣ Εύδαμος Κω)

Γυναίκες

100μ: Γεωργία Κοκλώνη (ΑΕΚ)
400μ: Αγνή Δερβένη (ΠΓΣ)
800μ: Ελένη Φιλάνδρα (ΠΓΣ)
3.000μ στιπ: Ειρήνη Κοκκιναρίου (ΑΟ Δρομέας Αμαρουσίου)
Ύψος: Αντωνία Στεργίου (ΑΟ Κούρος Πάτρας)
Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου (ΕΑ Ρεθυμνιακού), Αφροδίτη
Σκαφίδα (ΟΣΦΠ)
Τριπλούν: Αθανασία Πέρρα (ΟΣΦΠ)
Σφυροβολία: Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (ΠΑΟ)
Επταθλο: Αργυρώ Στρατάκη (ΕΑ Ρεθυμνιακού), Σοφία Υφαντίδου (ΑΣ
Φίλιππος Βέροιας)

Πρώτη μέρα

Με πολύ καλές εμφανίσεις από Ελληνικής πλευράς ξεκίνησε η πρώτη μέρα των αγώνων.

Στα 400 μέτρα ο Δημ. Γράβαλος με 46,56 και ο Πέτρος Κυριακίδης με 46,65, πέρασαν στον ημιτελικό του αγωνίσματος. Ο Κώστας Μπανιώτης πέρασε στον τελικό του ύψους.
Ο Δημήτρης Τσιάμης μέ άλμα στα 16,98 πέρασε στον τελικό του τριπλούν, αντίθετα ο Φράγγος μέ άλμα στα 15,50 έμεινε έξω από τον τελικό. Η Ελένη Φιλάνδρα παρά το ατομικό ρεκόρ 2.00.88 στα 800 μέτρα έμεινε έξω από τον τελικό μένοντας πέμπτη στη σειρά της.

Μέτριο για μιά ακόμη φορά το σπικάζ της ΕΡΤ, με πολλά άστοχα σχόλια, π.χ. "οι Ούγγροι είναι καλοί στη σφύρα και το δίσκο γιατί η Ουγγαρία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και είναι κοντά και στους αγώνες του βορά και του νότου".

Δεύτερη μέρα


Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου παρά το ότι όλες οι βολές της ήταν πάνω από τα 65 μέτρα, 65.88 η καλύτερη, έμεινε έξω από τον τελικό. Έξω και η Αφροδίτη Σκαφίδα και η Νικόλ Κυριακοπούλου από τον τελικό του επι-κοντό που πέρασαν πάνω από τα 4,25, με άλμα στα 4,35 πέρασαν 6 αθλήτριες κάτι που ήταν εφικτό για τις δύο αθλήτριες αλλά δυστιχώς δεν τα κατάφεραν.

Στα 400 εμπόδια ο Περικλής Ιακωβάκης πέρασε στον ημιτελικό καταλαμβάνωντας τη 2η θέση στη σειρά του, ο αδελφός του Σωτήρης Ιακωβάκης έμεινε έξω γιατί ακυρώθηκε παρά το ότι τερμάτησε 2ος. Έξω και ο Παπαδόπουλος ο τρίτος Έλληνας αθλητής στα 400 εμπόδια.

Στα 100 μέτρα η Γεωργία Κοκλώνη τερμάτισε 2η στη σειρά της και πέρασε άνετα στον ημιτελικό με 11.50. Εγκατέλειψε από το δεύτερο γύρο λόγο τραυματισμού η Ειρήνη Κοκκιναρίου στα 3000 στιπλ.

Η Αγνή Δερβένη ακυρώθηκε στα 400 ενώ ο Γράβαλος με καλύτερη φετινή επίδοση 46.30 και ο Κυριακίδης με 46.90 αποκλείστηκαν από τον τελικό στα 400 μέτρα ανδρών.

Τρίτη μέρα


Ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε έξω από τον τελικό του άλματος επι-κοντό αφου έμεινε στα 5.40 και απέτυχε 3 φορές στα 5.50, το όριο πρόκρισης ήταν 5.65. Την ίδια τύχη είχε στα 110 εμπόδια ο Κώστας Δουβαλίδης που με χρόνο 13.80 κατέλαβε τη 17η θέση στο σύνολο και έμεινε έξω από τη δεκαεξάδα του ημιτελικού.

Ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μέτρα με χρόνο 20.74, πέρασε στα ημιτελικά και στο άλμα τριπλούν η Αθανασία Πέρρα πέρασε στο τελικό με 14.25, το όριο ήταν 14.20.

Ο Περικλής Ιακωβάκης, παρά το ότι αγωνίστηκε με λουμπάγκο, πέρασε στο τελικό του Σαββάτου μέ χρόνο αφού τερμάτισε 5ος στον ημιτελικό με 50.33. Ακριβώς το ίδιο και στα 200 μέτρα, ο Λυκούργος Τσάκωνας τερμάτισε 5ος με 20.75 και πέρασε στο τελικό ως επιλαχών λόγο χρόνου.

Στο τελικό των 100 μέτρων η Γεωργία Κοκλώνη με χρόνο 11.26, ο τελικός γίνεται το βράδυ στις 10.45.

Ο Δ. Τσιάμης με 19 31 πήρε τη 13η θέση στον τελικό του τριπλούν και ο Μπανιώτης με 2.23 την 9η θέση στο τελικό του ύψους.


Την 7η θέση κατέλαβε στον τελικό των 100 μέτρων η Γ. Κοκλώνη.


Τέταρτη μέρα


Στο τελικό του ύψους η Τόνια Στεργίου, πέρασε με τη πρώτη το όριο 1.92 που αποτελεί καλύτερη φετινή επίδοση.

Στο τελικό του μήκους και ο Λούης Τσάτουμας με άλμα στα 8.17, ενώ οι Διακονικόλας και Μερτζανίδης έμειναν έξω.

Ο σφαιροβόλος Μιχάλης Σταματόγιαννης και ο ακοντιστής Γ. Σμαλιός έμειναν έξω από τους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Στον τελικό των 200 μέτρων ο Λυκούργος Τσάκωνας, αγωνιζόμενος στη πρώτη σειρά, κατέλαβε την 7η θέση με χρόνο 20.90.

Η Κύπρια Ελένη Αρτυματά πέρασε το πρωί από τον προκριματικό και το απόγευμα από τον ημιτελικό και θα αγωνιστεί στο τελικό των 200 μέτρων.

Στο έπταθλο μετά το τέταρτο αγώνισμα η Αργυρώ Στρατάκη βρίσκεται στην 18η θέση με 3430 βαθμούς, μία θέση πιο πάνω στη 17η με 3447 βαθμούς η Σοφία Υφαντίδου που έκανε δύο ατομικά ρεκόρ μέχρι τώρα.

Η μετάδοση της ΕΡΤ κυρίως το πρωί μοιάζει ραδιοφωνική, αργούν να καταλάβουν τι κάνουν οι αθλητές μας. Τελείωσε ο προκριματικός στο ακόντιο για να μάθουμε τι έκανε ο αθλητής μας, το ίδιο και στη σφαίρα στην οποία μάλιστα δεν κατάλαβαν καν ότι υπήρχε Κύπριος αθλητής. Κρίμα τα έξοδα του ταξιδιού τόσων δημοσιογράφων.


Πέμπτη μέρα

Η Αθανασία Πέρρα στο τελικό του τριπλούν

Ο Περικλής Ιακωβάκης πήρε την 5η θέση στο τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια

Η Κύπρια αθλήτρια Ε.Αρτυματά στο τελικό των 200 μέτρων κατέλαβε την 6η θέση κάνοντας ρεκόρ Κύπρου με χρόνο 22.61.

Στο έπταθλο η Σοφία Υφαντίδου έκανε ατομικό ρεκόρ σπάζοντας το φράγμα των 6.000 βαθμών καταλαμβάνοντας τη 15η θέση με 6004 βαθμούς.

Έκτη μέρα

Τελευταία μέρα σήμερα με δύο Ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς, της Τόνιας Στεργίου στο τελικό του ύψους, πήρε την 8η θέση με 1.92 και του Λούη Τσάτουμα στο άλμα εις μήκος που πήρε την 6η θέση με άλμα στα 8.08.

23 Ιουλ 2010

Τουρκική υπηκοότητα σε 17 μητροπολίτες

Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Vatan αναφέρει ότι, "17 μητροπολίτες έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν την Τουρκική υπηκοότητα" η οποία "θα τους δοθεί μέχρι την πρωτοχρονιά". Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Τουρκία, ως γνωστόν, για να εκλεχθεί μητροπολίτης Πατριάρχης θα πρέπει να έχει και την Τουρκική υπηκοότητα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι μεταξύ των ορθοδόξων μητροπολιτών αυτών είναι ο μητροπολίτης από τη Γαλλία Αδαμάκης, από την Αμερική Νικίτας, από την Ελλάδα ο Ιερώνυμος Β.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της Αυγής,  συμπεριλαμβάνονται "ο μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, τέσσερις Κρητικοί μητροπολίτες, δύο από τα Δωδεκάνησα, δύο από την Αμερική, δύο από την Ασία και ο μητροπολίτης Ιταλίας". Όλοι οι μητροπολίτες είναι ελληνικής υπηκοότητας ή καταγωγής.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' είναι ο 270ός Πατριάρχης και είναι 70 ετών. Εξελέγη στις 22 Οκτωβρίου 1991.

Η Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης αριθμεί γύρο στις 3000, πράγμα που κάνει φανερό της δυσκολίες που προκύπτουν για την επιλογή ενός σεβαστού, δυναμικού και ισάξιου με τον σημερινό Οικουμενικού Πατριάρχη.

19 Ιουλ 2010

Αιγιάλη - Αμοργός

Δύο φορές έχω κάνει διακοπές στην Αιγιάλη και πέρασα και τις δύο υπέροχα. Η Αμοργός είναι το μόνο νησί εκτός της Κρήτης που έχει δύο λιμάνια που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά. Την Αιγιάλη και το κεντρικό λιμάνι του νησιού που είναι τα Κατάπολα.



Η Αιγιαλή αποτελείται από τρία πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, εξίσου όμορφα και γραφικά. Είναι κτισμένα στις πλαγιές του υψηλότερου βουνού της Αμοργού, του Κρικέλλου 820μ. Η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός, με την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών. Η Αιγιαλή έχει μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η Αιγιάλη με τους φιλόξενους κατοίκους και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας διαθέτει ένα πολύ καλό εξοπλισμένο κάμπιγκ, μα και κάθε είδους κατάλυμα. Αξίζει να μένεις εκεί και να κάνεις εκδρομές στο υπόλοιπο νησί.

Η περιοχή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στη θέση Βίγλα βρίσκονται τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης.

Η Αμοργός είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων έχει μακρόστενο σχήμα, από τη μία πλευρά είναι ορεινό και βραχώδες με άγρια γοητεία, από την άλλη οι καταπράσινες κοιλάδες, χαρίζουν στο νησί μια μοναδική ομορφιά.

Πρωτεύουσα της Αμοργού είναι η Χώρα μεσαιωνικός οικισμός που εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του και την καλοδιατηρημένη του αρχιτεκτονική, κτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων και γύρω από τον βράχο του Ενετικού Κάστρου. Απέχει 5 χλμ. από τα Κατάπολα.

Ένα από τα κυριώτερα αξιοθέατα του νησιού είναι η μονή της Χοζοβιώτισσας. Θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στα βράχια, σε υψόμετρο 300μ. από τη θάλασσα και είναι ορατό μόνο από το πέλαγος. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και διοργανώνεται πανηγύρι. Προσφέρεται φαγητό και γλυκό Αμοργιανό παστέλι, σε όλους τους επισκέπτες.

Στην παραλία της Αγίας Άννας γυρίστηκε η ταινία Απέραντο Γαλάζιο του Μπεσόν. Από τότε ο τουρισμός στο νησί της Αμοργού έχει ανεβεί κατακόρυφα.


Στο video βλέπετε τον όρμο της Αιγιάλης όπως φαίνεται από τα θολάρια.



wikipedia

17 Ιουλ 2010

Προμηθέας Δεσμώτης στην Κωνσταντινούπολη

Στις 26-27-28 Ιουλίου 2010 ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου παρουσιάζεται στο Τούρκικο κοινό στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010". Ένα από τα μέρη που συνδράμουν στην προσπάθεια είναι και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο ρόλο του Προμηθέα ο Τούρκος Yetkin Dikinciler.  Συμμετέχουν Έλληνες, Τούρκοι και Γερμανοί. Η Σοφία Μιχοπούλου, Goetz Argus, Kerem Karaboga, Στάθης Γράψας, Σάββας Στρουμπος και άλλοι.

Τοποθεσία Rumeli Hisar. Yahya Kemal Cad. No: 42. Ώρα 21:00.  Τιμές εισιτηρίων 1η κατηγορία 23 YTL, 2η κατηγ. 12,5 YTL.

Εισιτήρια Προμηθέα Δεσμώτη   Biletix

Αντιδράσεις στην Τουρκία για Προμηθέα Δεσμώτη


Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία φαίνεται δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την παράσταση(δημοσιεύσεις). Θεωρούν, λέει, διπλό στάνταρντ το να δίνει άδεια το υπουργείο για λειτουργίες σε εκκλησίες-μοναστήρια που χρησιμοποιούνται ως μουσεία σήμερα και ταυτόχρονα να αφήνει σε ιερό χώρο να γίνονται τέτοιες παραστάσεις.


zincire-vurulmus-prometheus --Turkish
wikipedia για Προμηθέα Δεσμώτη
Ο Θ. Τερζόπουλος μιλά για τον "Προμηθέα Δεσμώτη"--Σκαϊ AUDIO


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

16 Ιουλ 2010

Αυλαία για το 47ο ράλυ Αιγαίου


Ξεκινά σήμερα από το Φάληρο ο μεγαλύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοιχτής θαλάσσης της χώρας μας. Η εκκίνηση θα δοθεί από την Κανονιοφόρο ΟΡΜΗ του Πολεμικού Ναυτικού.

42 σκάφη με 500 ιστιοπλόους. Η διαδρομή των 400 ναυτικών μιλίων αρχίζει απο το Φάληρο και συνεχίζει στην Πάρο τη Νίσυρο το Κουφονήσι και καταλήγει στο Σούνιο.

Ο Ολυμπιονίκης, Δημήτρης Δεληγιάννης θα επιχειρήσει να επικρατήσει στον αγώνα για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο αγώνας εκτός από την αθλητική του πλευρά βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ενδιάμεσων σταθμών.


Πηγή ΑΝΑ

15 Ιουλ 2010

Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ΝΑ Ασία δοκιμάζεται από τις πλημμύρες. Τα φράγματα στην κεντρική και Ανατολική Κίνα δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο τον τεράστιο όγκο νερού από τις βροχές. Από τις πλημμύρες έχουν επηρεαστεί 96 εκατομμύρια άνθρωποι. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε λίγες ώρες ο τυφώνας Κονσόν αναμένεται να φτάσει στις νότιες κινεζικές ακτές.

κεραυνός

Ο τυφώνας πέρασμά του από τις Φιλιππίνες άφησε νεκρούς, αγνοούμενους και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Στη δυτική Ιαπωνία και ειδικότερα στη νήσο Κιούσου, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει πολλές πόλεις και χιλιάδες κάτοικοι μετακινούνται σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Στον αντίποδα, από πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται περιοχές της Γερμανίας και της Ρωσίας. Χιλιάδες Ρώσοι αναζητούν λίγη δροσιά σε παραλίες, λίμνες και σιντριβάνια. Ωστόσο η συνήθειά τους να καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είχε αποτέλεσμα τον πνιγμό 49 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, 6 παιδιά σε κατασκήνωση, επειδή οι επιβλέποντες τους είχαν μεθύσει.

Στη Γερμανία μία τεράστια έκταση πευκοδάσους νότια του Βερολίνου τυλίχθηκε στις φλόγες και πιθανότατα οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την έκρηξη πυρομαχικών σε ένα πρώην σοβιετικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα παράκτιες περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, όπως στην Ινδονησία, στο Μπαγκλαντές και στη Σουμάτρα απειλούνται με αφανισμό, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.


πηγή news.ert

12 Ιουλ 2010

Τουρκία: Ξεκίνησε η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων

Ξεκίνησε και στην Τουρκία η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά χαρακτηριστικά από 1η Ιουνίου 2010. Οι Τούρκοι πολίτες, όπως πχ ορισμένοι από τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μπορούν αν θέλουν νέο "ηλεκτρονικό διαβατήριο" να απευθυνθούν στις προξενικές αρχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών "ο Πολίτης", τα παλαιού τύπου διαβατήρια βάσει των διεθνών συμβάσεων θα μπορούν να  ισχύουν έως και την 24 Νοεμβρίου 2015, αν είναι σε καλή κατάσταση και έχουν ελεύθερες σελίδες προς παράταση. Η παράταση αυτών μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.epasaport.gov.tr

6 Ιουλ 2010

Μια χορτάτη μέρα στην Κωνσταντινούπολη -2

Συνεχίζοντας την τριήμερη γευστική περιήγηση μας στην Κωνσταντινούπολη από εκεί που την αφήσαμε ξεκινάμε την περιπέτεια της 2ης μέρας. Στο πρόγραμμα της ημέρας θα προσθέσουμε και πολλαπλές επιλογές για να καλύψουμε όλα τα γούστα.

Μέρα δεύτερη: Βόλτα στα σοκάκια του Αγίου Στεφάνου, φαγητό στο Gelik Meat(στο σπίτι της Λωξάνδρας) στο Μακρυχώρι, ή σε ψαροταβέρνα στο Κοντοσκάλι, ή στο Ουλούνταγ στα Florya, ή στο Beyti σε Κιουτσούκ Τσεκμετζέ

  

Τη μέρα την ξεκίνησα στο Σίρκετζι(Sirkeci), στο σταθμό τρένων(τύπου σταθμός Πειραιά). Sirkeci Gar. Είχα αποφασίσει πρώτα να επισκεφτώ τα παλιά λημέρια στον Άγιο Στέφανο(Yesilkoy). όλη την ημέρα θα χρησιμοποιούσα μόνο το τρένο, τον ηλεκτρικό.

Sirkeci Station, Istanbul

Ο ιστορικός αυτός σταθμός(Θυμηθείτε το Orient Express) έχει δυο λειτουργίες: Μπορείτε να πάτε πχ στην Ελλάδα με το Dostluk-Φιλία Express, υπάρχει όμως και ο ηλεκτρικός για μετακινήσεις στην Κωνσταντινούπολη(τα προάστια της).

Πήρα λοιπόν τον ηλεκτρικό για να κατευθυνθώ στο Yesilkoy(Άγιος Στέφανος). Οι ώρες αναχώρησης και οι σταθμοί με τη διάρκεια των δρομολογίων γραμμής Istanbul-Halkali εδώ(pdf) ή στη σελίδα αυτή.  Χρέωσα 1,5 YTL στο ηλεκτρονικό μου εισιτήριο και μπήκα στο τρένο.  Η ώρα ήταν 08:34 όταν ξεκινήσαμε.

Έφτασα στο σταθμό του Yesilkoy στις 09:10. Ο Άγιος Στέφανος Κωνσταντινούπολης λοιπόν ήταν γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο για τους Ρωμιούς της Πόλης. Στους μάλλον ευκατάστατους από αυτούς. Αν και αργότερα παραθέριζαν και πιο...μεσαίες τάξεις. Μπορεί κανείς κάνοντας μια βόλτα, μέσα στο πλήθος των σύγχρονων και άσχημων κτισμάτων να εντοπίσει παλιά Ελληνικά αρχοντικά, ξήλινα, όπως πχ το αρχοντικό* που υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου

House Of San Stefano Treaty


*update 2012 Φίλος στο ανοιχτό facebook group ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ επισημαίνει:
"...[το αρχοντικό της φωτογραφίας της wikipedia] δεν εχει καμμια σχεση με το κονακι του Αρμένη Μπεντρος Νταντιαν που ηταν διπλα από το Ελληνικό σχολείο και απεναντι από την βρύση του Αβδουλμετζιτ σήμερα είναι μια αλάνα που την εκμεταλλεύονται ως parking .Ασε που κατα τον ερευνητη Τουργκάϊ Τουνα η τελικη συνθήκη υπεγράφη σε σπιτη αιγιαλο το νεριμαν σαχ το οποιο επισης δεν υπαρχει καταστράφηκε απο τους σεισμούς του 1894" και συνεχίζει:
 "Οπως ειπα ηταν διπλα απο το δημοτικο που ημουν και εγω μαθητης επι 6 χρονια για αυτό και το ξέρω απο πρώτο χερι.Το 1958 οταν κατοικήσαμε στον Άγιο Στέφανο το κτήριο ηταν ερειπωμένο και μισο γκρεμισμένο ειχαν περάσει 80 χρόνια απο την συνθήκη με την πάροδο του χρονου και στα 17 χρόνια που έμεινα στον Αγιο Στεφανο κατερευσε σημερα ειναι auto park.Σωτηρη αν κοιτάξεις προσεκτικά τις φωτογραφίες θα δεις το κτήριο αυτο μοναχα σε γκραβούρες επίσης και το Νεριμαν Σαχ σε έγχρωμη γκραβούρα στην παραλία"



Μόλις βγήκα από τον σταθμό μπροστά μου απλωνόταν η λεωφόρος Istasyon. Πλήθος μαγαζιών και αμέτρητες τράπεζες. Την περπάτησα σχεδόν όλη μέχρι την Cekmece caddesi(βλ. χάρτη από σημείο 1 μέχρι Β). Θα δείτε το τζαμί. Δίπλα, εκεί όπου το είχα αφήσει στεκόταν το ιδιωτικό Ελληνικό δημοτικό του Αγίου Στεφάνου. Αν βρείτε τον επιστάτη μπορεί να σας αφήσει να δείτε το εσωτερικό(Yesilkoy Rum Ilkokulu).

Yesilkoy

Με τις αναμνήσεις από τα χρόνια μου στο σχολείο αυτό προχώρησα προς την Ελληνική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου(ε, σε αυτήν βαπτίστηκα, ήθελα να την ξαναδώ):

greek-church-yesilkoy

Εκεί κοντά θα βρείτε και τη Λατινική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Στο μεταξύ, αν βρείτε το φούρνο φάτε καμία τυρόπιτα κουρού...

Κατευθυνθείτε μετά στο Istanbul caddesi, την παραλιακή οδό, όπου θα δείτε πολλά παλιά ωραία σπίτια Ρωμιών(επί της οδού και στα παρασόκακα). Σε αυτά τα αρχοντικά έχουν γυριστεί πολλές ταινίες. Θυμάμαι έβλεπα κάθε τόσο ένα συνεργείο.

rone-park-yesilkoy


Στο δρόμο προς το Ronepark, όπου θα πιούμε τσάι ή καφέ παραπάνω και θα ξεκουραστούμε, υπάρχει ένα μαγαζί που πουλά παγωτό το καλοκαίρι και boza το χειμώνα(μέχρι τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου περίπου). Όπου μποζά ποτό από σιτάρι που έχει υποστεί ζύμωση. Γλυκό, πηχτό και εκπληκτικό. Βάζουν κανέλλα από πάνω και είναι κρύο. Εδώ πουλάνε ποιοτικό boza τύπου Βέφα κι όχι ψευτοπράγματα. Έχω την εντύπωση, όχι σίγουρα, ότι είναι από το πασίγνωστο Vefa Bozacisi:

boza drink


Έφτασα στο Ronepark και παρήγγειλα τσάι σε μικρό ποτηράκι. Το πάρκο αυτό, με θέα τη θάλασσα και τα τραπεζάκια του Καφέ είναι καταπράσινο. Υπάρχει πάρκο για παιδιά και τουαλέτες. Αφού ξεκουράστηκα, και θυμήθηκα ότι...διαβάζαμε εδώ τα μαθήματα μας, σηκώθηκα και κατευθύνθηκα προς το σταθμό του Yesilyurt για να πάρω τον ηλεκτρικό.

Rone-park-yesilyurt

Το Yesilyurt είναι η δίδυμη ας πούμε  συνοικία του Yesilkoy. Προφανώς πολύ πιο καινούριο μέρος κι όχι τόσο ιστορικό. Απέχουν 20 λεπτά με τα πόδια. Πολλές πολυκατοικίες. Κάποτε παραθέριζαν πλούσιοι. 15 λεπτά έκανα από το πάρκο έως τον σταθμό. Λίγο παρακάτω από τον σταθμό είναι και η σχολή της αεροπορίας. Απέναντι από το σταθμό είναι η αγορά όπου υπάρχουν σούπερ μάρκετ, ανταλλακτήρια συναλλάγματος κλπ. Δίπλα ακριβώς στο σταθμό υπάρχει ένα πολύ καλό εστιατόριο.

yesilyurt

Να και το εστιατόριο, το οποίο κρύβει...δένδρα μέσα του:

Yesilyurt-Station-Restaurant


Πήρα το τρένο με κατεύθυνση το Sirkeci και κατέβηκα στο Bakirkoy. Ήθελα να πάω να φάω στο φημισμένο εστιατόριο Gelik Meat Restaurant στην ποαραλιακή Kennedy(Sahil yolu). Εγω περπάτησα μισή ώρα, εσείς μπορείτε να πάρετε ταξί. Υπάρχουν 2 Gelik στο Bakirkoy. Εσείς θέλετε αυτό στην παραλιακή. Που όλως τυχαίως ήταν, λέγεται,  το σπίτι της Λωξάνδρας. Ο παρακάτω χάρτης είναι "ζωντανός", μπορείτε να το μετακινήσετε ή να αυξομειώσετε. Ή κλικ στο view larger map για μεγαλύτερο χάρτη.




View Larger Map

Το Gelik:

Gelik Restaurant, Loxandra's house


Gelik Kuyu Kebabı, Gelik Köfte, Mantarlı Gelik Pilavı και το εκπληκτικό ζεστό γλυκό με τυρί Künefe είναι μερικά από τα σπεσιαλιτέ τους. Δεν είναι φτηνό. Σχετικά κοντά, προς Atakoy, είναι και το πασίγνωστο εμπορικό κέντρο Galleria.

Για όσους προτιμούν το ψάρι, προτείνω να μην κατέβουν από το τρένο στο Bakirkoy αλλά αργότερα στο Κοντοσκάλι(Kumkapi). Άλλη μια κλασική ελληνική συνοικία όπου ζούσαν και αρκετοί δικοί μας με περιορισμένα πορτοφόλια. Τώρα, μπορείτε να βρείτε πολλές ψαροταβέρνες, στους δρόμους τους πλακόστρωτους. Μετά το φαγητό και τη βόλτα μπορείτε να ανέβετε αν έχετε υπομονή την μεγάλη ανηφόρα ώστε να βρεθείτε κοντά σε είσοδο του Kapalicarsi(Κλειστή Αγορά). Kumkapi by night:

Kumkapi


 Και η διαδρομή προς κλειστή αγορά:

kumkapi to kapalicarsi map


Εφόσον σας προιδέασα για εναλλακτικές λύσεις, ορίστε και 2 άλλα διάσημα  εστιατόρια. Δεν θα πάρετε το τρένο προς Sirkeci αλλά προς την αντίθετη μεριά, προς Halkali(Χάλκαλι).
Beyti Restaurant dish
  • Beyti (βλ. φώτο πάνω). Κατεβαίνετε στο Kucuk Cekmece(Κιουτσούκ Τσεκμετζέ) χάρτης εδώ
  • Uludag Kebap Florya (Φλόρια)χάρτης εδώ . (Βλ. φώτο κάτω)
Uludag Restaurant dishes


image sources:


Google Maps
image 1
image2
image3
image4
image5
all other images are mine, ask to use it.


2 Ιουλ 2010

Τουρκικό σίριαλ για την "Ανταλλαγή Πληθυσμών"

Στην Τουρκία ετοιμάζεται νέα σειρά για την ανταλλαγή πληθυσμών. Θα έχει θέμα το δράμα της άλλης πλευράς. Την υποχρεωτική μετακίνηση, ξεριζωμό, μουσουλμάνων Ελληνικής υπηκοότητας από την Ελληνικής επικράτεια(εκτός Δυτικής Θράκης).

Η Συνθήκη της Λωζάνης(ορθότερα, η "Σύμβασις Περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών"), στο πρώτο άρθρο της προέβλεπε

Από της 1ης Μαΐου 1923, θέλει διενεργηθή η υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων υπηκόων, ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των τουρκικών εδαφών, και των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμανικού θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των ελληνικών εδαφών.
 ενώ στο δεύτερο άρθρο τονίζει

Δεν θα περιληφθώσιν εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγήν:
  • α) οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως·
  • β) οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.
Το "ιστορικό" σίριαλ θα έχει για σκηνοθέτη τον M.Çağatay Tosun(Μ. Τσαγάταϊ Τοσούν). Το όνομα του σίριαλ μπορεί να αποδοθεί ως "Το παραμύθι με τον μετανάστη"(Muhacir Masalı). Φαίνεται να είναι μεγάλη παραγωγή.

Το σίριαλ θα γυριστεί σε μεγάλα πλατό "στο Αϊβαλί και τη Θεσσαλονίκη".  Θα χρησιμοποιηθούν και τεχνικές 3D.

Η σειρά θα ξεκινήσει με τη "μετανάστευση" από τη Θεσσαλονίκη και θα εξηγεί μεταξύ άλλων τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στην νέα τους πατρίδα μέχρι να προσαρμοσθούν.

Δεν ξέρω τι ποιότητα θα έχει το σενάριο, αν έστω θα θυμίζει πχ  το "Ματωμένα Χώματα" από την αντίθετη πλευρά, και τι αξιοπιστία θα έχει, πάντως έχει ενδιαφέρον και αξίζει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της νέας Τουρκικής σειράς "Το παραμύθι με τον μετανάστη"(Muhacir Masalı).


HaberTurk(turkish)
Milliyet Blog(turkish)