29 Σεπ 2010

Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμώνα στο ύψος του χωριού Λιθότοπος. Πριν γίνει το φράγμα στη θέση της λίμνης ήταν ένας σχηματισμός από βαλτοτόπια.



Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένας πολύ σπουδαίος υγροβιότοπος με σχετικά αναπτυγμένες ήπιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Αυτή είναι και η κυριότερη αιτία μαζί με τα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου, που η Ευρωπαϊκή ένωση ανακήρυξε το Νομό Σερρών ώς έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.




Ο επισκέπτης μπορεί χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, οι οποίες ονομάζονται «πλάβες» ή και κανό να έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο, να πλησιάζει, σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά πάντα, στο γύρω δάσος και να παρατηρεί την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

500 Νεροβούβαλοι πλατσουρίζουν στα ήρεμα νερά της λίμνης και λιάζονται στο παχύ χορτάρι που φυτρώνει στις όχθες της. Κορμοράνοι, ερωδιοί , χαλκόκοτες, λευκoτσικvιάδες, σταχτoτσικvιάδες μαζί με χουλιαρομύτες πάπιες καθώς και πολλά είδη πτηνών έχουν τις φωλιές τους γύρω από την Κερκίνη. Σε επιπλέoυσες φωλιές μέσα στο νερό τo σκoυφoβoυτηχτάρι και τo vαvoβoυτηχτάρι. Μαζί με τα μεταναστευτικά πουλιά όπως ο αργυροπελεκάνος φτάνουν τα 300 είδη.

Στή λίμνη βρίσκεται η μεγαλύτερη υδάτινη έκταση στην Ελλάδα που καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία είναι γεμάτα φωλιές από γλαρόνια.

Είναι και μία από τις πλουσιότερες λίμνες της Ελλάδας σε ψάρια του γλυκού νερού, πολλοί ψαράδες ζουν από αυτή. 30 είδη ψαριώv γριβάδια, γουλιανοί, πεταλoύδες, τυλιvάρια, τσιρώvια. Έχουν γίνει και παρεμβάσεις από τον άνθρωπο. Έχουν εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή, το ηλιόψαρο (αμερικανικό είδος), η ψευδορασπόρα (ασιατικό είδος) και το κουνουπόψαρο (αμερικανικό είδος που έχει εισαχθεί σε πολλές περιοχές για την καταπολέμηση των κουνουπιών επειδή τρέφεται με τις προνύμφες τους).

Στην περιοχή απαντούν τουλάχιστον 58 είδη θηλαστικών. Βίδρες, αγριόγατες, κουνάβια, αλεπούδες, κάποιες εποχές έρχονται και λύκοι για να βρουν νερό και θηράματα. Στα γύρω βoυvά επίσης υπάρχουν αγριογούρουνα και ζαρκάδια.

Ο ρόλος της λίμνης Κερκίνης είναι σημαντικός, γι’ αυτό το και χαρακτηρίστηκε ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, συμπεριλαμβανόμενος στον κατάλογο της Σύμβασης Ramsar το 1974. Η λίμνη συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αποτρέπει τον κίνδυνο της πλημμύρας στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας των Σερρών.


Kerkinilake.org

Φώτο 1
Φώτο 2

1 σχόλιο:

  1. Ωραίες φωτογραφίες ...έχω 2 χρόνια να επισκεφτώ την περιοχή. Θυμάμαι ότι είχε και άλογα και είχαμε πάει και βόλτα. Ελπίζω η περιοχή να προστατεύεται επαρκώς. Όσοι πάνε να δοκιμάσουν να φάνε και γριβάδι...λιμνήσιο ψάρι με χαρακτηριστική γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή