19 Μαρ 2014

Άγνωστη Ελλάδα: Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Στη νότια Πελοπόννησο στο νομό Μεσσηνίας βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, άγνωστος στους πιο πολλούς. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Γιάλοβα ονομάζεται και το παραλιακό χωριό, στη ιστορική τοποθεσία στον όρμο του Ναυαρίνου, βόρεια της Πύλου.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Το όνομα Γιάλοβα προέρχεται από την ελληνική λέξη γυαλός και την τουρκική κατάληξη οβα (= ομαλός, Πεδιάδα), δηλαδή ομαλή ακτή.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (Διβάρι) στη Μεσσηνία είναι ένας υγρότοπος μεγάλης οικολογικής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική. Είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής προστασίας

Επίσης στο Natura περιλαμβάνονται εκτός από τη Γιάλοβα, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία έχει κηρυχθεί “Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”, η νήσος Σφακτηρία, που είναι καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά και η παραλία Ρωμανού, η οποία είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Εκεί ζει και το ενδημικό είδος του χαμαιλέοντα της Πύλου το οποίο κινδυνεύει από την κατασκευή γηπέδου γκολφ και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται το ελεύθερο ψάρεμα και η κατασκήνωση. Νότια της Γιάλοβας διακρίνονται ακόμα μέχρι σήμερα υπολείμματα ναυαγίων του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα.


update
 Ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστατα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τη Ευρώπης βρίσκεται στη περιοχή το Costa Navarino,  μια επένδυση 1,2 δισ ευρώ που έδωσε μια άλλη υπόσταση στη περιοχή.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, πολυτελείς κατοικίες, συνεδριακά κέντρα, spa και κέντρα θαλασσοθεραπείας και γήπεδα γκολφ τα οποία τελικά κατασκευάστηκαν παρά τα όσα είπαμε προηγουμένως.  

Μια εκπληκτική φωτογραφική πανδαισία από τη όλη τη περιοχή !




Φωτογραφία: econews.gr




Υ.Σ. Η Γιάλοβα είναι τουρκική ιστορική πόλη και λιμένας της νότιας ακτής της εισόδου του κόλπου της Νικομήδειας (σημερινής Ιζμίτ), στη ΝΑ. ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά

2 σχόλια: