16 Οκτ 2010

Το παρθένο δάσος του Φρακτού

Στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα βρίσκεται ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης, ερυθρελάτης,το παρθένο δάσος του Φρακτού.

Φυλάκιο Φρακτού
Φυλάκιο Φρακτού


Το δάσος αυτό που έχει έκταση 8.500 στρέμματα, αποτελείται από μικτές συστάδες οξιάς, ερυθρελάτης, δασικής πεύκης, σημύδας, με σημαντική παρουσία τρέμουσας λεύκης, σορβιάς, ιτιάς και σφενδάμου.

Αυτό που κάνει μοναδικό το δάσος αυτό είναι το ότι, η εξέλιξη του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και οι όποιες ήπιας μορφής ανθρώπινες επιδράσεις δεν διέβρωσαν το χαρακτήρα του δασικού αυτού οικοσυστήματος.

Το 1979 το δάσος του Φρακτού ανακηρύχθηκε "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης" και έκτοτε τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Βάσει αυτού του καθεστώτος απαγορεύεται ρητά κάθε είδος ανθρώπινης δραστηριότητας, με μόνη εξαίρεση την επιστημονική έρευνα.

Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν πάρει άδεια από το δασαρχείο για την επίσκεψή τους στο δάσος, μείνουν δε μείνουν εκεί. Η πρόσβαση στο Φρακτό, αν πάρεις άδεια όπως προείπαμε, είναι επιτρεπτή από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Μόλις περάσεις το φυλάκιο του δασαρχείου φτάνεις σε μιά σειρά από μονοπάτια που οδηγούν στο Αχλαδόρεμα με τα ερείπια του παλιού χωριού και στους τρείς καταρράκτες του Αχλαδορέματος πού ονομάζονται και καταρράκτες της Ζαγκραντένιας. Οι καταράκτες βρίσκονται αρκετά κοντά στο άβατο του παρθένου δάσους, ο μεγαλοπρεπέστερος είναι ο τρίτος κατά σειρά. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και άλλοι τρείς στο δάσος του Φρακτού.

Στη περιοχή του Φρακτού αναπαράγονται 100 είδη πουλιών, αρκετά εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην κοινοτική οδηγία για τα είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια είδη Ελλάδας και Ευρώπης. Μεταξύ αυτών και η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, το ελάφι, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού και άλλα. Στην περιοχή υπάρχουν και κοπάδια αγρίων αλόγων.

Λέγεται πως αυτό που κάνει το δάσος αυτό σημαντικότερο από τα εναπομείναντα παρθένα δάση στην Ευρώπη, είναι ο μεγάλος σχετικά αριθμός σαρκοβόρων ζώων, έτσι δεν αυξάνονται υπερβολικά τα φυτοφάγα θηράματα και διατηρήται η φυσική ισορροπία.

Τουριστικός οδηγός Δράμας

Φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου