5 Οκτ 2010

Στοιχήματα και για τα βραβεία Νόμπελ

Ακόμα και τα βραβεία Νόμπελ λογοτεχνίας εκμεταλλεύονται τα γραφεία στοιχημάτων προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο τους.



Οι τελετές απονομής των βραβείων, που εμπνεύστηκε ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ, πραγματοποιούνται στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη και το Όσλο, κατά την επέτειο της θανάτου του Νομπέλ, το 1896 στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας.

Ο Κενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο εμφανίζεται σήμερα ως ο πιθανότερος νικητής του Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2010, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του βραβείου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα στοιχημάτων Ladbrokes.com. Έτσι, το Ladbrokes εμφανίζει τον Ngugi wa Thiong'o ως επικρατέστερο με πιθανότητες 3,75 προς 1(την ώρα που γραφόταν το άρθρο).

Άλλοι λογοτέχνες που εμφανίζονται ως πιθανοί νικητές του βραβείου, το οποίο θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ Μακάρθι (Cormac McCarthy) με πιθανότητες 4 προς 1 και ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (Haruki Murakami) με 11 προς 1.

Για το Νόμπελ ποίησης επικρατέστεροι είναι ο Σουηδός Τόμας Τρανστρόμερ, ο Συριακής καταγωγής Adonis (Aλί Αχμάντ Σαϊντ Ασμπάρ) και ο Κορεάτης Κο Ουν.

Τα υπόλοιπα βραβεία είναι ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης. Από το 1968 απονέμεται και Νομπέλ Οικονομίας.

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ).

UPDATE: Στον Μάριο Βάργκας Λιόσα το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου