1 Δεκ 2010

Ιντζέσου(Incesu) Μητρόπολης Καισαρείας(Καππαδοκία)

Ιντζέσου, Καισάρεια, Καππαδοκία
Ιντζέσου και όρος Αργαίος
Κοντά στην Καισάρεια, προς τα νοτιοδυτικά, ήταν το Ιντζέσου, έδρα του ομώνυμου Καζά. Οι Ρωμιοί στο Ιντζέσου της Μητρόπολης Καισάρειας είχαν εγκατασταθεί στις δυο πλαγιές της περιοχής. Μπορεί κανείς να συγκρίνει τις πλαγιές αυτές ίσως με τα Πριγκιποννήσια Χάλκη και Πρίγκηπο. Οι γειτονιές Salanda και Karakoyunlu, με αυτή τη λογική, θα είναι η Πρίγκηπος και οι γειτονιές Kuyubası και Yigittepe θα είναι η Χάλκη. Το ποτάμι μεταξύ τους η θάλασσα μεταξύ των 2 νησιών...

Καραμανλίδικα σε κτίριο, Καππαδοκία
Καραμανλίδικα σε κτίριο
Οι Ρωμιοί λοιπόν στο Ιντζέσου Καισάρειας όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές στην Καππαδοκία ή και "Καραμανίας" ήταν Ορθόδοξοι Τουρκόφονοι. Καραμανλήδες. Είχαν την Καραμανλίδικη γραφή(βλέπε παραδείγματα στο slide show της σελίδας). Δηλαδή γράφανε με την Ελληνική αλφάβητο αλλά στα Τούρκικα. Καραμανλίδικα βιβλία,  εκδόθηκαν στα μεγάλα τυπογραφεία της Βενετίας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.


Χάρτης Καισάρειας
Καισάρεια
Στο Ιντζέσου υπήρχε βιοτεχνία χαλιών, κήποι και φημισμένοι αμπελώνες· αρκετοί Ελληνορθόδοξοι των περιοχών αυτών όμως ξενιτεύονταν. Σύμφωνα με το επίσημο site του σημερινού Δήμου Ιντζέσου(Τούρκικη πηγή), οι Ρωμιές στο Ιντζέσου παρήγαγαν εκλεκτό κρασί(βλέπε και video για το σημερινό Ιντζέσου παρακάτω) και ρακί(ούζο) και οι άντρες τους το πουλούσαν στην Κωνσταντινούπολη όπου και "ήταν τα ποτά αυτά φημισμένα". Οι άντρες "ασχολούνταν με το εμπόριο".

Στο Ιντζέσου υπήρχαν 2 ορθόδοξες εκκλησίες και 3 σχολεία. 2 αρρένων και 1 θηλέων. Η τάση για εισαγωγή πρακτικών μαθημάτων στις σχολές για θηλέων, εφαρμόστηκε και στο παρθεναγωγείο του Ιντζέσου, με μαθήματα εργόχειρου, κοπτικής και ραπτικής.

Σημείωση: Η απόσταση Καισάρεια-Ιντζέσου είναι 33 χμ(19 λεπτά)


Καππαδοκία-Μητρόπολη Καισαρείας. Σχολεία(αρρένων, θηλέων)*:

  • Καισάρεια(2 εκκλησίες, 3 ιερείς, 4 σχολεία, 260 μαθητές)
  • Ιντζέσου(2 εκκλησίες, 6 ιερείς, 3 σχολία, 207 μαθητές)
  • Αγ. Κωνσταντίνος(1 σχολείο)
  • Ντεβελί-Ζήλα(1 σχολείο)

Μητρόπολη Καισάρειας(Σαντζάκ Καισάρειας)--Καζάς Ιντζέσου. Πληθυσμός, γλώσσα, επάγγελμα*:



  • Ιντζέσου(600 Τούρκοι, 4000 Ρωμιοί, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Έβερεκ(4000 Τούρκοι, 760 Ρωμιοί, 4000 Αρμένιοι, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Ζίλε(450 οικογένειες Τούρκων, 70 οικ. ρωμιών, επάγγελμα αγρότες, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))
  • Καρατζορεν (45 οικ, ρωμιων, 50 οικ Αρμενίων, αγρότες, γλώσσα Τούρκικα(γραφή Καραμανλίδικη))


Σημείωση: Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Κόσμου το Ιντζέσου είχε 6.000 κατοίκους. Συνολικά, το καϊμακαμλίκι Ιντζέσου είχε 13.507 Μουσουλμάνους και 3.652 Ελληνορθόδοξους


*(Πηγή Πινάκων: Αναγνωστοπούλου Σία(1997) όπως αναφέρεται(έγγραφο pdf)).

Ο Ελληνικός και Τουρκικός πληθυσμός φαίνεται ότι τα πήγαιναν καλά. Βέβαια οι Ρωμιοί ήταν πιο ευκατάστατοι ως έμποροι.

Δυστυχώς όμως ήρθαν τα χρόνια της ανταλλαγής, και το 1922, όσοι δεν είχαν ήδη φύγει για Κωνσταντινούπολη ή εξωτερικό αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Η τουρκική πηγή που αναφέραμε παραπάνω, υποστηρίζει ότι ενώ το Ιντζέσου είχε πράγματι γνωρίσει άνθιση "την εποχή των Ρωμιών", οι "νέοι" Τούρκοι κάτοικοι που κι αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στην ανταλλαγή και μεταφέρθηκαν στο Ιντζέσου, μετακόμισαν στη Σμύρνη, Προύσα, Μαγνησία κλπ και έτσι προφανώς βάνδαλοι θερμοκέφαλοι βρήκαν την ευκαιρία και κατέστρεψαν τις περιουσίες των Ρωμιών. Γκρεμίσανε σπίτια και αρχοντικά. Αμπελώνες κατεστράφησαν. Εμπορεύματα εκλάπησαν. Είναι "γνωστά τα ονόματα" των κλεφτών. Πολλοί έμειναν θεατές στην αθλιότητα., λέει. Τι μίσος υποθέτω! Αντί να "εκμεταλλευτούν" τις περιουσίες τις κατέστρεψαν όπως φαίνεται.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, μέρος των κατοίκων του Ιντζέσου με την ανταλλαγή κατέληξαν στο σημερινό Δήμο Ανατολής, δημοτικό διαμέρισμα Νεοκαισάρειας στα Ιωάννινα.    

Τραγούδι και χορός από την ευρύτερη περιοχή της Καισάρειας της Καππαδοκίας.


Τραγουδούν γυναίκες από την Μπάφρα Ιωαννίνων.
Οι φωτογραφίες είναι από την Καισάρεια και τα χωριά: Γκεσί, Ιντζέσου, Αγιρνάς, Μουταλάσκη (όλα στην περιοχή της Καισάρειας):




Το σημερινό Ιντζέσου σε ένα άλλο βίντεο:





Αν θέλετε να προσθέσετε τίποτα τα σχόλια είναι ανοιχτά!


[εικόνα]
[εικόνα2]
[χάρτης]


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License. Αυτό σημαίνει ότι είτε είστε δημοσιογράφος ή blogger ή οτιδήποτε άλλο και αν αντιγράψετε μέρος του άρθρου πρέπει να αναφέρεται το όνομα του blog και να συνδεθείτε με σύνδεσμο(link) με το άρθρο αυτό  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου