Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κοντοσκάλι κάποτε

Το Κοντοσκάλι είναι κτισμένο στους πρόποδες του 2ου και του 3ου λόφου της Επταλόφου. Μέσα στα παλιά Βυζαντινά τείχη, το κοντοσκάλι είναι μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες κατά μήκος της Προποντίδας μετά τη Βλάγκα και τα Ψωμαθειά.

Αγία Κυριακή


Κοντοσκάλι, η γειτονιά της Πόλης στην οποία γεννήθηκα εγώ και οι γονείς μου."Μια των ωραιότερων συνοικιών των κατά μήκος προς την Προποντίδα τειχών" όπως γράφει ο Μανουήλ Γεδεών. Στην εποχή του Βυζαντίου λεγόταν "Πύλη Ψάμμου", "Δοθέν δια την επισωρευομένην υπό του νότου εις τον ενταύθα αιγιαλόν άμμον" κατά το Γεδεών, γι αυτό και Τούρκικα ονομάζεται "Kumkapi" (πύλη της άμμου).Από τα χρόνια του Βυζαντίου έξω από την πύλη βρισκόταν το λιμάνι του Θεοδοσίου που αργότερα επιχωματώθηκε, από το 17ο αιώνα στο Κοντοσκάλι υπήρχε και ένα ακόμα λιμάνι των Κάτεργων των Γραικορωμαίων (Katirga limani). Εκεί στην πλατεία "Κοντάρια", 500 μέτρα από την Αγ. Κυριακή, ήταν η εκκλησία του "Αγ. Γεωργίου κοντάρια". Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ίχνος της.

Μέχρι το 1970 υπήρχε μια μικρή σκάλα (μώλος) που έδεναν τις ψαρόβαρκες. Από την μικρού μεγέθους σκάλα πήρε και το όνομα Κοντοσκάλι, όπως υποστηρίζει και ο Σκαρλάτος Βυζάντιος.

Κοντοσκάλι, ψαραγορά...


Το Κοντοσκάλι ήταν μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στην οποία έμεναν κυρίως Έλληνες και Αρμένηδες. Εκεί βρισκόταν και το Αρμένικο πατριαρχείο καθώς και πολλές Αρμένικες εκκλησίες, όπως η "Σουρπ Ασβαντζιαντζιν", η "Προστάτιδα των ξενιτεμένων", η "Σουρπ Σαρκίς και η "Σουρπ Νιγκογός".Υπήρχαν και 4 Ελληνικές εκκλησίες η Αγ. Κυριακή, η Παναγία Ελπίδα Κουμ Καπού, ο Αγ. Νικόλαος και ο Αγ. Ιωάννης. Στη περιοχή ήταν και η μονή Μυρελαίου στην οποία βρισκόταν ο οικογενειακός τάφος του Ρωμανού Λεκαπηνού, ο οποίος το 16ο αιώνα έγινε τζαμί το λεγόμενο Μποντρούμ τζαμί.


Παναγία ΕλπίδαΚοντά στη πύλη του παλιού λιμανιού πίστευαν πως είχε ταφεί ο Αγ. Ιωάννης ο Καλυβίτης εκεί ήταν ένα πηγάδι, το μαρμάρινο στόμιο του σωζόταν μέχρι το 1990. Από εκεί ανάβλυζε θαυματουργό αγίασμα και στις 15 Ιανουαρίου στη γιορτή του αγίου έτρεχαν πολλοί χριστιανοί για να πιούν από το αγίασμα. Μέχρι σήμερα κάτω από πολλά σπίτια του Κοντοσκαλίου υπάρχουν πηγές αγιασμάτων.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν εγκατασταθεί στο Κοντοσκάλι εσωτερικοί μετανάστες από την Καππαδοκία (Καραμανλήδες), όπως η δική μου οικογένεια από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας. Καραμανλήδες και Καπουδαγλήδες ανταγωνίζονταν εποικοδομητικά και έτσι η περιοχή αναπτύχθηκε γρήγορα.

Στην Πύλη του Κοντοσκαλίου υπήρχαν από πολύ παλιά αρκετές ταβέρνες, μεϊχανέδες όπως τις έλεγαν όπως το καπηλειό του Onnik που σύχναζαν βουλευτές υπουργοί και επώνυμοι. Ταχτικός θαμώνας ήταν ο Zeki Muren. Φημισμένη ήταν και η ταβέρνα του Λαζαρίδη, κοντά στη βρύση.

Σημερινό Κοντοσκάλι τη νύχτα


Πηγή
Από το βιβλίο "Κοντοσκάλι & Κουμ Καπου" του οικογενειακού φίλου μας(και συγγενή του συναδέλφου xalki) κυρίου Χρήστου (Τάκη) Ινεπέκογλου.

http://fanarion.blogspot.com/2010/07/blog-post_07.html
http://www.flickr.com/photos/imagesvolantes/3304630942/
http://www.flickr.com/photos/72782629@N00/3208050106/
http://www.flickr.com/photos/rytc/4563639442/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/rytc/4563676072/
http://einai-adynaton.blogspot.com/2010/07/2.html
Σημείωση: Τις φωτογραφίες για το σύγχρονο Κοντοσκάλι εκτός της πρώτης, έψαξε και βρήκε ο +Sotirios Priftis Το κείμενο είναι του +m blanco .
Όλες έχουν πιστεύουμε κατάλληλο Creative Commons license και οι σύνδεσμοι προς τους δημιουργούς είναι στο τέλος του άρθρου.
licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…