3 Δεκ 2010

271 νέα έργα του Πικάσο

Τελικά τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα, ένας ηλεκτρολόγος που είχε εργαστεί για τον Πάμπλο Πικάσο από τ0 1970 μέχρι το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη το 1973, κατάφερε να υπεξαιρέσει 271 έργα του. Ο ηλεκτρολόγος είχε τοποθετήσει συστήματα συναγερμού σε κατοικίες του Πικάσο, κυρίως στην έπαυλη Καλιφόρνια, όπου βρίσκονταν πολλά από τα εν λόγω έργα.

Τα έργα αυτά, τα οποία όπως φαίνεται ο Πικάσο για κάποιο λόγο τα είχε κρατήσει για τον εαυτό του, ήταν από τα πρώτα δημιουργήματα του καλλιτέχνη. Πίνακες, μπλοκ, κολάζ, υδατογραφίες λιθογραφίες, πορτραίτα της πρώτης του συζύγου και σκίτσα του διάσημου ζωγράφου δημιουργημένα όλα από το 1900 ως το 1932. Η αξία τους σύμφωνα με την εφημερίδα "Liberasion" ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται και εννέα κυβιστικά κολάζ που από μόνα τους κοστίζουν 40 εκατομμύρια.

Ο ηλικιωμένος πια ηλεκτρολόγος 71 ετών Πιερ Λε Γκενέκ που ζούσε με τη γυναίκα του στη Κυανή ακτή, 37 χρόνια μετά το θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, προσπάθησε να πάρει πιστοποιητικά αυθεντικότητας από τον γιο του ζωγράφου τον Κλοντ Πικάσο, που είναι και διαχειριστής της κληρονομιάς του.

Μετά το αρχικό σοκ, ο γιός του μεγάλου ζωγράφου ενημέρωσε τις αρχές γιατί όπως είναι φυσικό δεν πίστεψε πως ήταν δυνατόν ο πατέρας του να χαρίσει τόσα έργα σε κάποιον.

Τα έργα κατασχέθηκαν σύμφωνα και με την αστυνομία ενώ υπό προσωρινή κράτηση τελεί ο ηλικιωμένος, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του αθώο. Υποστηρίζει πως τα έργα του τα είχε κάνει δώρο ο καλλιτέχνης και η σύζυγος του Όλγα.


Liberation 1

Liberation 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου