14 Σεπ 2010

Η λίμνη Τσιβλού

Το 1913 σημειώθηκε κατολίσθηση στις πλαγιές του Χελμού στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν δύο χωριά. Ο όγκος της γης που αποσπάστηκε βίαια, έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη. Έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Τσιβλού, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Πήρε το όνομά της από το χωριό Τσιβλός που υπήρχε εκεί.

tsivlou


Σήμερα μετά από 94 χρόνια, η ομορφιά της λίμνης παραμένει μαγευτική. Έχει βάθος μέχρι και 80 μέτρα και έκταση 200 στρέμματα. Η λίμνη Τσιβλού είναι περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ο ήχος από το θρόισμα των φύλων, η μυρωδιές από τα βότανα κάνουν όλες τις αισθήσεις να λειτουργούν.

Πέυκα, έλατα, πλατάνια και βελανιδιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα μα και η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες και στο νερό βίδρες, πάπιες, κυπρίνοι, καραβίδες και κουνουπόψαρα που έριξαν οι κάτοικοι πριν 60 χρόνια για να εξολοθρέψουν τα κουνούπια.

Κοντά στη λίμνη είναι η μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, έχει υπέροχες τοιχογραφίες του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα που όμως χρειάζονται συντήρηση. Συνήθως είναι κλειδωμένη.

Την αποκαλούν και μικρή Ελβετία της Αχαΐας λόγω του αλπικού τοπίου που παρουσιάζει τους χειμωνιάτικους μήνες.

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λίμνη και τη γύρω περιοχή για δραστηριότητες, όπως 4χ4, ποδήλατο βουνού, ιππασία, κανό καγιάκ και καταδύσεις.

Γύρω και κοντά στην Λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα , Αγία Βαρβάρα,και Ζαρούχλα.


Η Παναγιά των καταθεσίων


Ανηφορίζοντας τον δρόμο από Λίμνη Τσιβλού προς Ζαρούχλα θα δείτε τη Παναγία Καταθεσίων, κολλημένη πάνω στα κάθετα βράχια, σε υψόμετρο 1.100 με θέα στο φαράγγι του Κράθιδος και στις πλαγιές του Χελμού.

Είναι χτισμένη από Βαρβαρίτες μαστόρους, το καθολικό είναι αφιερωμένο στην κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας. Εσωτερικά έχει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ονομάζεται και Παναγία των Καταφυγίων, εξαιτίας των πολλών σπηλιών που υπάρχουν στα βράχια γύρω της.


φωτογραφία

wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου