27 Νοε 2010

Λαθροθήρες σκοτώνουν τα τελευταία αγριόγιδα

Ενώ περιμένουμε στις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για την προστασία της βιοποικιλότητας, μια είδηση για τα αγριόγιδα από τα βορειοδυτικά μας σύνορα και συγκεκριμένα από το Γράμμο έρχεται να μας προβληματίσει.

Αλβανοί(μάλλον) λαθροθήρες σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση, στην προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ένας αλλοδαπός λαθροκυνηγός που κινούνταν στις απόκρημνες πλαγιές, έπεσε στον γκρεμό και τραυματίστηκε σοβαρά.

Το φαινόμενο, της εξόντωσης των αγριόγιδων, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια (μόνο 50 ζώα απόμειναν στο Γράμμο σύμφωνα με το "Αρκτούρος"), όπως λένε όσοι ζουν στην περιοχή είναι συχνό.

Το κυνήγι του αγριόγιδου απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Το ελληνικό αγριόγιδο έχει καφέ ανοικτό τρίχωμα το καλοκαίρι, το οποίο μετατρέπεται σε σκούρο τον χειμώνα. Το κεφάλι του είναι λευκό και έχει δύο σκούρες πλευρικές λωρίδες. Κύριο χαρακτηριστικό του τα όρθια κέρατα με τις κυρτές απολήξεις. Ο βιότοπος του είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές και οι κορυφογραμμές των βουνών.

Το Ελληνικό αγριόγιδο ανήκει στο υποείδος Rupicapra rupicapra balcanica και είναι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. Το αγριόγιδο σήμερα ζει σε επτά διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας: Βόρεια Πίνδος, Κεντρική-Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Όλυμπος, Ροδόπη, Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα. Έχουν μείνει περίπου 700 ζώα σε όλη τη χώρα.

Για να σωθούν τα αγριόγιδα πρέπει να γίνει :
 -Περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (βόσκηση, ορειβασία, αθλητικές πτήσεις κ.ά.) στους βασικούς πυρήνες διαβίωσης του αγριόγιδου.
- Φύλαξη και επιτήρηση των βιοτόπων.
 -Καμία διάνοιξη νέων δρόμων στους βιοτόπους του είδους.
  - Εποχικός αποκλεισμός της χρήσης συγκεκριμένων δρόμων ή οδηγούν σε κρίσιμα για το είδος σημεία του βιοτόπου του.
 - Εξασφάλιση της φυσικής επικοινωνίας των πληθυσμών.

 Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τίτλο «Παρακολούθηση των ειδών της πανίδας του Γράμμου». Το τμήμα της μελέτης για τα οπληφόρα εκπονήθηκε από τον κ. Χ. Παπαϊωάννου, βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

[Αρκτούρος]

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ χρηματοδοτούνται από τις συνδρομές των υποστηρικτών του, την εθελοντική προσφορά πολιτών και εταιρικές χορηγίες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης.

Διαβάστε και για την πανίδα της Ελλάδας απο την αρχαιότητα ως τις μέρες μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου